Barcelona

Barcelona es conjura per aprovar en un any una nova ordenança de civisme

Es revisaran les sancions i es buscaran mecanismes alternatius a les multes per a casos concrets

Els operaris de la neteja han tret 20 tones de brossa de les platges de Barcelona
13/11/2023
2 min

Barcelona18 anys després d'aprovar l'última ordenança de civisme, l'Ajuntament de Barcelona es conjura per actualitzar-la en el termini d'un any. Així ho ha anunciat el tercer tinent d'alcalde i responsable de Seguretat i Convivència, Albert Batlle, que aquest dilluns s'ha reunit amb els grups municipals per entregar-los el calendari i la previsió de treball que té el govern municipal, que aspira a poder tenir el nou text enllestit la tardor del 2024 i que vol que el text sigui "el més consensuat possible".

Inscriu-te a la newsletter Barcelona Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

Batlle ha defensat que es tracta més d'una "modificació" que no "d'una nova ordenança" perquè, ha dit, la "carcassa" de l'actual és útil. Tanmateix, sí que ha admès que és "absolutament necessari" actualitzar aquesta normativa per corregir-ne errors i perquè en algunes coses ha quedat desfasada. Ha explicat que aquest procés ha de permetre, per exemple, que aspectes que ara estan regulats a les ordenances de medi ambient –com per exemple les problemàtiques derivades del soroll al carrer– passin a estar dins de l'ordenança de civisme.

Tot i que el procés encara està a les beceroles, fa algunes setmanes que una comissió tècnica ja ha començat a treballar i s'han definit els diferents subgrups que hauran d'analitzar i aportar propostes per a la normativa final. Entre els aspectes que tractaran aquests set equips hi ha revisar l'actual ordenança i estudiar quins nous àmbits cal regular, però també analitzar el procediment sancionador i revisar els imports de les multes. Aquest és un aspecte clau, ja que un dels actuals problemes en la lluita contra el civisme a Barcelona és que moltes de les sancions que s'imposen no s'arriben a cobrar mai.

Una altra de les potes que hi ha sobre la taula és analitzar com s'actua davant dels col·lectius vulnerables, així com quins mecanismes alternatius a la sanció purament econòmica es poden trobar. En aquest sentit, Batlle ha subratllat que aquests mecanismes alternatius no s'han de fer pensant en "col·lectius concrets", i ha posat d'exemple que en el cas dels joves pot tenir més sentit buscar respostes més "pedagògiques".

L'horitzó del govern municipal és que tot aquest procés de debat amb els grups –també amb Vox, que aquest dilluns ja ha participat a la primera reunió– i amb agents socials i econòmics estigui enllestit el mes de maig del 2024 perquè, a partir d'aquí, la nova ordenança es pugui aprovar en comissió i superar tots els tràmits administratius corresponents per estar en vigor el novembre de l'any que ve.

Aval de l'oposició al debat

Aquest dilluns tant Junts per Catalunya com el PP han celebrat que es posi en marxa un debat que troben que la ciutat necessita. Des de Junts, el regidor Jordi Martí Galbis ha subratllat que l'actual normativa és "obsoleta, caduca i inaplicable en molts aspectes", i ha assegurat que el seu grup està "compromès" amb aquesta modificació. Des de les files populars, Juan Milián s'ha compromès a treballar perquè la nova ordenança "tiri endavant" i ha posat l'accent en la necessitat d'aconseguir que les sancions siguin eficaces.

L'últim cop que es va destapar la caixa dels trons de l'ordenança de civisme va ser durant el primer mandat del govern d'Ada Colau. Aleshores es va intentar, sense èxit, aprovar una modificació de l'ordenança de convivència amb canvis com ara deixar de multar qui dorm al carrer o repensar certes sancions "desproporcionades". Ara Collboni ho vol tornar a intentar.

stats