Barcelona

Barcelona impulsa una ordenança específica contra la discriminació

Collboni contraposa l'actitud de la capital catalana amb la dels ajuntaments on governen el PP i Vox

2 min
Els regidors de l'Ajuntament de Barcelona desplegant una gran bandera LGTBI+

BarcelonaAprofitant el dia de l'Orgull LGTBI+, l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha anunciat aquest divendres que l'Ajuntament impulsarà una nova ordenança per regular específicament la lluita a favor de la igualtat de tracte i la no discriminació. Fins ara era l'ordenança de convivència la que regulava i sancionava els comportaments incívics de contingut xenòfobs, racistes, sexistes i LGTBI-fòbics. Ho feia, però, sota el concepte genèric de “conducta de menyspreu a la dignitat de les persones”.

Segons l'Ajuntament, la nova ordenança d’igualtat de tracte i no discriminació permetrà disposar d’una normativa actualitzada i unificada que regularà el dret a la igualtat de tracte i no discriminació per "erradicar qualsevol actuació o comportament que pugui atemptar contra la dignitat de les persones i contra el lliure desenvolupament i la lliure expressió de la pròpia personalitat". Collboni ha reivindicat que Barcelona és "pionera" amb aquesta mesura, que ha contraposat amb l'actitud que han mostrat cap al col·lectiu LGTBI+ altres ajuntaments on governen el PP i Vox.

La norma té dos vessants principals. D'una banda, se centra en les mesures de prevenció davant les situacions de discriminació, fomentant les accions de sensibilització, educació en drets, formació especialitzada i capacitació professional dels treballadors i treballadores municipals. De l'altra, busca protegir una sèrie de drets de les víctimes de discriminació, com ara el dret a rebre una atenció integral i coordinada evitant la doble victimització i posant a la seva disposició des d’un inici propostes de mediació i mesures de justícia restaurativa. A més, s'actualitzarà el règim sancionador davant de situacions discriminatòries.

Per tirar endavant l'ordenança l'Ajuntament obrirà dilluns i durant un mes un procés de consulta pública a través de la web municipal que recollirà l'opinió de la ciutadania i de les organitzacions més representatives potencialment afectades per la futura norma. Després s'obrirà un procés participatiu durant l'últim trimestre de l'any amb l'objectiu de poder aprovar el text definitiu de l'ordenança al llarg de 2025.

274 expedients durant el 2023 

L'any 2023 l’Oficina per la No Discriminació va obrir un total de 274 expedients per discriminació, 114 dels quals van ser expedients per situacions d'atenció a víctimes de racisme i xenofòbia i 65 expedients per discriminació per LGTB-fòbia. Aquesta xifra contrasta amb les denúncies recollides per part dels cossos de seguretat, molt menors, ja que sovint els afectats, per diversos motius, decideixen no presentar denúncia.

stats