Barcelona

Barcelona ordena tancar quatre pisos turístics cada dia

La majoria d'immobles il·lícits detectats depenen de xarxes mafioses internacionals, segons el consistori

BarcelonaEl joc del gat i la rata entre l'Ajuntament de Barcelona i els centenars de pisos turístics il·legals que hi ha a la ciutat continua. Aquest 2024, la direcció dels Serveis d’Inspecció del consistori ha fet fins a 1.214 inspeccions per detectar i intentar erradicar aquesta activitat il·lícita que tensa encara més la relació entre veïns i el turisme de masses i agreuja la situació de l'habitatge a la capital catalana. Arran d'aquest miler d'inspeccions, en els darrers set mesos s'han dictat fins a 944 ordres de cessament de l'activitat il·legal en pisos turístics sense llicència, la qual cosa suposa que, de mitjana, cada dia s'ha manat clausurar quatre immobles que es llogaven il·legalment a turistes. En el transcurs d'aquestes operacions també s'han posat en marxa 491 expedients sancionadors contra els responsables d'aquests pisos turístics amb multes que poden anar dels 60.000 als 600.000 euros en funció del grau de la infracció.

Inscriu-te a la newsletter Els veïns del tramviaInscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

"Gairebé tots [els pisos turístics il·legals detectats] es vinculen a màfies professionalitzades, xarxes que fan una activitat turística il·legal intensiva i massiva i que operen de manera internacional", ha detallat la tinent d'alcaldia Laia Bonet. Per "atacar" aquestes xarxes organitzades responsables de la publicació de fins a 400 anuncis de lloguers turístics il·legals en plataformes com Airbnb o Booking, la primera quinzena de juliol es va organitzar una doble campanya d'inspeccions als barris més afectats per aquesta activitat.

Cargando
No hay anuncios

D'aquesta manera, la setmana de l'1 al 5 de juliol es van inspeccionar juntament amb els Mossos d'Esquadra els emplaçaments situats a Ciutat Vella que l’Ajuntament tenia identificats com a "potencials pisos turístics il·legals, quasi tots vinculats a grups professionalitzats". Dues setmanes més tard, el 15 i 16 de juliol, les inspeccions es van centrar en pisos que depenen de dues xarxes organitzades que operen amb pisos llogats amb frau al propietari i que estan situats en barris amb molta pressió turística. Aquests són la Dreta de l’Eixample, l’Esquerra de l'Eixample, Sant Antoni, Sant Gervasi, el Gòtic, el Raval, Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, Horta i la Font d’en Fargas.

El balanç d'aquesta doble campanya ha estat que en set dies es van inspeccionar 134 habitatges i, d'aquests, es va detectar activitat turística il·legal en 75 pisos (55%). Des del consistori asseguren que en aquesta setantena d'habitatges ja s’està "cursant els procediments disciplinaris i les sancions corresponents" i que vuit ja han estat precintats, també aclareixen que, en moltes ocasions, l'activitat s'atura un cop s'envia l'ordre i no cal arribar a l'extrem de precintar els pisos en qüestió. Pel que fa a la resta d'immobles, una quinzena eren pisos on hi havia hagut activitat il·legal en un passat, però on es va comprovar que ja no funcionen com a tal, mentre que també va haver-hi 20 pisos on els inspectors van contrastar que no hi havia turistes allotjats. A 23 més, directament, no s’hi va poder accedir.

Cargando
No hay anuncios

La importància de les denúncies veïnals

A hores d'ara, des de l'Ajuntament de Barcelona asseguren que tenen identificades 38 xarxes organitzades o multiinfractors que operen pisos turístics il·lícits a la Ciutat Comtal. D'aquesta quarantena de grups, 22 s'han aconseguit desactivar, si bé una desena encara tenen "una activitat notable". Hi ha sis grups més, que el consistori considera que "tenen poca activitat". En total, aquestes xarxes organitzades tenen oberts expedients per activitat d'allotjament turístic sense llicència en 812 pisos i se'ls han imposat 386 sancions i 49 ordres de cessament.

Cargando
No hay anuncios

"Fan servir qualsevol canal per donar veu i altaveu a la seva activitat il·lícita, ja sigui des de les mateixes plataformes turístiques fins a la compra d'habitatges i desnonant els llogaters que hi viuen. És una pràctica que té un impacte en la ciutat, però que sobretot complica la convivència del veïnatge", ha descrit el responsable d'inspecció de l'Ajuntament, Albert Tomás. El tècnic ha explicat que per clausurar els últims pisos turístics il·legals detectats a la ciutat s'ha fet una revisió d'anuncis a les plataformes de manera diària i "a través de les denúncies dels mateixos veïns, s'ha trobat un fil conductor entre els infractors".

Tomás ha insistit que per aconseguir que des del 2016 s'hagin emès fins a 10.625 ordres de cessament d'activitat de pisos turístics il·legals a la ciutat ha estat clau la "complicitat dels veïns, que són qui pateixen en primera instància aquesta activitat problemàtica". En els darrers vuit anys també s'han recuperat 3.628 pisos que feien activitat turística il·legal i que s'han pogut tornar a destinar a residències habituals. "Necessitem recuperar el màxim nombre d'habitatges per dedicar-los a acollir persones que hi resideixin de forma permanent. Els pisos són per viure-hi", ha reiterat Bonet.

Cargando
No hay anuncios