Barcelona vol eliminar tots els pisos turístics en quatre anys
Collboni també anuncia modificacions en la reserva del 30% de les noves promocions a habitatge social
BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona posa data a la fi dels 10.101 pisos d'ús turístic (HUT) amb llicència existents a la capital catalana. "Volem que a partir del 2029 desaparegui la figura del pis turístic tal com avui la coneixem", ha anunciat l'alcalde, Jaume Collboni. La mesura s'inclou en el marc del que el consistori ha batejat com a "Pla Viure". En la presentació d'aquest pla, Collboni també ha detallat com vol modificar la normativa, aprovada durant els mandats d'Ada Colau, que obliga a reservar un 30% dels nous habitatges a lloguer social. Per tal que la mesura "funcioni" i poder tenir "més habitatge protegit", l'Ajuntament vol "facilitar i desbloquejar la inversió privada".
L'accés a l'habitatge és "el principal problema" que té Barcelona, segons Collboni. Tot i això, en un any de govern, el consistori no havia anunciat cap gran mesura en aquesta matèria. Fins avui, que l'Ajuntament ha presentat dues mesures "de caràcter estructural". La més nova i que els socialistes no havien plantejat fins ara és l'eliminació dels pisos turístics a la Ciutat Comtal. El consistori farà servir el decret llei de la Generalitat de regulació dels habitatges d'ús turístic, aprovat al 2023 amb els vots del PSC, ERC, comuns i CUP, i que deixa en mans dels ajuntaments el topall als pisos turístics. Amb la normativa a la mà, Collboni ha anunciat que no es donaran noves llicències amb l'objectiu que al novembre del 2028, quan caiguin totes les llicències actuals, els 10.101 pisos turístics legals passin al parc residencial, ampliant-ne així l'oferta.
Entrant en detall, el decret català estableix que en aquells municipis on hi hagi problemes d'accés a l'habitatge només sigui possible obrir-hi pisos turístics si l'ajuntament ho permet en el planejament urbanístic, i sempre que quedi justificat que hi ha prou habitatges per als residents. Barcelona és una de les ciutats tensionades segons el decret català, i tenint en compte l'emergència habitacional, el govern municipal s’ha compromès a no impulsar cap nou planejament urbanístic que faci compatible els pisos turístics amb la demanda dels residents.
Modificació del 30%
Collboni també ha anunciat canvis en la reserva del 30% dels habitatges nous a pisos socials. Tot i reconèixer que ell mateix va avalar la mesura, ha dit que "l'objectiu d'aquest govern és que el 30% realment funcioni". L’alcalde va encarregar fa uns mesos a un grup d'experts –liderat per l’economista especialitzada en el sector de l’habitatge Carme Trilla– un estudi sobre la qüestió, i els resultats proposen mantenir el que ja es preveia a la Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) del 2018, i ampliar-ho a noves opcions perquè els promotors privats puguin fer efectiu el 30%.
La primera tinent d'alcaldia, Laia Bonet, ha assegurat que "tot allò que avui és possible en el marc del 30% continuarà existint com a possibilitat" i que, per tant, no es retalla la normativa. El que es fa, segons Bonet, és "obrir altres maneres de fer-ho possible". Fins ara, el percentatge d'edificis protegits s'havia d'ubicar al mateix edifici on es feien els pisos privats o en un solar del mateix barri. Ara, per tal de "fer més àgils" els tràmits burocràtics, l'Ajuntament vol que el 30% també es pugui aplicar en un solar dels barris adjacents al lloc on es faci la promoció d'obra nova. Una altra novetat és que s'obre la porta a què sigui un operador social sense ànim de lucre qui executi els habitatges del 30% de les promocions privades.
De "cortina de fum" a "crida a la il·legalitat": les reaccions a l'anunci
Pels comuns, les mesures presentades per Collboni són “una bona notícia”, però “no són cap anunci”, ja que asseguren que l’alcalde està obligat a fer-ho perquè Barcelona és una àrea tensionada i així ho marca la normativa. Diuen que es tracta “d’una cortina de fum per amagar crisis com la F1 o Luis Vuitton.” Sobre la reforma del 30%, mesura estrella d’aquesta formació durant els seus mandats, la portaveu dels comuns, Janet Sanz, ha dit que Collboni “sempre balla al ritme que li marquen els lobbies, a qui no agrada aquest 30%”.
En un to més contundent, l'Associació d'Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur) ha afirmat que l'alcalde ha fet "una crida a què la ciutat s'ompli d'allotjaments turístics il·legals". Des del moment en què es va aprovar el decret de la Generalitat per regular els pisos turístics, Apartur s'ha mostrat contrària a aquest. Avui, l'associació d'empresaris eleva el to: "No volem turisme familiar a Barcelona, de veritat? Quantes botigues, restaurants i museus hauran de tancar?", es pregunta Enrique Alcántara, president d’Apartur, alhora que assegura que "el TC ho haurà de tombar i, si no, ho farà la Unió Europea".
Des del Sindicat de Llogateres, retreuen a Collboni que la mesura dels pisos turístics no tindrà cap impacte fins el novembre del 2028, i afegeixen que el context polític pot canviar perquè, per exemple, el 2027 hi ha eleccions municipals, fet que podria “convertir en fum” aquest anunci. En un comunicat, demanen mecanismes “efectius” per perseguir els pisos turístics il·legals i afegeixen que “la crisi d’habitatge a Barcelona no es fonamenta principalment en els habitatges d’ús turístic, sinó en la manca de regulació dels lloguers temporals”. A més, recorden que fa un mes “tant Junts com el PSC van fer caure el decret impulsat pel Govern” que precisament regulava aquest tipus de lloguers.