Habitatge

Barcelona fa el primer pas per limitar el lloguer de temporada

PSC i Barcelona en Comú pacten dotar l'Ajuntament d'un nou paraigües legal que li permeti regular aquest fenomen

Una persona consulta la web de lloguer de pisos de temporada Blueground.
05/12/2024
4 min

BarcelonaBarcelona mou fitxa per regular el lloguer de temporada. La comissió de govern de l'Ajuntament ha aprovat aquest dijous una proposta pactada entre el PSC i Barcelona en Comú per modificar el Pla General Metropolità (PGM) que busca dotar el consistori de les eines necessàries per poder restringir aquest tipus d'oferta. En concret, la mesura planteja que el PGM estableixi que l'ús habitual i permanent de l'habitatge és el "prioritari" a la ciutat i que està per sobre de l'ús temporal. Un nou paraigua legal que hauria de permetre a l'Ajuntament desenvolupar en un segon estadi una nova ordenança o pla especial que reguli el lloguer de temporada.

Inscriu-te a la newsletter Barcelona Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

Es tracta, doncs, d'un pas previ essencial abans de poder entrar en el detall de com es restringeix el lloguer de temporada a la ciutat. La previsió de l'Ajuntament és que aquesta eina –que només modifica els articles 276 i 302A del PGM– pugui ser aprovada definitivament en el primer trimestre de 2025 i rebi el vistiplau de la Generalitat abans de l'estiu. Serà aleshores quan es podrà aprovar aquesta regulació concreta que detalli en quins casos es prohibeix o es limita el lloguer de temporada a la ciutat.

La primera tinenta d'alcalde, Laia Bonet, i la líder de Barcelona en Comú, Janet Sanz, durant la presentació de l'acord per regular el lloguer de temporada.

El model d'aquesta nova eina que sorgiria després de la modificació del PGM és similar al d'altres instruments de què ja disposa Barcelona, com ara el Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístics (PEUAT), que restringeix l'obertura d'hotels i allotjaments turístics en zones concretes de la ciutat. En una roda de premsa conjunta, la primera tinenta d'alcalde, Laia Bonet, i la líder de Barcelona en Comú al consistori, Janet Sanz, han coincidit a destacar la necessitat de lluitar contra el "frau" d'alguns propietaris que ofereixen contractes de temporada a persones que busquen un habitatge habitual. Ara, però, hauran de posar-se d'acord sobre com restringir-lo. Mentre Sanz s'ha mostrat partidària de prohibir-lo a tota la ciutat, Bonet ha evitat concretar per ara en quins supòsits o zones s'hauria de restringir.

"No ens podem permetre que pisos que podrien ser habitatges permanents es lloguin de manera temporal", ha avisat Bonet, que ha assegurat que combatre aquest fenomen serà un dels "principals cavalls de batalla" del govern municipal. Sanz ha celebrat que l'executiu hagi acceptat una de les reivindicacions que fa temps que impulsa el seu grup. "Som conscients que l’Ajuntament no ho pot fer tot, però sí moltes més coses de les que estava fent", ha dit, i ha apuntat que en comptes de buscar "excuses", el que cal és "posar propostes sobre la taula i esprémer les competències pròpies".

Cerca de consens

Regular el lloguer de temporada a través d'un canvi en el PGM era una de les condicions que Barcelona en Comú havia posat al govern de Jaume Collboni per a aprovar els pressupostos de la ciutat per a 2025. Els comuns sostenien que davant les dificultats per tirar endavant la normativa en l'àmbit estatal –on els vots de Junts són decisius–, Barcelona tenia prou marge normatiu per regular pel seu compte aquest fenomen.

La proposta anunciada aquest dijous s'haurà d'aprovar inicialment en la comissió d'Urbanisme del pròxim dimarts. Perquè prosperi, els dos grups necessitaran el suport també d'Esquerra. En un comunicat, els republicans no han avançat el seu posicionament, però han insistit que la solució als lloguers de temporada "supera amb escreix l'àmbit municipal" i que, per tant, cal que qualsevol iniciativa doni compliment als decrets presentats al Parlament. Aquest dijous Bonet ha confiat que hi hagi prou consens.

Bonet i Sanz han subratllat durant la seva roda de premsa que l'Ajuntament fa aquest pas per accelerar la resposta de la ciutat a aquest fenomen, però que l'objectiu és anar acompanyat de la resta de mesures que dugui a terme el govern espanyol i la Generalitat. Per desenvolupar la futura ordenança o el pla especial que reguli el lloguer de temporada a la ciutat, de fet, l'Ajuntament necessitarà comptar amb les dades que està recollint actualment el ministeri d'Habitatge.

Una escletxa de la regulació de lloguers

L'auge dels lloguers de temporada es va disparar arran de la llei d'habitatge estatal aprovada a mitjans de 2023 que arribava per posar fre a l'augment del preu del lloguer. Aquella norma fixava dues mesures estrella, la contenció de rendes i l'índex de preus, però també va deixar escletxes que han afavorit la proliferació del lloguer de temporada.

Aquesta modalitat –igual que el lloguer per habitacions– permet als propietaris eludir la limitació dels preus i es diferencia del lloguer tradicional perquè el llogater ha de tenir una primera residència en un altre lloc. Contràriament al que es creu, no tenen un topall màxim, de manera que poden ser superiors als 11 mesos. L'única limitació temporal és que han de superar els 31 dies, perquè si no, requeririen una llicència d'habitatge d'ús turístic.

Precisament aquest dimecres les dades de les fiances dipositades a l'Institut Català del Sòl (Incasòl) dels nous lloguers mostraven com, tot i que els preus dels habitatges llogats a Barcelona es van contenir entre els mesos de juliol i setembre, el nombre de contractes s'ha tornat a reduir respecte al trimestre anterior i, per primera vegada en molts anys, amb l'excepció de la pandèmia, s'ha reduït el parc de lloguer –entès com el nombre de contractes vigents– perquè s'han formalitzat menys contractes nous dels que s'han extingit.

stats