Espai públic

Barcelona farà permanents les terrasses pandèmiques

Hauran de canviar els blocs de formigó per noves plataformes, i la mesura deixarà fora zones saturades com Enric Granados

Una cambrera recollint la taula de la terrassa d'un bar de Barcelona durant la pandèmia del covid-19
14/12/2021
4 min

BarcelonaBarcelona es prepara per a una consolidació massiva de les terrasses pandèmiques: la ciutat farà permanent allò que va aplicar com una mesura d'urgència per donar oxigen al sector de la restauració en el pitjor moment de les restriccions, i bona part de les més de 10.000 taules extra no marxaran encara que millorin els indicadors sanitaris. La mesura serà massiva, però tindrà algunes limitacions: s'enfoca, d'entrada a les terrasses guanyades sobre la calçada, que són les que han motivat un canvi en l'ordenança, que avui rebrà la llum verda de la comissió d'Urbanisme, i hauran de substituir els blocs de formigó groc per nous mobles-plataforma homologats. Però també s'acceptarà que qui ha guanyat taules i cadires en vorera demani mantenir-les si compleix els criteris de distàncies i accessibilitat que ja fixava l'ordenança vigent, la que es va provar amb gran consens el 2018.

Inscriu-te a la newsletter Barcelona Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

L'altra limitació que el govern ha acceptat a proposta de JxCat i de l'associació de veïns de Gràcia és que els districtes tinguin potestat per revocar les ampliacions en zones especialment saturades de terrasses. L'exemple que han donat és el del carrer Enric Granados, on els veïns ja fa anys que es mobilitzen en contra de l'excés de taules i cadires a l'espai públic i on ja ensenyaven les urpes per si es pretenia que les terrasses pandèmiques es fessin permanents.

En aquest carrer de l'Eixample, que no arriba al quilòmetre de llarg, hi ha ara 114 terrasses i un total de 418 taules, segons les dades oficials. Però les extraoficials són més elevades, perquè s'hi han detectat reiterats incompliments i s'han retirat de forma efectiva dues terrasses que funcionaven sense llicència. Aquesta serà una altra limitació per poder optar a fer permanent el que havia de ser excepcional. Segons ha remarcat la tinent d'alcaldia d'Urbanisme, l'Ajuntament serà estricte a l'hora de no renovar llicències a qui incompleixi les normes amb faltes greus o molt greus.

Ajudes i rebaixa de la taxa

De fet, Sanz ha presentat la mesura com un pla d'espaiament pensat per als locals petits i històrics de la ciutat –el director del Gremi de Restauració, Roger Pallarols, hi ha posat noms, com el de la Bodega Sepúlveda, a Sant Antoni, i la Vermuteria Lou, a Gràcia– i ha insistit que una de les prioritats és acabar amb els blocs grocs que els seu govern va decidir instal·lar d'urgència, que haurien de passar a la història l'estiu que ve, quan tothom haurà de tenir els nous models de terrassa.

L'Ajuntament ha anunciat avui que doblarà la línia d'ajudes anunciada inicialment per sufragar fins a un 50% del cost de les obres per aplicar els nous models: passarà de dos milions a quatre. També ha confirmat que el projecte d'ordenances fiscals que preveu aprovar aquest mes inclou de nou la bonificació del 75% de la taxa de terrasses, un punt que fins ara havia deixat en l'aire per poder-lo pactar amb els grups de l'oposició.

Encara no hi ha una xifra tancada de quantes taules i cadires a l'espai públic guanyarà Barcelona a conseqüència de la pandèmia –i del canvi normatiu que ara s'aprova–, perquè seran els mateixos restauradors els que, durant els dos primers mesos de l'any, hauran de demanar poder mantenir-les. Llavors l'Ajuntament analitzarà cas per cas i els donarà una resposta. El punt de partida són les 3.618 llicències de més que s'han generat en pandèmia, 1.483 de les quals en cordons d’aparcament, carrils de circulació i xamfrans.

Sense límit a la duplicitat

No s'ha acceptat la proposta que plantejaven grups com ERC –de qui el govern municipal ha dit que no ha presentat cap al·legació, tot i que els republicans han mostrat el document amb les seves propostes i la firma oficial– o la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona de fer que qui guanyi espai en calçada el perdi en vorera. En aquest cas, el que es mirarà, segons Sanz, és que es mantingui la continuïtat, de manera que no es podrà tenir una terrassa en calçada no alineada amb la de la vorera.

Aquest era un punt clau per explicar el rebuig d'ERC als canvis en l'ordenança. Els republicans són, de fet, l'únic grup que ja ha avançat que votarà en contra de la nova normativa, que ja no comptarà amb el gran consens assolit quan, a finals del 2017, es va fumar la pipa de la pau en la guerra de les terrasses i es va donar forma a l'ordenança vigent.

El portaveu d'ERC, Jordi Coronas, ja va detallar ahir que consideren precipitat acordar ara aquest canvi i que demanen debatre de manera més reposada el futur de les terrasses per poder acotar la multiplicació de taules i cadires. Avui, tant el primer tinent d'alcalde, Jaume Collboni, com la responsable d'Urbanisme, Janet Sanz, han considerat que el no d'ERC respon més a un posicionament polític que a un desacord real de com enfocar la situació. Segons Sanz, el nou text recull preocupacions expressades pels republicans, com els incompliments reiterats per part de molts restauradors –ha detallat que les inspeccions han crescut un 40% i que es vol mantenir aquesta línia– o el fet de no permetre més taules en espais saturats.

Finalment, durant la comissió d'aquest dimarts a la tarda que ha de tramitar la nova normativa, ERC ha estat l'únic grup que ha explicitat el seu rebuig clarament. Ciutadans ha dit que s'abstindrà en la votació del dia del ple, mentre que la resta de grups han reservat el seu vot i no el faran públic fins al plenari. És aleshores quan se sabrà els suports amb els quals compta Colau per tirar endavant la norma.

El Gremi de Restauració ha celebrat els canvis que s'han acordat, com una esmena "justa i digna per protegir la restauració més dèbil, els petits locals que no haguessin pogut fer les obres necessàries per tenir terrassa", i ha anunciat que obrirà una oficia per informar tothom –també els no agremiats, i sense cost– de les obres necessàries per homologar terrasses. Entenen que els blocs de formigó són lletjos i han d'anar fora, però afirmen que els han permès salvar molts llocs de treball. Les noves terrasses en calçada no podran tenir para-sols a menys de 20 centímetres del límit exterior de la plataforma, ni cap tipus de paravents. Tampoc es podran col·locar jardineres entre la plataforma i la vorera.

stats