Barcelona

Barcelona es conjura per transformar Ciutat Vella en una dècada

Una trentena d'entitats del Raval critiquen que se'ls hagi deixat fora del procés

Martina Castells
i Martina Castells

BarcelonaL'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha solemnitzat aquest dimecres a la tarda el seu compromís de transformar el districte de Ciutat Vella en una dècada. Ho ha fet durant l'acte de presentació del Pacte per Ciutat Vella, una eina amb què de bracet dels agents locals de la zona vol impulsar un canvi als barris del centre de la ciutat. Collboni ha destacat que el diàleg està obert a totes les entitats que hi vulguin participar: “Tothom podrà criticar i opinar, però el que cal és aportar”. Per canviar les dinàmiques del districte l'alcalde també ha assegurat que s’hauran de prendre “decisions amb determinació”.

Inscriu-te a la newsletter De Sant Jaume al mónInscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

L'acte d'aquesta tarda suposa el tret de sortida d'un procés que durant els pròxims dotze mesos definirà amb els agents socials, econòmics, culturals i polítics del districte quines són les prioritats de Ciutat Vella i les plasmarà en un pla d’accions estratègiques per al districte amb horitzó 2035. El comissionat del Pacte per Ciutat Vella, Iván Pera, també ha explicat que "cal donar importància al diàleg i als acords polítics i socials".

Cargando
No hay anuncios

Per a la transformació del districte, Barcelona compta en aquest primer mandat amb un pressupost de 228 milions d'euros, 225 dels quals són per a inversions i 3 per a polítiques socials i polítiques de prevenció. Entre les inversions hi ha projectes ja en marxa, com ara les remodelacions de la Rambla i de la Via Laietana, o el paquet de 31 milions d'euros per fer canvis estructurals a la Barceloneta aprofitant la celebració de la Copa Amèrica de vela aquest estiu.

"No és un pacte, és una imposició"

Malgrat que l'Ajuntament ha presentat el Pacte per Ciutat Vella com un procés dialogat amb agents representatius del districte, una trentena d'entitats del Raval han mostrat el seu rebuig a la iniciativa protestant a les portes de l'acte. En una roda de premsa prèvia han denunciat que "aquest pacte és un blanqueig de les polítiques neoliberals que està implementant l’actual govern municipal a Ciutat Vella”, en paraules de la portaveu de l'Antiga Massana, Elena Martín.

Cargando
No hay anuncios

Les associacions del districte han exposat en un manifest que el Pla Endreça i, en conseqüència, aquest acord afecten "directament la classe treballadora del barri", que ha de conviure amb la sobreexplotació turística, la pressió immobiliària i la saturació de l'espai públic. Entre les entitats que signen el manifest destaquen l'Antiga Massana, l'Associació de Veïns i Veïnes del Gòtic, El Lokal i el Sindicat d'Habitatge del Raval, entre d'altres.

Els col·lectius han destacat que actuacions com la de fa dos mesos del desnonament de 30 persones a la Tancada, a l'antiga escola Massana, evidencien la "persecució dels grups socials més precaritzats". També han posat d'exemple d'aquestes polítiques el tancament del Flea Market després de 13 anys, l'increment de multes a les persones sense llar i les retallades en sanitat durant l'estiu. “Malauradament, ja estem acostumats a aquest tipus de polítiques, però no tolerarem la violència que s’està exercint contra el veïnat”, han denunciat. D'altra banda, han reivindicat que a Ciutat Vella "s'han de prendre decisions que garanteixin salut, habitatge i educació públics per a tothom".