Barcelona

“Barcelona no és un parc d’atraccions”: un centenar d’entitats protestaran contra la Fórmula 1 al passeig de Gràcia

L'esdeveniment forçarà dos dies de talls de trànsit al centre de la ciutat

3 min
Vista general del passeig de Gràcia.

BarcelonaDesprés de la polèmica al voltant de la desfilada de Louis Vuitton al Parc Güell, un altre gran esdeveniment reobre les hostilitats entre l'Ajuntament de Barcelona i part dels moviments socials de la ciutat. Aquest dijous, un centenar d'entitats veïnals, socials i ecologistes de la capital catalana han presentat un manifest contra l'exhibició de bòlids de la Fórmula 1 que es farà la setmana que ve al passeig de Gràcia. "Barcelona no es pot convertir en un parc d'atraccions. Estan venent la ciutat davant dels nostres nassos", ha alertat en roda de premsa Jordi Elgström, de la plataforma Eixample Respira.

Representants d'algunes d'aquestes entitats s'han mostrat aquest dijous en contra d'un esdeveniment que consideren que "privatitza l'espai públic" i "representa un problema gravíssim de salut pública" pel seu impacte en soroll i qualitat de l'aire, tal com ha denunciat Mireia Boix, de l'entitat Bicibus Eixample. Des de l'Associació de Veïns de la Dreta de l'Eixample, Jaume Artigues, ha alertat que en un moment de malestar ciutadà amb la massificació turística Barcelona "no pot seguir apostant per un model de macroesdeveniments". Des de les entitats, també s'ha criticat que l'esdeveniment suposi fer "una apologia de la velocitat" en una ciutat on cada any hi ha 8.000 ferits en accidents de trànsit. Per tot plegat, aquestes entitats han convocat una protesta el dimecres a la tarda a l'encreuament dels carrers Balmes i Aragó coincidint amb l'exhibició.

Afectacions de trànsit a causa de l’exhibició de la Fórmula 1

Zona 1 | Des del dimarts 18 a les 16 h fins al dijous 20 a les 6 h

Zona 2 | Des del dimarts 18 a les 22 h fins al dijous 20 a les 6 h

Zona 3 | Dimecres 19 des de les 11 h fins a les 23 h

Itinerari recomanat per a vianants

Aragó

rambla de Catalunya

passeig de Gràcia

Consell de Cent

Pau Claris

Diputació

Gran Via de les Corts Catalanes

ronda Universitat

Casp

plaça

Catalunya

ronda de Sant Pere

Zona 1 | Des del dimarts 18 a les 16 h

fins al dijous 20 a les 6 h

Zona 2 | Des del dimarts 18 a les 22 h

fins al dijous 20 a les 6 h

Zona 3 | Dimecres 19 des de les 11 h

fins a les 23 h

Itinerari recomanat per a vianants

Aragó

rambla de Catalunya

passeig de Gràcia

Consell de Cent

Pau Claris

Diputació

Gran Via

Casp

plaça

Catalunya

plaça

Urquinaona

Zona 1 | Des del dimarts 18 a les 16 h

fins al dijous 20 a les 6 h

Zona 2 | Des del dimarts 18 a les 22 h

fins al dijous 20 a les 6 h

Zona 3 | Dimecres 19 des de les 11 h

fins a les 23 h

Itinerari recomanat per a vianants

Aragó

rambla de Catalunya

passeig de Gràcia

C. de Cent

Pau Claris

Diputació

Gran Via

Casp

plaça

Catalunya

plaça

Urquinaona

La queixa de les entitats arribada emparada per la Sindicatura de Greuges de Barcelona, que aquest dimecres va concloure que l'exhibició "no és coherent" amb les polítiques de mobilitat sostenible, ni amb el respecte als drets a l'espai públic, a un medi ambient sa i a la salut. Per això, el síndic, David Bondia, va demanar a l'Ajuntament de Barcelona que ponderi els beneficis que obtindrà la ciutat acollint aquesta activitat i l'afectació de drets de ciutadania que suposarà i consideri "la possibilitat de cancel·lar-la". Per al síndic, és "difícilment justificable" autoritzar activitats contaminants en un context de crisi climàtica.

Tanmateix, l'Ajuntament defensa l'exhibició -que té un cost d'1 milió d'euros- perquè és un esdeveniment "perfectament compatible" amb la voluntat i el "compromís clar" del consistori local de "seguir pacificant el trànsit, reduint el CO₂ i combatent la contaminació acústica". Segons l'Ajuntament, el Circuit de Catalunya és una infraestructura "clau" per a la indústria de l'automoció, "la innovació i la captació de talent amb influència sobre l'àrea de Barcelona".

Complicacions per circular pel centre

Enmig de la controvèrsia, l'Ajuntament ha explicat aquest dijous quines afectacions tindrà l'exhibició de bòlids de la Fórmula 1 al passeig de Gràcia. L'esdeveniment obligarà a fer diferents talls de trànsit durant tres dies al centre de la ciutat, la qual cosa implicarà complicacions per a la mobilitat, sobretot pel que fa a la circulació de busos i de vehicles privats.

El tram més afectat serà el del passeig de Gràcia entre la plaça de Catalunya i la part inferior de la Gran Via, que estarà tallat des de dimarts a la tarda fins dimecres a primera hora. Això obligarà tots els vehicles que ara creuen la plaça Catalunya en sentit Llobregat per la ronda de Sant Pere a buscar rutes alternatives. Entre els afectats hi haurà una desena de busos, com el D50, l'H16, el V15 i el 19, el 22, el 24, el 52, el 54, el 55 i el 67, que hauran de desviar el seu recorregut.

El panorama encara es complicarà més dimecres, el dia de l'exhibició. A més de les restriccions a la zona de plaça Catalunya, des de les 11 del matí serà impossible travessar el passeig de Gràcia en cotxe ni per la Gran Via ni pel carrer Diputació, així que els vehicles que vulguin creuar-lo ho hauran de fer o per Mallorca si van en direcció Besòs o per Aragó si circulen en direcció Llobregat.

Les restriccions afectaran també els vianants, que dimecres durant tot el dia només podran travessar el passeig de Gràcia o pujant fins al carrer Aragó o baixant fins a la ronda de Sant Pere.

stats