Barcelona demana ajuda per millorar la gestió dels seus locals comercials
L'Ajuntament busca una consultoria que l'assessori sobre com fomentar el comerç de proximitat als establiments
BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona busca consell extern per millorar la gestió dels seus locals comercials. Segons consta en el portal de contractació, el consistori té en marxa un concurs perquè una consultora externa l'ajudi a definir quin és l'organisme municipal adequat per gestionar locals de planta baixa. Un procés amb el qual vol revisar l'actual model de gestió d'aquests establiments, força discutit.
El mateix consistori reconeix en l'exposició de motius d'aquest contracte que la gestió d'aquests locals pot ser "més eficient". En el text, l'Ajuntament defensa aquest servei de consultoria –que es licita per un valor de 14.990 euros– perquè és "una oportunitat única per optimitzar l'ús i la gestió dels locals municipals de planta baixa, promovent un comerç més dinàmic, divers i adaptat a les necessitats dels veïns i veïnes".
L'Ajuntament admet que la gestió d'aquests locals "comporta una sèrie de reptes complexos" i, per això, demana que una consultora identifiqui quin és l'organisme "més adequat" dins de l'estructura municipal per fer tasques de comercialització dels espais disponibles i "gestionar de manera eficient" el cobrament de lloguers. Actualment, hi ha diferents àrees de l'Ajuntament gestionant locals com ara l'Institut Municipal de l'Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (IMHAB) o Foment de Ciutat.
La consultora també haurà d'incloure en l'informe recomanacions concretes per implementar una estratègia de gestió d'aquests locals, així com un pla d'acció detallat sobre com dur a terme les mesures proposades. Es tracta d'un document que el mateix Ajuntament apunta que haurà de servir "com a guia" per al consistori davant d'un moment que considera "clau per impulsar el comerç local i de proximitat".
Locals emblemàtics buits
Entre els locals comercials que són propietat de l'Ajuntament de Barcelona hi ha els 35 comerços que es van adquirir el 2022 en el marc de l'estratègia Persianes Amunt per una xifra propera als 18 milions d'euros. Aquell programa, amb què el consistori volia reactivar un teixit comercial molt malmès per la pandèmia i en què molts negocis havien hagut de tancar, havia de tenir una triple virtut: dinamitzar el comerç al carrer oferint lloguers entre un 30% i un 50% per sota del preu de mercat; permetre a l'Ajuntament incidir en el tipus de comerç que s'establia en zones com Ciutat Vella i així fer front al monocultiu turístic, i també preservar algun establiment històric de la ciutat.
La realitat, però, és que tres anys després el balanç d'aquell programa no compleix els objectius. Segons va explicar la regidora de Comerç, Raquel Gil, en l'última comissió d'Economia de l'Ajuntament, avui dia només 10 d'aquells locals han obert i sis més preveuen obrir pròximament. Els altres 17, en canvi, continuen buits i pendents de tornar a sortir a concurs en algun moment.
Entre els que segueixen buits hi ha establiments emblemàtics com ara El Ingenio, la botiga de capgrossos i gegants del carrer Rauric. En aquest cas, l'Ajuntament va assumir recentment unes obres urgents per rehabilitar el local. Gil va explicar en l'última comissió que el fet que alguns locals necessitessin una àmplia reforma va ser un dels motius pels quals alguns dels concursos van quedar deserts, per la qual cosa el consistori en rehabilitarà alguns abans de tornar-los a treure a concurs.
Els del programa Amunt Persianes, però, no són els únics locals que continuen buits. El 2018, per exemple, l'Ajuntament va impulsar també un projecte de baixos de protecció oficial a Ciutat Vella. Entre aquells locals hi ha el del carrer Robadors on es volia traslladar la Llibreria Sant Jordi, que continua al carrer Ferran i que ha estat notícia aquests dies per la campanya de solidaritat que ha despertat entre la ciutadania.