Barcelona multiplica la inversió a Ciutat Vella per combatre-hi les desigualtats
L'Ajuntament eleva fins als 200 milions la inversió del nou Pla de Barris, que arriba a més barris i districtes que mai
BarcelonaLa lluita contra la desigualtat entre barris és un dels principals reptes de Barcelona, on des de fa anys la renda disponible en el barri més ric és més de tres cops superior a la del barri més pobre. Una de les eines més importants de què disposa l'Ajuntament per fer-hi front és el Pla de Barris, que en la seva edició 2025-2028 assolirà una inversió rècord de 200 milions d'euros i arribarà a més barris (27) i districtes (7) que mai. Un pla que en aquest mandat tindrà a més entre les seves prioritats el districte de Ciutat Vella, que per primer cop té tots els seus barris dins del pla i on la inversió en l'espai públic passa dels 8,3 milions del mandat anterior als 20 milions d'euros actuals.
En roda de premsa, l'alcalde Jaume Collboni ha defensat que Ciutat Vella "mereix una atenció especial" i ha subratllat l'esforç que, més enllà del Pla de Barris, està fent l'Ajuntament per a la transformació urbana del districte, que és objecte ara mateix de reformes importants com ara les obres de la Rambla, la Via Laietana, la ronda de Sant Antoni o la millora d'espais a la Barceloneta. Les inversions, segons ha concretat el regidor responsable del Pla de Barris, Lluís Rabell, estaran molt focalitzades en l'àmbit educatiu però també en l'àmbit social, especialment al Raval.
La gerent de l'àrea d'Economia i Promoció Econòmica, Laia Claverol, ha defensat que el fet que per primer cop la Barceloneta i Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera també estiguin inclosos en el Pla de Barris suposa un "efecte multiplicador" per al districte. Més enllà de la inclusió d'aquests dos barris de Ciutat Vella, també s'incorporen per primer cop al pla els barris de Montbau i les Planes, aquests dos fruit de l'acord pressupostari entre el PSC i ERC.
Tot plegat, segons ha subratllat Collboni, dona lloc al Pla de Barris "més ambiciós" que ha tingut fins ara l'Ajuntament de Barcelona, ja que es passa de 23 a 27 barris i s'arriba per primer cop també al districte de Sarrià-Sant Gervasi a través del nucli de les Planes. A més, s'incrementa en un 33% la inversió prevista per arribar fins als 200 milions d'euros, als quals se sumaran 100 milions d'euros que estan fora del pla però que aniran destinats a construir equipaments amb impacte social en aquests 27 barris, com ara el nou Teatre Arnau o l'ampliació de l'Escola Bressol Municipal del Mar.
En conjunt, el Pla de Barris preveu invertir 113 milions d'euros en la millora de l'espai públic i equipaments, 35 milions en escoles i projectes educatius, 32 milions en projectes socials i 20 milions més en rehabilitació d'habitatges. Rabell ha explicat que l’objectiu del govern municipal és que "a final d’any tots els projectes d’aquesta edició del pla estiguessin definits i tancats" i ha destacat la importància que aquests programes contribueixin a generar teixit social a la ciutat. Per la seva banda, Claverol ha posat l'accent en la manera com el Pla de Barris ajuda a focalitzar l'actuació de l'Ajuntament "en els ciutadans més vulnerables", entre els quals ha situat els adolescents, les persones grans, les dones i els migrants.
Dos plans singulars
En aquesta ocasió, el Pla de Barris inclou també dos plans singulars per als barris de muntanya i per la Marina del Prat Vermell. En el primer cas el projecte forma part de l'acord pressupostari signat entre el PSC i ERC i suposarà invertir en l'espai públic per fer front a les desigualtats que genera l'orografia dels barris de les Planes, Sant Genís dels Agudells, Montbau i la Teixonera.
En el cas de la Marina del Prat Vermell, Collboni ha subratllat la importància de treballar en zones on la ciutat està creixent –s'hi esperen 30.000 nous veïns en els pròxims any, un cop es vagin acabant els edificis nous que s'hi estan construint– per aconseguir "fer polítiques de reforç que permetin empeltar aquests nous espais amb el barri existent".