Barcelona

Barcelona estrena allotjaments per a majors de 50 anys en risc d'exclusió social

El nou centre té capacitat per a 20 persones i compartirà espais amb un casal de gent gran de Ciutat Vella

Jaume Collboni, aquest dimarts en roda premsa
Martina Castells
02/07/2024
2 min

Barcelona"Aquest casal és molt necessari al barri, els avis estem molt contents de poder trobar-nos i compartir el nostre temps lliure". Antònia Roig és veïna de Ciutat Vella, i després de deu anys de reivindicació per l'espai Mestres Casals i Martorell, fa sis mesos que gaudeix d'aquest centre per a gent gran del Casc Antic. A partir d’ara, Roig i la resta d’usuaris de l’espai tindran nous veïns: l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha inaugurat aquest dimarts el nou equipament d'allotjaments provisionals per a persones de més de 50 anys en situació de greu vulnerabilitat afectades per la pèrdua o manca d'habitatge, ubicat al mateix edifici que el casal.

Inscriu-te a la newsletter Barcelona Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

El nou equipament ha de servir per dignificar la situació d'aquelles persones grans que necessiten un allotjament d'emergència a la ciutat. L'objectiu, explica l'Ajuntament, és evitar que hagin d'estar-se en les pensions que s'utilitzen habitualment per donar allotjaments d'emergència i puguin estar-se en un equipament pensat especialment per a ells mentre no se'ls dona una solució més estable. Aquest període d'espera pot durar un màxim de dos anys.

Aquest tipus d'allotjament, per exemple, podria servir per a casos com el del desnonament de Blanca Espinosa, la veïna de 78 anys del Barri Gòtic que va ser expulsada de casa per un deute de 177 euros i que s'ha convertit en un símbol de la lluita per l'habitatge.

La mesura ha d'ajudar també a reduir el col·lapse dels allotjaments d'emergència de la ciutat. L'any 2023 es va registrar una mitjana mensual de 3.000 persones acollides. Collboni ha destacat que "mai es farà prou per garantir l'accés a l'habitatge de tothom", i ha reclamat que "totes les administracions competents siguin corresponsables de l'esforç econòmic que s'ha de fer".

El nou espai té capacitat per a 20 residents i ofereix atenció socioeducativa. L'alcalde ha destacat que "l'accés a l'habitatge és la principal font de desigualtats a Barcelona", i ha relacionat aquest aspecte amb els fets ocorreguts aquest dilluns, quan dues germanes es van suïcidar abans de ser desnonades per no poder pagar el lloguer. Collboni ha donat el condol i ha expressat que es tracta de "la cara més dura i dramàtica" de l'emergència habitacional.

14 allotjaments amb lavabo i cuina

El nou centre disposa d'un total de 14 allotjaments per a persones soles i parelles. Concretament, hi ha 6 pisos dobles, 2 d'adaptats i 6 d'individuals. Les habitacions dobles tenen una superfície de 35 metres quadrats, mentre que les individuals són de 20 metres quadrats. Els habitatges estan equipats amb un llit, un armari, una tauleta de nit i un escriptori. A més, inclouen un lavabo i una petita cuina d'ús individual o compartit segons el tipus de residència. Pel que fa als espais comuns, els habitants disposen d'una bugaderia, un hort urbà, un menjador amb servei d'àpats i una sala polivalent on s'organitzaran diferents activitats i tallers.

Aquest projecte, impulsat durant el mandat anterior, pretén afavorir la reintegració social de persones vulnerables mitjançant un acompanyament que faciliti la vida comunitària. En aquest sentit, Jaume Collboni ha destacat que "cal combatre la soledat no desitjada", que ha descrit com "una de les pandèmies que colpegen la nostra societat". En total, el nou equipament ha tingut un cost de 5,8 milions d'euros, i es preveu que els primers residents arribin a mitjans d'aquest mes. Les estades seran gestionades per l'entitat INTRESS (Institut de Treball Social i de Serveis Socials).

stats