Barcelona

"El Barça és ara un veí més, però s'ha d'implicar": el Poble Sec vol més control de les aficions rivals a Montjuïc

Els veïns proposen instal·lar una 'fan zone' a l'Anella Olímpica els dies de Champions per concentrar-hi els seguidors dels equips visitants

Estadi de Montjuïc.
21/09/2023
3 min

BarcelonaL'arribada la Champions a Montjuïc, amb el Barça atropellant l'Anvers amb un 5 a 0, va acabar dimarts amb el malson culer a la competició europea. Però per als veïns del Poble Sec no va ser una estrena tan dolça. La riuada d'aficionats belgues abans del partit, que van tallar parcialment el Paral·lel i l'avinguda Maria Cristina, va portar un "col·lapse" del trànsit al barri, segons denuncien els veïns, i en el pas dels seguidors pel carrer Lleida, ja enfilant cap a l'Estadi Lluís Companys, hi va haver llançaments d'objectes i enfrontaments amb aficionats culers i Mossos, amb el resultat de sis agents ferits. Uns fets que des del barri qualifiquen d'"inacceptables" i que criden a revertir, amb la implicació del Barça, de cara a pròxims partits de la lliga europea.

En un comunicat difós aquest dijous, l'Associació de Veïns del Poble Sec exigeix a les "autoritats competents que es millori la gestió d'aquests milers d'aficionats visitants" perquè no generin "conflictes" al barri ni a la resta de la ciutat. En aquest sentit, reclamen als Mossos un control més exhaustiu del recorregut de les aficions i proposen a l'Ajuntament que, amb "la col·laboració i el finançament" del club blaugrana, s'instal·li una fan zone a l'Anella Olímpica en els dies de Champions, quan aterren a Barcelona els grans grups d'aficions europees.

"Aquesta gent acostuma a beure molt alcohol i la situació es descontrola", lamenta en declaracions a l'ARA Sergi Gàzquez, president de l'Associació, que admet que fins ara –en el Gamper i en els partits de Lliga ja disputats a Montjuïc– no s'havien trobat encara una situació com aquesta. "Això ha passat tot just a la fase de grups de la Champions. No ens volem ni imaginar què passaria en una semifinal", alerta, i destaca que els enfrontaments de dimarts van tenir lloc al costat de l'Escola Jacint Verdaguer al vespre (al voltant de les 20 h) en hores de "sortida d'activitats extraescolars".

A parer dels veïns, però, la proposta de la fan zone permetria concentrar gran part d'aquests aficionats des del matí a prop de l'estadi i evitaria els problemes que els "desplaçaments massius" provoquen al barri. Fonts dels Mossos, però, circumscriuen els incidents al moment en què la nombrosa afició belga es va dirigir cap a l'estadi, on es van produir els incidents contra la policia. De fet, asseguren que es va dimensionar el dispositiu seguint els protocols habituals, i que fins i tot van ampliar el nombre d'efectius desplegats a l'àrea, tenint en compte que es tractava del primer partit de Champions que es disputava a Montjuïc.

Silenci per part del club

A petició d'aquest diari, el Barça ha rebutjat fer "cap comentari" sobre la solució que plantegen els veïns. De fet, les mateixes fonts declinen pronunciar-se sobre el comunicat en si al·legant que no es dirigeix al club quan parlen de les "autoritats competents", que identifiquen amb l'administració i els cossos de seguretat.

El silenci és, precisament, el que l'Associació critica al club, al qual retreu que encara no hagi accedit a reunir-s'hi per abordar l'afectació de l'aterratge dels blaugranes a Montjuïc. "Portem des del març demanant una reunió a Elena Fort [vicepresidenta institucional del Barça] i ni tan sols ens han respost", es queixa Gàzquez. Fonts del club asseguren que sí que s'han reunit amb veïns del districte de Sants-Montjuïc de la mà de l'Ajuntament, i que, en tot cas, és el consistori qui concreta els interlocutors. Però per a Gàzquez no és suficient. "Estem contents que el Barça sigui ara un veí més del barri i ho assumim, però això vol dir tenir corresponsabilitat, escoltar els veïns i implicar-se", conclou.

stats