Barcelona

Barcelona dissenya una nova gran plaça davant la Sagrada Família

L'Ajuntament anuncia la reurbanització del tram del carrer Marina que queda davant del temple de cara al 2026

El carrer Marina al seu pas per davant de la Sagrada Família, en una imatge d'arxiu
26/03/2025
2 min
5
Regala aquest article

BarcelonaA poc a poc, es van movent les peces que han de dibuixar l'aparença definitiva de la Sagrada Família. A l'espera de resoldre el debat sobre l'escalinata, els treballs per completar la creu-mirador que ha de coronar la torre de Jesús encaren la recta final i el Patronat ha accelerat la tria de l'artista que haurà de fer les escultures de la façana de la Glòria. Ara, l'Ajuntament mou peça pel que fa al redisseny dels entorns del temple. D'entrada, amb la creació d'una nova gran plaça davant la façana del Naixement.

La nova plaça davant la Sagrada Família

Zona reformada

av. de Gaudí

Sardenya

Marina

Lepant

Sicília

Provença

plaça de

la Sagrada

Família

plaça de

Gaudí

Sagrada

Família

Mallorca

Per aconseguir-ho, l'Ajuntament ha previst la reurbanització de l'espai del carrer Marina entre els carrers de Mallorca i Provença. Un tram del carrer que des de fa anys està tallat al trànsit, però que fins ara no s'ha arribat a reformar. La idea del govern municipal és aprofitar aquest espai per crear una gran plaça que relligui les escales d'accés al temple amb la plaça de Gaudí. Tot plegat, ha de formar una gran plaça de més de 6.000 m2.

El calendari del projecte preveu que les obres comencin al setembre i durin vuit mesos i mig, de manera que estiguin enllestides la primavera del 2026. El pressupost és de 2,7 milions d’euros.

El projecte, segons ha explicat la primera tinenta d'alcaldia, Laia Bonet, està inspirat en una idea proposada per Rubió i Tudurí el 1977 per a l’actual plaça Gaudí. Bonet i el regidor de l'Eixample, Jordi Valls, han defensat també que la reurbanització d'aquest espai ha de permetre guanyar un espai que serveixi per a ús veïnal i que també contribueixi a millorar la convivència amb el turisme, que té un gran impacte en la zona. Per a més endavant queda la reurbanització també d'altres trams del carrer Marina, així com del carrer Provença i la connexió amb l'avinguda Gaudí.

L'elefant a l'habitació

Encara queda pendent, això sí, el gran debat de la basílica. Com serà finalment l'escalinata que la junta constructora del temple projecta davant la façana de la Glòria i que implicaria enderrocs en dues illes de cases entre els carrers Mallorca i Aragó. Així estava previst, de fet, en el pla general metropolità (PGM) del 1976, que reservava un ampli passeig de dues illes perquè la Sagrada Família tingués un accés diàfan que fos ben visible des de l'avinguda Diagonal. Això no va impedir, però, que s'hi construïssin habitatges als quals cal buscar solució si es tira endavant el projecte. Ara el dubte és quants pisos es veuran afectats i quins seran.

Aquest dimecres Bonet ha apuntat que les converses no s’han aturat, però no n'ha donat detalls. S'ha limitat a subratllar que la solució definitiva ha de garantir el dret a l’habitatge per a tots els veïns inclosos en els plans i acabar amb l’afectació dels que finalment no ho estaran. Tot plegat, ha dit, ha de comptar amb el “consens” dels veïns i l’Ajuntament està treballant perquè s’arribi a una solució “al més aviat possible” i es deixi enrere una situació de provisionalitat que és “una llosa”.

stats