La transformació de la Model s'acabarà una dècada després de la sortida de l'últim pres
Els primers equipaments a l'antiga presó de Barcelona s'estrenaran el 2026
BarcelonaLa transformació de l'antiga presó Model de Barcelona en un pol d'equipaments, habitatges i un parc no està sent un projecte ràpid. L'Ajuntament ha presentat avui el nou calendari previst per a les obres, que, si tot va com s'ha previst ara, estarien enllestides entre el 2027 i el 2028, una dècada després de la sortida dels últims presos, el juny del 2017. Sí que s'hi han fet fins ara actuacions provisionals, com l'obertura al barri del pati del carrer Entença o la instal·lació de dues escoles en mòduls, i encara se'n preveuen més, com la recuperació d'un interior d'illa al carrer Provença, però la previsió és que els primers equipaments definitius no estiguin acabats, com a molt aviat, fins al 2026. El que es farà primer serà la transformació de la part del recinte que queda més a prop del carrer Nicaragua, on hi ha l'antic edifici Tallers, que és on s'ha de construir el nou institut-escola, que acollirà els alumnes de l'Escola Xirinacs; el poliesportiu semisoterrat; el sistema de subministrament d'energia, i l'espai de memorial, que ocuparà tota la quarta galeria. També es preveu que dins d'aquest paquet de treballs hi entri una part del nou parc, que quan estigui tot fet ocuparà uns 14.000 metres quadrats. La redacció dels projectes per fer aquests primers equipaments comptarà amb un pressupost de dos milions d'euros.
En una segona fase, es construirà l'habitatge públic previst a les antigues galeries de la presó (121 pisos per a gent gran i joves), l'escola bressol, l'espai per a joves i l'espai per a l'economia social i solidària. També es recuperarà, llavors, l'espai del panòptic, que es convertirà en una plaça central coberta amb usos polivalents i espai expositiu. I el que no té una data tancada és la residència assistida que la Generalitat farà a l'edifici d'administració del carrer Entença. D'entrada, es preveu donar una funció provisional a la primera planta d'aquest edifici, que acollirà usos veïnals.
La prioritat de l'institut-escola
El que sí que ha garantit aquest dijous el govern municipal és que el consistori avançarà els recursos necessaris per assegurar que l'institut estarà disponible (encara que sigui amb algun tipus de provisionalitat, com mòduls o emplaçament temporal) quan el necessiti la primera promoció de l'Escola Xirinacs, que porta sis cursos en mòduls al recinte. "Garantirem aquesta continuïtat per als cursos pont fins al trasllat definitiu", ha dit el regidor de l'Eixample, Pau Gonzàlez, que també ha apuntat que s'exploren altres emplaçaments per a l'Escola Entença, ubicada provisionalment a la Model. S'està pendent del possible trasllat del Clínic a la zona universitària, que és on es veu més factible l'ampliació hospitalària, per decidir si l'escola es pot ubicar al solar del carrer Provença on hi havia la caserna dels Bombers.
El primer pas perquè la transformació definitiva de l'antiga presó comenci a avançar és que la comissió municipal d'Urbanisme doni llum verda, la setmana que ve, a la modificació del pla general metropolità (MPGM) necessària, que inclou un canvi important: els 18.000 metres quadrats de sostre edificable amb una qualificació que permetria fer-hi oficines –o fins i tot un hotel– es traslladen del recinte de la Model al de la Fira de Montjuïc, on tampoc no es farà un hotel. Aquest pas permet requalificar com a equipament l'àmbit on s'ha de construir l'institut-escola. Després caldrà aprovar el Pla Especial de Millora Urbana de la Model, un pas que es preveu fer a l'octubre, i en acabat el projecte de cada equipament. Els primers s'encarregaran abans que acabi l'any per tenir-los a punt el 2024 i poder començar les obres.
"És un projecte molt rellevant per a l'Eixample i especialment per a l'Esquerra de l'Eixample", ha remarcat la tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz, que ha destacat que la transformació ha prescindit d'usos previstos anteriorment, com les oficines o l'aparcament, i ha sumat habitatge públic i equipaments. Els pisos per a joves i gent gran, que es faran aprofitant l'estructura de les antigues galeries, com preveia el projecte que va guanyar el concurs arquitectònic (Model batega, de Forgas Arquitectes/Espai Lur), el 2020, estaran distribuïts en tres plantes i seran d'entre una i tres habitacions. La tinent d'alcaldia ha defensat que la transformació, que en un primer moment es va dir que començaria a finals del 2020, s'ha endarrerit per l'efecte de la pandèmia i perquè requereix una inversió "altíssima" (de prop de 50 milions d'euros d'iniciativa municipal).
Nous usos provisionals
Mentre tot això no es materialitza, avui s'han anunciat nous usos provisionals per al recinte, com la urbanització del pati situat entre la segona i la tercera galeria, al carrer Provença, com un interior d'illa. Aquest pas suposarà la primera demolició del mur perimetral. La resta anirà caient a mesura que avancin els equipaments previstos. També s'ha encarregat ja el projecte per a l'ús provisional de la primera planta de l'edifici del carrer Entença i s'està avaluant si les condicions de seguretat del recinte permeten obrir nous espais com ara la pista poliesportiva. A mitjans de novembre s'obrirà una exposició per explicar tota la transformació prevista.