Habitatge

Barcelona confia en rehabilitar 15.000 pisos en tres anys gràcies als fons europeus

La ciutat destinarà aquest 2022 la xifra "rècord" de 71 milions d'euros a subvencionar obres de millora energètica

Façana en obres al carrer de les Camèlies de Barcelona
28/06/2022
2 min

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona ja va presentar la setmana passada el seu diagnòstic sobre el parc d'habitatge de la ciutat: és, en conjunt, vell i poc eficient energèticament. Fins al punt que el 81% dels edificis obtindrien una qualificació energètica d'E o pitjor i que s'estima que el 85% complirien els requisits per rebre subvencions dels fons europeus, segons la radiografia que n'ha fet l'Observatori Metropolità de l'Habitatge. I avui, que és quan s'obre el període per demanar aquestes ajudes, hi ha posat xifres: aquest any la ciutat espera rebre 41 milions d'euros dels fons Next Generation i arribar fins als 71 milions amb l'aportació municipal (29,5 milions). Un fita que el govern municipal qualifica de "rècord" i que confia que, sumada a les dues següents anualitats dels fons europeus, pugui servir per millorar l'eficiència energètica d'uns 15.000 habitatges.

Inscriu-te a la newsletter Barcelona Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

"Ara un dels reptes que tenim és que efectivament s'executin les obres i arribin on haurien d'arribar", ha admès la regidora d'Habitatge de l'Ajuntament, Lucía Martín, que ha presentat les xifres al costat del Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers, de la presidenta de la demarcació de Barcelona del Col·legi d'Arquitectes i de la tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz, i el regidor d'Emergència Climàtica, Eloi Badia. Una presentació solemne que, segons Sanz, expressa "la importància i el consens" de la convocatòria, que ha de servir per fer "un salt d'escala" en polítiques de rehabilitació.

Segons els càlculs municipals, sumades les aportacions dels privats, aquests treballs de rehabilitació poden arribar a tenir un impacte de 215 milions d'euros. Les subvencions es reparteixen en tres línies: habitatges individuals, edificis sencers i l'àmbit de barris que es considerin especialment vulnerables. Per informar la ciutadania, diferents col·legis professionals involucrats en aquests treballs posaran en marxa oficines tècniques de rehabilitació i l'Ajuntament, juntament amb l'Observatori Metropolità de l'Habitatge, oferirà un simulador on tothom podrà calcular de quines ajudes es podria beneficiar i un equip amb 40 professionals que faran els diagnòstics a les zones més necessitades.

La gran condició per optar a aquestes subvencions és que els treballs serveixin per reduir el consum d'energia no renovable en més d'un 30% i que la demanda anual de calefacció i refrigeració baixi un 7%. Es calcula que la mitjana d'estalvi en consum energètic serà d'uns 620 euros anuals (sobre una superfície mitjana de pis de 78 metres quadrats). Les obres en habitatges seran subvencionables fins a 3.000 euros, mentre que en edificis l'ajuda pot anar del 40% al 80% en funció de quin sigui l'estalvi energètic i en els casos de més vulnerabilitat pot cobrir el 100% de la reforma. Pel que fa a les intervencions en barris sencers, es treballa en dues línies: les finques d'alta complexitat incloses dins del pla de barris municipal i sis entorns que es consideren especialment vulnerables (la Pau, Canyelles, Trinitat Vella, Congrés-Indians, Can Peguera i el Besòs-Maresme).

Les ajudes a la rehabilitació que s'han presentat aquest dimarts fan referència a les millores en matèria energètica ("abrigar millor els edificis") i no inclouen treballs referits a accessibilitat i soroll, que seran objecte de convocatòries posteriors.

stats