Barcelona
Societat Barcelona 15/11/2022

Barcelona estrena amb Ginestà i La Brutal un Nadal amb menys hores de llums

L'Ajuntament redueix un 16% l'horari de l'enllumenat nadalenc i aposta pels leds per contenir el consum energètic

3 min
El tast del musical de La Brutal sque s'ha pogut veure, aquest matí, al Saló de Cent de l'Ajuntameny

BarcelonaFalten exactament nou dies perquè la ciutat de Barcelona doni el tret de sortida oficial a la campanya de Nadal. Tot i que ja fa dies que molts aparadors de la ciutat estan immersos en la temàtica nadalenca, s'hi entrarà de ple el dijous 24 de novembre amb l'acte d'encesa dels llums de Nadal. Es farà des de Nou Barris, amb un musical creat especialment per a l'ocasió per la productora La Brutal, que comptarà amb projeccions de gran format, i amb l'estrena d'una nadala amb el segell del grup Ginestà. La il·luminació arriba, aquest any, amb una novetat important: l'Ajuntament, d'acord amb les patronals del comerç i la restauració, ha decidit fer un gest per adaptar-se a la situació de crisi energètica i retallar una mica l'horari de llums. Estaran encesos durant 217 hores, 42 hores menys que anys anteriors (un 16% menys), i també s'ha invertit per millorar l'eficiència dels leds, tant en el 100% de les llums que instal·la l'Ajuntament com en la majoria de les que depenen dels eixos comercials. Això s'ha de traduir en un estalvi del 31% del consum energètic en els 44 dies en què hi haurà il·luminació.

Serà un Nadal amb menys hores de llums. Estaran encesos de les 17.30 a les 22 hores de diumenge a dijous, de les 17.30 a les 23 hores divendres i dissabte, i tindran horaris allargats nits assenyalades com les de Cap d'Any i Reis, quan funcionaran fins a la una de la matinada. Però tindran quatre quilòmetres més d'espais il·luminats, amb una atenció especial a punts que acullen obres com els carrers de l'entorn de la Via Laietana, Consell de Cent o la ronda Sant Antoni. Es mantindran les propostes que es van estrenar l'any passat en punts com la plaça Catalunya, el carrer Aragó i la Gran Via, amb una il·luminació feta amb tires de leds estàndards, obra de l'estudi d'Antoni Arola. S'hi invertiran 2,3 milions d'euros, que inclouen la subvenció del 75% del cost que assumeixen les associacions de comerciants, que es va apujar en pandèmia i que ara es manté en el mateix percentatge. En total hi haurà 104 quilòmetres de carrer amb llums.

Torna la descentralització

"Serà el primer Nadal normal, sense restriccions sanitàries", ha celebrat el primer tinent d'alcaldia, Jaume Collboni, que ho ha considerat una oportunitat perquè la ciutat expressi "tot el seu potencial creatiu i artístic". La primera oportunitat es viurà ja el dia de l'encesa de llums, que es farà a la plaça Major de Nou Barris. S'escull aquest escenari com una “icona” de la voluntat municipal de descentralitzar els actes, segons ha explicat Collboni. Si l'any passat, encara molt condicionat per la pandèmia, la programació nadalenca va consentir especialment el centre, amb un acte d'encesa des de la plaça Catalunya, aquest cop es recupera la idea de la descentralització. "A Amazon no li cal il·luminar els carrers, però al petit comerç sí", ha dit Collboni, que ha assegurat que les botigues s'hi juguen el 30% de la facturació de tot l'any.

Llum a la foscor

El primer que es podrà veure el dia 24 a la plaça major de Nou Barris serà la proposta de La Brutal: Anys llum, un espectacle musical que té la llum com a element protagonista i que dona un altre sentit a la frase cèlebre del programa Crims, allò de "posar llum a la foscor", que en l'espectacle s'entén com una crida a perdre la por. "Hem reflexionat sobre quan els homes i les dones hem necessitat la llum per il·luminar la foscor, el fred i les nits llargues de tota la història", ha explicat el director de la proposta, David Selvas.

Aquest punt de partida els serveix d'excusa per fer salts des de la prehistòria fins a l'època romana, fins a la invenció de l'electricitat o fins al context actual, segons Sergi Pompermayer, que ha fet el guió d'espectacle. La companyia n'ha servit un petit tast aquest matí al Saló de Cent de l'Ajuntament: un musical amb notes d'humor per explicar que Nadal és Nadal encara que, per alguna incidència, hi hagi menys llum o, directament, no es pugui fer l'encesa. El muntatge arrenca amb una versió en català de Hello del musical The Book of Mormons. I comptarà amb la col·laboració de joves intèrprets del cor comunitari Musicals’ Choir de l’Escola de Músics del Raval. El mateix dia i des del mateix escenari s'estrenarà la cançó de Nadal que ha compost el grup Ginestà: Barcelona és un regal. Avui no hi ha hagut espòilers de com serà.

stats