Barcelona

Barcelona ja busca arquitectes de renom per dissenyar la nova Fira de Montjuïc

Els tres projectes guanyadors es faran públics el gener del 2025

3 min
L’accés al recinte de la Fira de Montjuïc per la plaça Espanya en una imatge d’arxiu.

BarcelonaBarcelona ja busca arquitectes de renom per dissenyar la nova Fira de Montjuïc. El concurs internacional per encarregar la primera fase de la remodelació de l'espai firal ja està en marxa amb l'objectiu de triar el gener del 2025 els despatxos que es faran càrrec d'una de les remodelacions més importants que es duran a terme en els pròxims anys a la ciutat. Un concurs, el de la primera part de la remodelació de la Fira, que l'Ajuntament aspira que compti amb la participació de primeres espases de l'arquitectura de tot el món i que, segons consta en el plec, ha de donar pas a uns edificis "singulars" que caracteritzin la Fira "com un espai de referència en l'àmbit local i internacional".

D'aquí que el consistori i la Fira convoquessin aquest dimecres un acte de la mà del Col·legi d'Arquitectes per tal de donar a conèixer els detalls del concurs, que constarà de tres lots i es dividirà en dues fases diferents. Durant la primera, el jurat escollirà els cinc finalistes de cada lot, una tria en què es tindrà en compte el currículum de cada equip i la seva experiència anterior en projectes similars. "Això ens permetrà que la solvència tècnica estigui garantida i que puguem triar els millors candidats possibles", explica en conversa amb l'ARA l'arquitecta en cap de l'Ajuntament, Maria Buhigas.

Per defensar la seva candidatura, cada aspirant –i els integrants del seu equip– podran presentar un màxim de dos projectes en què hagin treballat en els últims 15 anys i que, segons consta en el plec del concurs, el jurat puntuarà en funció de diversos aspectes. Per exemple, la magnitud –donarà punts haver fet projectes de reforma d'edificis de més de 5.000 metres quadrats–, la conservació patrimonial, l'eficiència energètica i la sostenibilitat, entre d'altres.

De la puntuació que atorgui el jurat –presidit per l'arquitecte Josep Lluís Mateo i integrat també per Maria Goula, Joan Lluís Zamora, Joan Olona i María Langarita– en sortiran els cinc finalistes per cada lot, que es faran públics a mitjan juliol. Només pel fet d'haver sigut escollits finalistes, aquests equips rebran una compensació d'entre 35.000 i 20.000 euros en funció del lot, una xifra que els ha d'ajudar a tirar endavant els projectes que hauran d'entregar a mitjan novembre. Uns projectes que aquest cop s'entregaran anonimitzats i sobre els quals el jurat té previst emetre una decisió definitiva a finals del gener del 2025.

Restaurants i fins i tot un gimnàs

Els tres lots en joc en aquesta fase de la reforma de la Fira –per a més endavant quedarà el concurs per remodelar el Palau de la Metal·lúrgia– es divideixen de la següent manera. Un primer lot inclou la renovació i ampliació del Palau de Comunicacions –que es farà més endavant– i la construcció del nou Palau Multifuncional, que s'ubicarà a l'actual pavelló 4 i Palau de Congressos. Aquesta nova instal·lació tindrà 19.500 m² d'exposició firal, constarà de dos pisos i està pensada per acollir salons, fires i congressos.

Una de les claus d'aquest nou espai –que està previst que tingui espais de restauració fins ara inexistents a la Fira de Montjuïc– és que la transformació urbana que l'acompanya implica l'allargada del carrer de la Guàrdia Urbana des de l'Avinguda Rius i Taulet, on ara mor, fins a l'avinguda del Paral·lel i crear una nova façana que està previst que es destini a oficines de la Fira i que ha d'ajudar a millorar la connectivitat amb el barri del Poble-sec, per trencar amb la condició de frontera que té ara el recinte firal. També s'obrirà un carrer on ara hi ha la plaça de l'Univers que connecti el carrer Lleida amb l'avinguda Maria Cristina i, més endavant, continuï fins al carrer Mèxic, connectant així el Poble-sec amb el barri de la Font de la Guatlla.

El segon lot implica el disseny del nou Palau de Congressos, que s'ubicarà al Pavelló Alfons XIII. El nou edifici haurà de conservar els elements històrics catalogats i desenvolupar sobre aquests una instal·lació moderna, amb un auditori de gran capacitat. I, pel que fa al tercer lot, que afecta el Palau del Vestit, s'habilitarà per ubicar-hi el Fira Innovation Hub, on grans empreses, pimes, centres de recerca o universitats podran desenvolupar-hi activitat. En aquest espai, el plec de prescripcions tècniques aposta per crear un ambient que "afavoreixi la innovació, la creativitat i la interacció" entre els seus usuaris, per la qual cosa es planteja la possibilitat de crear-hi zones obertes amb àrees de descans, terrasses, bar, gimnàs i oci.

Tot plegat, segons el director general de Fira, Constantí Serrallonga, ha de permetre crear "un nou espai firal urbà, integrat al seu entorn i únic a Europa per als pròxims 100 anys". Un equipament que, de la mà del recinte de la Gran Via, Serrallonga sosté que ha de donar a Barcelona "avantatge competitiu" vers altres ciutats.

stats