Barcelona dona la benvinguda a un Nadal estel·lar
La tradicional encesa dels llums homenatja Assumpció Català, la primera dona astrònoma de la Península
BarcelonaQue la gent té ganes de Festes es comprova aviat, quan el petit retard amb què comença la tradicional encesa dels llums aixeca els primers xiulets entre les 15.000 persones que omplen el passeig de Gràcia per donar la benvinguda a Nadal. De seguida, però, el rum-rum sucumbeix sota el saxo de Dani Nel·lo, que marca l’inici de l’espectacle amb què la companyia Obskené vol homenatjar Assumpció Català, la investigadora i matemàtica barcelonina que va ser la primera dona astrònoma de la Península.
Al ritme de Nel·lo i la Big Band Mambo Jambo, derrapen sobre l’escenari uns ciclistes acròbates que posarien els pèls de punta als detractors del carril bici de la Via Augusta. Al principi, de fet, sembla que més que a una dona pionera l’homenatge sigui a algunes de les habituals polèmiques municipals. A les bicicletes les segueix una coreografia amb unes barres llargues de llum que ja voldrien per a ells els soferts veïns i comerciants de Ciutat Vella que pateixen pel seu enllumenat.
El punt àlgid del vespre, però, està a punt d’arribar quan Maria Moya es prepara per creuar el cel del centre de Barcelona passejant per sobre d’un cordill. Un exuberant exercici de funambulisme que, acostumat com està ja a viure sobre el precipici de tenir només 10 regidors, deu semblar un joc de nens per a Jaume Collboni, que, en el seu primer Nadal com a alcalde, s’ho mira tot des de primera fila.
Superilla per un dia
La travessa de Moya, que vol rememorar el llarg camí que Assumpció Català va haver de recórrer abans de ser un referent en el món de l’astronomia, és el preàmbul de l’encesa definitiva dels llums. Entre aplaudiments, els 104 quilòmetres de carrers il·luminats que hi ha aquest any a Barcelona s’encenen alhora. També els d’un passeig de Gràcia que enguany celebra els seus 200 anys i que, en una altra tradició nadalenca de la ciutat, ha protestat aquest mateix matí a través dels seus comerciants. Es queixen perquè la decoració s’apaga a les 10 de la nit entre setmana i a les 11 els caps de setmana i no a les 12 i a les 2, com ells reclamen.
Completat el ritual, la gent desfila i es fotografia sota els llums d’una Gran Via i un passeig de Gràcia convertits per un dia en superilla. Una parella parla de desplaçar-se al passeig de Sant Joan, que aquest any estrena llums, i d’altres ja fan plans per anar a l’espectacle de llums que es fa a l’Hospital de Sant Pau o portar els nens a algunes de les pistes de gel que hi haurà aquestes setmanes a la ciutat.
Amb uns minuts de funambulisme astronòmic que convidava a passejar entre els núvols i deixar enrere els maldecaps més terrenals, Barcelona n’ha tingut prou per donar la benvinguda a unes Festes que la ciutat desitja que siguin estel·lars. De moment, no ha necessitat un arbre de Nadal quilomètric per tocar el cel, encara que fos només per una estona.