Espai públic

Per què Barcelona va gastar menys en neteja el 2021 (en plena crisi de la brutícia)?

El govern defensa que el pla de xoc de 70 milions que va començar a l'octubre no es reflectirà fins al pressupost d'aquest any

BarcelonaL'estiu de l'any passat va ser calent a Barcelona per les queixes per la brutícia als carrers, i el govern municipal, que en aquell moment defensava que la ciutat es preparava per estrenar els canvis del nou contracte de neteja, va anunciar, al setembre, un pla de xoc de 70 milions d'euros que s'havia de desplegar fins al 2023 i que havia d'incrementar la presència de les brigades en 350 punts crítics. El pla tenia una fase d'aplicació immediata (a partir de l'octubre) per millorar l'aspecte dels carrers ja abans que es posessin en marxa, el març d'aquest 2022, la maquinària i els contenidors del nou contracte. I, de fet, el govern municipal va arribar a fer balanços de com s'estava fent aquest reforç. Per això sobta que, mirant les xifres del tancament de pressupost municipal de l'any passat, la despesa en neteja viària i recollida de residus sigui inferior a la del 2020: el 2021 es van gastar 168,8 milions en neteja dels carrers, el 91,3% del que s'havia pressupostat i 6,4 milions menys del que s'hi va destinar el 2020. I pel que fa a la recollida de residus, la despesa executada va ser de 76,7 milions, 5,7 milions menys que l'any anterior, tot i que en aquest cas sí que es va esgotar la partida prevista.

Inscriu-te a la newsletter Els veïns del tramviaInscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

Segons l'informe de comptabilitat de costos, el 2021 el consistori va destinar 101,6 euros per habitant a neteja mentre que l'any anterior van ser 104,6. Per què aquesta baixada?

Cargando
No hay anuncios

La primera explicació del govern municipal és que els 70 milions anunciats en el pla de xoc començaven a comptar-se ja en el pressupost del 2022. Malgrat que en el seu moment sí que es va anunciar una fase d'aplicació immediata, asseguren que primer hi va haver un procés de debat veïnal i que les inversions “fortes” es van fer ja amb el canvi d’any. Que el pla no comencés a computar fins al 2022 podria explicar que la despesa en neteja no s'incrementés d'un any per l'altre. Però, per què va anar a la baixa? Segons fonts municipals, per una suma de factors.

El primer és que el 2021 la partida destinada a tasques de control de qualitat es va imputar en un programa diferent, mentre que l'any anterior sí que havia quedat inclosa dins del genèric de la neteja viària. Consultada la taula de despeses, sí que hi apareix un capítol que, sota el nom Altres contractes de neteja viària, el 2021 suma 6,1 milions, 1,5 milions més que el 2020. Però això només explica una part del descens.

Cargando
No hay anuncios

Segons el govern municipal, també hi juga el fet que durant el 2020, en ple estat d'alarma, s'executés un contracte específic de desinfecció de contenidors i s'incrementessin "significativament" les deduccions a les empreses contractistes pels resultats dels controls de qualitat, ja que en el moment més dur de la pandèmia no es van poder fer aquestes revisions. I, en canvi, asseguren que el 2021 va créixer la partida destinada a netejar grafitis i a la recollida de residus, que es va normalitzar després de la gran aturada del covid.

Cargando
No hay anuncios

Hi ha encara, asseguren, un altre motiu que explicaria el descens de despesa en neteja: el 2021 la revisió de preus va ser negativa (-0,5%) per efectes de la variació de l'IPC, mentre que el 2020 va ser positiva (+0,8%), cosa que va provocar un decrement excepcional dels costos del contracte el 2021. I una explicació de per què no es va gastar tot el que estava previst: l'aplicació del porta a porta no va seguir el calendari anunciat i es va congelar després de la primera prova a Sant Andreu.

ERC ho portarà al ple

Els dubtes sobre la baixada de la inversió en neteja ja van portar el grup municipal d'ERC a presentar una al·legació al tancament de comptes del 2021. Els republicans, poc satisfets amb les respostes que van rebre, portaran el tema al ple d'aquest divendres en forma de prec. Volen aclarir per què els comptes del 2021 encara no reflecteixen el pla de xoc anunciat i per què la despesa en neteja va ser inferior el 2021, ja amb l'activitat recuperada, que el 2020 de l'estat d'alarma. I aprofitar-ho per demanar més recursos per combatre una problemàtica, la de la brutícia, que ja ha escalat fins al segon lloc de les preocupacions ciutadanes segons el baròmetre municipal. "Ens trobem de nou amb un anunci, amb la política del màrqueting del govern municipal que no es fa efectiva ni pressupostàriament, ni tampoc amb les mesures que preses", ha denunciat el portaveu republicà, Jordi Coronas.