Barcelona

Els clubs cannàbics mantenen el pols amb l'Ajuntament i Batlle reitera que els tancarà

Barcelona ordena el tancament de 30 associacions i avisa que "seguirà pressionant" fins a acabar amb aquest negoci

3 min
Imatge d'un club cannàbic

BarcelonaLa flaire de marihuana és ja un tret característic dels carrers de Barcelona. El seu ús a la capital catalana està molt estès, sobretot arran de la proliferació de clubs cannàbics al centre de la ciutat, i l'Ajuntament està centrant els seus esforços a fiscalitzar aquest sector. En total té constància de 212 associacions i aquesta setmana ja ha anunciat el tancament de 30 després de detectar-hi infraccions de la norma actual, que no els permet vendre marihuana, cultivar-la ni promoure'n el consum. L'ARA ha parlat amb alguns d'aquests clubs que han rebut la notificació de sanció per part del consistori –tenen 10 dies per presentar-hi al·legacions– i avisen que no es quedaran de braços plegats: "Respondrem amb fermesa i amb la duresa que sigui necessària. Lluitarem fins al final", assegura l'advocat José Angel Plaza, que defensa els interessos d'un d'aquests 30 clubs, deu dels quals estan ubicats als districtes de Ciutat Vella i l'Eixample.

"No es permetrà el consum ni la venda. Si es detecta, es tancarà", adverteixen fonts de l'Ajuntament, que té 57 associacions al radar que a parer seu podrien haver comès alguna infracció, ja que són les que acumulen "més queixes de veïns". Ara bé, durant la inspecció que van realitzar-hi, només van identificar-ne 30 que fossin constitutives de delicte. Això sí, insisteixen que "seguiran pressionant" amb més controls per assegurar que es compleixen les normes dins els locals. El govern liderat pel socialista Jaume Collboni vol donar compliment a una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que especifica que l’activitat dels clubs "s’ha de limitar a proporcionar informació, elaborar o difondre estudis, fer propostes, expressar de qualsevol forma opinions sobre la matèria i promoure reunions o seminaris". L’escrit afegeix que "en cap cas aquesta habilitació permet la promoció del consum del cànnabis, el seu cultiu o la seva distribució", inclosa la venda.

Per al secretari de la Federació d'Associacions Cannàbiques de Catalunya (CatFAC), Eric Asensio, l'Ajuntament està fent una "lectura interessada" de la sentència i remarca que aquesta activitat es realitza a tot l'Estat. "Està barrejant qüestions pels seus propis interessos polítics. Fins ara amb el PSC sempre havíem tingut una bona relació", insisteix. Tot plegat comença l'estiu del 2021, quan el consistori avisa per escrit tots els clubs cannàbics que han d'adaptar-se a la nova normativa arran de la sentència en qüestió, que tombava l'ordenança municipal que permetia la venda i el consum. Fonts dels clubs consultades per l'ARA reconeixen que la seva serà "una lluita perduda" si el govern municipal vol donar compliment estricta a la sentència sense obrir la porta al diàleg, ja que en tots els centres es consumeix marihuana. Per aquest motiu, no descarten fer un front comú i presentar al·legacions sota un mateix paraigua, que podria donar aixopluc a una desena d'associacions.

On aniran els socis?

"Si tanquen els 200 clubs de Barcelona, què fas amb els milers d'usuaris que tenen? Els envies al mercat negre? A consumir al carrer? És un disbarat", afirma Plaza. La CatFAC també creu que l’ús del cànnabis no desapareixerà prohibint-lo, per la qual cosa demana cercar fórmules des del consens i el diàleg, com s'està fent a altres ciutats del món, i "no des de la confrontació policial i judicial". De fet, Asensio defensa que amb aquesta mesura "el problema no se solucionarà, s'agreujarà", i reivindica el paper que fan els clubs cannàbics en la reducció de possibles riscos associats a l'ús del cànnabis.

La Sina és sòcia col·laboradora d'un club cannàbic de l'Eixample des de fa cinc anys. Explica que en aquest temps només han rebut dues inspeccions de l'Ajuntament i defensa el paper d'aquestes associacions. "És un lloc tranquil on es pot fumar. Aquí hi ha un control, no com al carrer. No estem fent res dolent", assegura. Ara bé, tots els clubs són així? Asensio reconeix que hi ha una sèrie de locals que no comparteixen el model de reducció de riscos, estan destinats al turisme i fins i tot tenen treballadors en zones cèntriques, com la Rambla, per captar clients que estan de pas per la ciutat. En aquests casos, la CatFAC està a favor d'actuar i, si s'escau, tancar-los.

Tancar tots els clubs

El tinent d'alcalde de Prevenció i Seguretat de l'Ajuntament, Albert Batlle, creu que tots els clubs es regeixen pel mateix patró i aposta per seguir amb les inspeccions per detectar possibles infraccions. "Hem d'aconseguir que tanquin totes les associacions", explica Batlle, que insisteix que no es poden fer activitats de consum de cànnabis a la capital catalana. "Que es comencin a preparar per canviar d'activitat. Forçarem al màxim el compliment de la normativa. Com ja hem dit altres vegades, és un tipus de negoci que no té cabuda a Barcelona", conclou.

Els locals afectats poden demanar que un jutge ordeni aturar cautelarment el tancament a l'espera que es resolguin les al·legacions, un extrem que el consistori veu poc probable, ja que la sanció s'argumenta amb una decisió judicial. Per tant, la seva previsió és precintar els locals ja sancionats al setembre.

stats