Urbanisme

Barcelona activa una via per intentar salvar definitivament la Rotonda

L'Ajuntament aprova un pla per evitar l'enderrocament de l'edifici i haver de fer front a una indemnització milionària

BarcelonaCansat de rebre requeriments del jutjat sobre en quin punt es troba el planejament urbanístic pendent sobre la Rotonda, l'Ajuntament de Barcelona ha mogut aquest dimecres fitxa per intentar blindar aquest edifici modernista d’Adolf Ruiz Casamitjana a l’avinguda del Tibidabo. La comissió d'Urbanisme del consistori ha aprovat definitivament, amb els vots del PSC, Junts i Barcelona en Comú i l'abstenció d'ERC i el PP, el pla especial integral (PEI) que ha de regularitzar urbanísticament un edifici que, des de la seva reforma, ha sigut un maldecap constant per a l'Ajuntament. La regularització vol esquivar també el risc d'haver d'afrontar una indemnització de 45 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter De Sant Jaume al mónInscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

Per entendre la votació d'aquest dimarts en comissió, cal mirar més de quinze anys enrere, quan es va aprovar el planejament que permetia als constructors Núñez i Navarro fer la remodelació i ampliació de la Rotonda. El projecte, que des de l'inici va comptar amb una forta oposició veïnal que va presentar batalla als tribunals, va aconseguir també una llicència d'obres i va poder tirar endavant. Del recinte modernista només es va conservar la façana, el templet i els dos cossos necessaris per aguantar-lo.

Cargando
No hay anuncios

Amb l'obra ja completada, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va donar el 2018 la raó als veïns i va considerar que la reforma era irregular perquè no es podia fer a través d'un pla especial de millora urbanística (PEMU) sinó que, al ser un edifici amb clar valor patrimonial, calia fer-ho a través d'un pla especial integral. Després de diversos recursos i incidents d'execució, el tribunal va demanar el 2022 posar dia i hora a l'enderrocament de l'ampliació de la Rotonda, si bé afegia que això es faria d'acord amb el nou planejament. Una escletxa que el consistori va interpretar que li donava marge per validar un nou PEI que reduís al màxim l'afectació.

Des d'aleshores, però, l'Ajuntament no ha aconseguit posar-se d'acord amb Núñez i Navarro per tirar endavant un PEI. El motiu? Que el pla presentat per la constructora no satisfà l'Ajuntament perquè no inclou totes les modificacions que demanava la sentència, i que al mateix temps la constructora no accepta la contraproposta de l'Ajuntament perquè no vol avalar un pla que no blinda el 100% de l'edifici.

Cargando
No hay anuncios

Davant del bloqueig de les converses amb la constructora, l'Ajuntament ha decidit finalment ser ell qui impulsi directament un PEI que, segons ha explicat la primera tinent d'alcalde, Laia Bonet, "regularitza urbanísticament" el 95% de l'edifici, però no dona cobertura a l'entresolat i les dues plantes elevades que connecten els dos extrems de l'edifici ocupant l'interior d'illa.

Reduir una possible indemnització

Un cop el ple del juliol ratifiqui l'aprovació d'aquest planejament i s'enviï al jutge, la pilota tornarà a estar sobre la seva teulada. Serà ell qui decideixi si és suficient per frenar l'enderrocament, si se salva tot l'edifici o si cal enderrocar el 5% de l'immoble que no queda protegit pel nou pla.

Cargando
No hay anuncios

A l'espera del que digui el magistrat, Bonet ha donat per fet que amb aquest planejament "s'evita el risc major, que era l'enderroc de la Rotonda". Una decisió que, a més, obligaria l'Ajuntament a fer front a una indemnització de 45 milions d'euros que hauria d'abonar a Núñez i Navarro pels perjudicis causats.

Amb el nou PEI, els tècnics d'urbanisme de l'Ajuntament confien que, en cas d'haver d'enderrocar finalment alguna part de l'edifici, sigui només aquest entresolat i el tram de les dues plantes superiors que ocupen l'interior d'illa, cosa que reduiria la indemnització a només dos milions d'euros.

Cargando
No hay anuncios