Salut

“És un infern”: clam veïnal contra el soroll nocturn a Barcelona

Veïns de diferents barris de la ciutat s’uneixen contra l'excés de decibels

Barcelona"No baixem dels 70 decibels, amb pics de 76. És un infern". És la crítica desesperada d'un veí del carrer Joaquim Costa del Raval una nit de cap de setmana. Un lament que comparteixen els veïns del carrer Enric Granados, a l'Eixample, on l'acumulació de terrasses (ja n'hi ha tantes com blocs de pisos) i de gent entrant i sortint de locals de restauració fa que a les nits no es baixi dels 60 decibels fins entrada la matinada, segons els mesuraments que fan els veïns, quan la recomanació de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) és que a partir de les onze de la nit no se superin els 45 decibels perquè tothom pugui descansar.

Inscriu-te a la newsletter Els veïns del tramviaInscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

I el problema es repeteix a les places de Gràcia, on els veïns també publiquen aquests dies imatges dels seus sonòmetres; al conegut com a Triangle Golfo del Poblenou, on s'acumulen grups i grups de persones fent botelló, o en carrers del Gòtic i de la Barceloneta. Ara, veïns d'una vintena de zones de la ciutat s'han coordinat per fer sentit el seu malestar, aquest dijous al vespre, en una manifestació a la plaça Sant Jaume sota el lema Silenci... El soroll mata!

Cargando
No hay anuncios

Volen avançar-se a un estiu que, amb la recuperació pandèmica i la tornada del turisme, preveuen molt complicat, i clamen per mesures enfocades a contenir el soroll produït per l'ús intensiu de l'espai públic, que és la segona font més potent de soroll a la ciutat, només per darrere del trànsit. I les últimes dades de l'Agència de Salut Pública de Barcelona confirmen el problema: el 57% dels barcelonins viuen exposats a nivells de soroll més alts del que es considera saludable (53 decibels de dia i 45 a la nit) i més de 60.000 persones pateixen un trastorn greu del son a causa de l'exposició continuada al soroll.

Cargando
No hay anuncios

Els veïns que ara s'han coordinat a través de les xarxes per protestar amb una sola veu exigeixen "tolerància zero" amb els botellons i les aglomeracions nocturnes, amb l'excés de soroll vinculat a bars i restaurants, amb la mala convivència amb els pisos turístics i amb el soroll dels skates, especialment en els carrers estrets de zones com el Raval i a partir d'una determinada hora de la nit. Una de les solucions per mitigar el problema del soroll que posen sobre la taula de l'Ajuntament és la de reduir l'horari tant de les terrasses com dels locals de restauració. I l'Ajuntament sí que ha recollit el guant, en aquest sentit, a les onze zones on ha detectat que hi ha una superació més flagrant i recurrent dels decibels màxims recomanats.

Segons el regidor de Transició Ecològica, Eloi Badia, en aquest àmbit s'estudiarà aplicar mesures que poden incloure aquest escurçament horari, que és de fet una proposta d'ERC i que l'Ajuntament va aprovar en comissió per unanimitat. Es faran, segons Badia, "microcirurgies" que s'adaptaran a la problemàtica de cada zona i que s'abordaran amb veïns i restauradors. El primer serà comprovar, amb mesuraments durant aquest mes de juny, si aquestes zones superen en tres decibels els límits permesos per començar-hi a aplicar solucions ja el mes que ve.

Cargando
No hay anuncios

Però el pla no genera consens dins del govern, i els socialistes se'n van desmarcar fa uns dies per mitjà del primer tinent d'alcaldia, Jaume Collboni, que va negar que s'estigui plantejant una reducció horària i va limitar les accions que afectaran la restauració a la no consolidació de les taules i les cadires que s'han guanyat en pandèmia en aquelles zones que ja estan congestionades: d'entrada, sis de l'Eixample, que inclouen carrers com Enric Granados, Parlament, l'avinguda Gaudí, el passeig Sant Joan, la rambla Catalunya i trams d'Aribau i Muntaner. Collboni, però, va demanar "tranquil·litat" als restauradors, que ja han posat el crit al cel contra qualsevol reducció, i va negar que hi hagi intenció d'aplicar-la.

Cargando
No hay anuncios

Diferències de criteri

"Qui ha d'estar tranquil? Això no és pensar en els veïns", recela Jordi Badia, de SOS Enric Granados, que demana que es comenci a passar ja de les paraules als fets i que s'apliquin com més aviat millor mesures com aquesta limitació de les hores de terrassa, seguint el model que ja funciona al carrer Blai del Poble-sec, on tanquen una hora abans que a la resta de la ciutat. El tinent d'alcalde de Seguretat, Albert Batlle, també ha hagut de sortir avui al pas, durant la comissió de Presidència, de les crítiques dels grups de l'oposició sobre aquesta diferència de criteris entre socialistes i comuns a l'hora d'afrontar els problemes del soroll nocturn.

Cargando
No hay anuncios

Batlle ha fet valdre el pla de reforç d'estiu amb dades com que ja s'hagi sancionat un miler de persones més que l'any passat per beure alcohol al carrer (6.175 denúncies) o que s'hagi posat en marxa un servei de mediadors nocturns. "Les mesures anunciades fins ara són ineficaces. Els resultats no arriben", li ha retret Jordi Martí, de JxCat, en un to molt similar al que han fet servir la resta de grups. "El govern municipal no ha fet els deures i això porta ara a la barra lliure absoluta en algunes zones", ha afegit Elisenda Alamany, d'ERC. I Paco Sierra, de Cs, els ha remarcat que, tot i els anuncis del govern municipal, la societat civil s'està organitzant "per dir que prou". La comissió ha aprovat per unanimitat una proposta d'ERC que insta a diversificar els escenaris que acullen grans esdeveniments com els que s'organitzen al Fòrum per tal de no perjudicar sempre els mateixos veïns.

Cargando
No hay anuncios