Barcelona

Barcelona impulsa un rentat de cara a la plaça Reial

L'Ajuntament promourà la rehabilitació de totes les façanes per recuperar "la brillantor" de l'espai

La plaça Reial de Barcelona
10/04/2024
2 min

BarcelonaEl govern de Jaume Collboni vol fer un rentat de cara a un dels racons més emblemàtics de la ciutat: la plaça Reial. L'arquitecta en cap de l'Ajuntament, Maria Buhigas, ha explicat aquest dimecres que el consistori impulsarà una rehabilitació conjunta de totes les façanes de la plaça perquè pugui recuperar la "brillantor". L'objectiu del govern municipal és deixar tot el projecte encarrilat aquest any per poder començar les obres el 2025 i que la remodelació de la plaça Reial vagi de bracet amb la reforma de la Rambla.

Inscriu-te a la newsletter Barcelona Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

La remodelació plantejada per l'Ajuntament afecta 23 finques i suposarà la restauració de totes les façanes i els sotaporxos de la plaça –catalogades amb el grau de protecció B en interès local– i dels seus dos accessos principals: el carrer Colom i el passatge Madoz. L'objectiu, ha explicat Buhigas, és recuperar l'aspecte original de la plaça, construïda el 1848 –un any després de la inauguració del Liceu– al solar que havia deixat l'antic convent dels Caputxins. Per aconseguir-ho, un cop comencin les obres es faran cates per trobar els colors i les decoracions originals, que incloïen acabats amb marbrejats.

Per tirar endavant el projecte, el govern municipal ha de posar-se abans d'acord amb els 117 propietaris de pisos i locals de la plaça, amb qui ja està duent a terme sessions informatives. Una composició que des del mateix consistori apunten que és molt diversa perquè, locals comercials a banda, hi conviuen des de propietats verticals –un únic propietari de tot un edifici– fins a comunitats de propietaris, passant per hotels, pisos turístics i oficines.

40 anys des de l'última rehabilitació

Tanmateix, Buhigas ha confiat a assolir un acord i ha explicat que fins ara ha trobat "bona acollida", perquè han passat més de 40 anys des de l'última rehabilitació general de les façanes i en moltes ja són evidents els símptomes d'envelliment i la necessitat de corregir-hi desperfectes.

Per acabar de convèncer els propietaris, la proposta del consistori passa perquè sigui l'Ajuntament qui, a través de la signatura d'un conveni, assumeixi tota la càrrega burocràtica de les obres i es faciliti, així, que es pugui fer tota homogèniament. Pel que fa al finançament, el consistori subvencionarà fins al 45% del cost de la reforma amb un topall de 50.000 euros per façana, mentre que la resta haurà de ser assumida per cada propietat a través de quotes. En total, l'Ajuntament calcula haver d'invertir-hi uns 3,2 milions d'euros.

stats