Barcelona

Barcelona impulsa tres nous grans equipaments de recerca per culminar "la revolució blava"

Es destinaran 142 milions d'euros a fer de l'economia blava un sector estratègic de la ciutat

Acte de presentació dels nous equipaments de recerca centrats en l'economia blava a Barcelona
Act. fa 0 min
3 min

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona ha donat aquest dimarts detalls sobre els tres nous grans equipaments de recerca amb què vol impulsar definitivament la "revolució blava" de la ciutat. Els tres espais, que ocuparan 45.000 metres quadrats del litoral de la ciutat i que haurien d'estar en funcionament entre els anys 2027 i 2028, suposaran una inversió de 142 milions d'euros i han de servir per potenciar la recerca en economia blava. L'alcalde, Jaume Collboni, ha defensat que aquesta aposta ha de contribuir a fer d'aquest sector "una font de creació de riquesa i oportunitats per a la ciutat" i consolidar Barcelona com a "capital de la Mediterrània" en aquest àmbit.

Els tres espais que es posaran en marxa pròximament, però que porten des de 2021 en l'agenda de la ciutat són el Parc de Tecnologia Marítima de Barcelona (PTMB), el Blue Tech Port i el centre Barcelona Mar de Ciència. En el primer cas, es tracta d'un laboratori marítim tecnològic i empresarial que pivotarà entorn de l'enginyeria marítima i nàutica. L'equipament, ubicat a la Nova Bocana del port (darrere de l'Hotel Vela), comptarà amb infraestructures tecnològiques com una piscina hidrodinàmica, un simulador de navegació i maniobra o un canal de remolc, que han de servir per afrontar també escenaris de canvi climàtic.

Aquest parc tecnològic es desplegarà en col·laboració entre l'Ajuntament, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Port de Barcelona i la Generalitat, i serà gestionat per la Fundació Barcelona Capital Nàutica. Segons ha explicat el tinent d'alcaldia d'Economia, Jordi Valls, aquest equipament requerirà una inversió de 56 milions d'euros. D'aquests, la UPC n'aportarà 10 milions d'euros per equipar els laboratoris i es buscaran altres fonts de finançament com els fons NextGenerationEU o la mateixa Generalitat.

Recreació del futur Parc de Tecnologia Marítima de Barcelona

Pel que fa al Blue Tech Port, es tracta d'un hub d'innovació centrat en l'economia blava impulsat pel Port de Barcelona i gestionat pel World Trade Center. En aquest cas, l'equipament –situat al moll de Sant Bertran– ja té la seva primera fase en funcionament. L'objectiu és que acabi acollint empreses innovadores, corporacions, start-ups, institucions i organismes internacionals. En aquest cas, el cost total és de 56 milions d'euros que assumeix el Port de Barcelona

Recreació del futur Blue Tech Port, al moll de Sant Bertran

Finalment, el centre Barcelona Mar de Ciència serà un centre gratuït i obert al públic de divulgació de la cultura oceànica, la ciència marina i la sensibilització mediambiental que es construirà al moll de Marina del Port Olímpic, a l'espigó que hi ha davant de l'Hotel Arts i la torre Mapfre. En aquest cas es tracta d'un equipament impulsat pel Consell Superior d’Investigacions Científiques, a través del seu Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), que penja del ministeri de Ciència, Innovació i Universitats. En aquest cas, la inversió necessària és de 30 milions d'euros.

Tot plegat forma part de l'aposta d'impuls de l'economia blava que va començar a desenvolupar la ciutat l'any 2021 i que encara té altres projectes oberts, com ara la candidatura per acollir un centre col·laborador del Decenni de l’Oceà de la Unesco. Actualment, l'economia blava suposa un 4,3% de negoci respecte al PIB de la ciutat.

L'impuls de la Copa Amèrica

Tot i que l’organització de la Copa Amèrica no aporta diners als nous equipaments i que aquests estaven previstos ja en un pla de l'Ajuntament de 2021 per impulsar l'economia blava a la ciutat, el govern municipal ha defensat aquest dimarts el paper cabdal de la competició de vela en el seu impuls. Collboni ha defensat que la cursa per obtenir aquesta competició va ser "el revulsiu perquè moltes institucions s’asseguessin juntes i aprofitessin per parlar de projectes que feia anys que dormien el somni dels justos". I ha apuntat que la seva celebració ha d’ajudar Barcelona "a posicionar-se de forma molt més clara en l'àmbit internacional" com a referent de l’economia blava. 

L'alcalde ha defensat també que l'impuls d'aquests nous equipaments suposarà una transformació del litoral de Barcelona que demostra que "la ciutat no està acabada", sinó que encara té espais per créixer i ser transformada.

stats