Barcelona

Barcelona estrena una nova via d'inspeccions per escarmentar els infractors multireincidents

Es tracta d'inspeccions transversals sorpresa que poden incorporar alhora controls de salut pública, treball o hisenda

2 min
La Guàrdia Urbana ha fet inspeccions a locals / FRANCESC MELCION

BarcelonaQue no surti més a compte continuar infringint la normativa que acatar-la. Amb aquest objectiu, l'Ajuntament de Barcelona ha incorporat en el Pla d'Inspecció Integral 2024-2027 la figura de la multiinspecció, amb la qual vol escarmentar els comerciants que infringeixen reiteradament les ordenances de la ciutat. La mesura, que fins ara no s'havia explicat però que s'està aplicant des de finals de l'any passat, vol ser "exemplaritzant", segons ha dit aquest dimecres el tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, i vol també traslladar el missatge que saltar-se la normativa no surt gratis.

En aquests mesos s'han fet fins a 13 batudes de multiinspeccions en els districtes de Ciutat Vella, l'Eixample i Sant Martí que han afectat fins a 284 establiments i han fet aflorar més de 1.300 infraccions. Però en què consisteixen exactament aquestes multiinspeccions? Segons han explicat Batlle i el responsable de la Direcció de Serveis d'Inspecció de l'Ajuntament, Albert Tomàs, aquests locals que acumulen infraccions –per exemple, per incompliment reiterat dels horaris o del límit de terrasses– reben per sorpresa la visita d'una brigada d'inspectors que fan una revisió a fons de l'estat del negoci. Un equip inspector que no només està format per tècnics municipals sinó que pot incloure també personal de la Guàrdia Urbana, dels Mossos i de la Policia Nacional, inspectors de Treball, de l'Agència de Salut Pública o d'Hisenda, entre d'altres.

D'aquesta manera, es vol escarmentar aquells negocis que poden considerar que el benefici econòmic que obtenen de saltar-se la normativa –com ara tancant més tard del permès– és major que el cost de les possibles sancions que en derivin. Entre les activitats examinades en aquestes multiinspeccions, que consisteixen en controls diürns però també nocturns, hi ha 72 establiments d'alimentació, 67 allotjaments turístics sense llicència i dos amb llicència, 14 discoteques i 61 bars i restaurants.

Tancaments cautelars i precintes

Com a resultat de les batudes fetes fins ara s'han decretat dos tancaments cautelars, un d'ells impulsat des de Salut Pública a conseqüència d'haver trobat en l'establiment plagues i brutícia. L'altre tancament va afectar un bar musical que emmagatzemava amb "acumulació desorbitada" tota mena de material que generava risc per a les persones. Els dos locals, però, han pogut reobrir més endavant un cop esmenades les deficiències.

També es van precintar cinc establiments més per plagues o per falta de subministrament d'aigua corrent –tots ells reoberts més endavant un cop resolts els inconvenients–, i es van obrir mesures cautelars a tres locals més que oferien aliments caducats.

Fruit d'aquestes inspeccions, l'Ajuntament també va retirar taules de les terrasses que incomplien les llicències o tot aquell material de guinguetes de platja que es trobaven fora de l'espai delimitat per la concessió municipal. Pel que fa a allotjaments turístics sense llicència, se n'han precintat cinc i s'ha comprovat com cinc més havien trencat un precinte anterior.

stats