Barcelona

Barcelona debat vies per fer front al mercat negre de pisos turístics a Wallapop

ERC reclama al govern municipal augmentar els inspectors en aquest tipus de plataformes

2 min
Un noi mirant habitacions de lloguer a la plataforma Wallapop

BarcelonaWallapop s'ha convertit en l'últim refugi del mercat negre de pisos turístics. Com va explicar l'ARA, aquesta plataforma de compravenda d'objectes de segona mà acull també anuncis encoberts de pisos turístics il·legals. Aquest diari va poder constatar com, a través d'aquesta xarxa, és possible llogar habitacions per dies a Barcelona malgrat que a la capital catalana està prohibit arrendar habitacions per estades inferiors a un mes. També com s'hi anuncien habitatges que no tenen llicència d'apartament turístic. Una pràctica fraudulenta que l'Ajuntament debatrà com combatre aquest dimarts.

El grup municipal d'Esquerra porta a debat aquest dimarts a la tarda a la comissió d'Urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona una proposta en què demana que el govern municipal es comprometi a augmentar els recursos humans i logístics amb l'objectiu d'exercir un control real sobre plataformes de comercialització com Wallapop i aturar la proliferació d’habitatges i habitacions d’ús turístic il·legals. L'objectiu, apunten els republicans, és "retornar aquests habitatges a l’ús residencial i combatre la degradació i el mercantilisme de l’ús de l’habitatge a la ciutat de Barcelona".

La novetat del cas és que els anuncis de pisos turístics il·legals ja no només apareixen en plataformes especialitzades com ara Airbnb o Booking, que des de fa temps està en el punt de mira de les autoritats perquè no proliferin els pisos turístics sense llicència, ni en portals immobiliaris com Idealista o Fotocasa, ni en plataformes de lloguer d'habitacions com Badi o Spotahome.

Ara, tal com va comprovar aquest diari, Wallapop també s'ha convertit en un espai d'anunci per a desenes d'establiments turístics il·legals a Barcelona. La pràctica totalitat dels anuncis són d'habitacions, i n'hi ha desenes distribuïdes pels diferents barris de Barcelona. També s'hi ofereix algun apartament.

Una cursa infinita

Aquest nou fenomen dificulta la feina dels serveis d'inspecció municipal, que escorcollen cada dia els portals més habituals per detectar els pisos turístics il·legals i que ara veuen com proliferen també en altres plataformes. Segons dades de l'Ajuntament, malgrat haver pogut tancar fins a 6.000 pisos turístics il·legals en els últims anys, el servei d'inspecció continua detectant-ne fins a 300 de nous cada mes. Una mena de cursa infinita en què, cada cop que l'Ajuntament tanca un pis, se n'obre un altre.

stats