El ball de drons i focs artificials que es veurà per tot Barcelona la nit de Cap d'Any

L'espectacle del francès Christophe Berthonneau convida a tothom a "abraçar-se" per acomiadar el 2024

Montjuïc serà un cop més l'escenari de l'espectàcle de Cap d'Any

BarcelonaDavant de la tanca de seguretat dos curiosos fan broma: "I si ara n'agafem un i sortim corrents?". Tots riuen. Als peus del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), a la muntanya de Montjuïc, 550 drons reposen a l'espera que arribi el seu torn per alçar el vol. Cada un val 1.500 euros i són els grans protagonistes de l'espectacle de la nit de Cap d'Any de l'Ajuntament de Barcelona, que pren el nom de Barcelona batega i que aquest any vol convidar a tothom a "abraçar-se" per acomiadar el 2024 i donar la benvinguda al 2025. Volaran fins a 300 metres d'altura i ballaran a l'uníson entre focs artificials, una instal·lació "potent" que ha liderat el director Christophe Berthonneau, que assegura que es podrà veure des de molts punts de la capital catalana.

Inscriu-te a la newsletter Barcelona Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

"L'espectacle celebra l'art de Barcelona", ha explicat aquest dilluns als mitjans Berthonneau. Així doncs, quan faltin deu minuts per a la mitjanit, els drons s'enlairaran amb pirotècnia lligada a l'estructura per iniciar l'espectacle. Les 550 màquines, a més, estan equipades amb llums que, de manera coordinada, faran un homenatge especial a Joan Miró, ja que l'any 2025 se celebrarà el 50è aniversari de la Fundació que duu el seu nom. Les obres més emblemàtiques de l'artista, com el mosaic del Pla de l’Os i Dona i Ocell, inspiraran els elements visuals que crearan els drons i els focs artificials.

Amb aquest inici de l'espectacle es vol reivindicar la petjada de Miró en la cultura de la ciutat i convidar el públic a redescobrir-lo. A banda del pintor català, però, també es farà un recorregut per obres d’art emblemàtiques de l’espai públic barceloní d'artistes com Joan Fontcuberta i Keith Haring. "És un homenatge al seu llegat arquitectònic i estètic a Barcelona", ha destacat el director de Barcelona Batega, que ha dissenyat la companyia francesa Groupe F.

Just abans que sonin les dotze campanades, un gran cor bategarà sobre Montjuïc per simbolitzar "l’amistat i la solidaritat", un moment que s'acompanyarà d’imatges que evocaran la concòrdia i la pau, segons informa l'Ajuntament en un comunicat. Finalment, amb l’arribada de la mitjanit, es tiraran amb drons un seguit de castells de focs artificials, l'última part de l'espectacle que combinarà llum i moviment per acomiadar l'any. Barcelona, per tant, entrarà de ple al nou any amb música, pirotècnia, foc i llum.

"Barcelona és un refugi per a mi"

Segons el consistori, aquest espectacle de Cap d’Any, pensat com un punt de trobada per a la ciutadania i els visitants, "consolida la tradició de celebrar el final de l’any amb una proposta innovadora i participativa", ja que l'espectacle serà una combinació de tecnologies i creativitat. Els 550 drons que crearan formes i coreografies aèries estaran carregats amb 800 kg de pirotècnia i tindran nous dissenys d’estil japonès amb colors que apareixen i desapareixen.

El cel de Montjuïc s’il·luminarà amb seixanta caps mòbils, instal·lats a diversos nivells, des de la grua a seixanta metres d’alçada fins a les torres frontals de Maria Cristina, mentre que quinze màquines de flames afegiran dinamisme des de la Font Màgica. Tot plegat, acompanyat d'una banda sonora composta especialment per a l’ocasió i una sincronització precisa que implica més de 15.000 ordres per coordinar cada detall de l'espectacle.

És el cinquè espectacle amb drons que organitza l'Ajuntament de Barcelona. D'aquests, Berthonneau n'ha dirigit tres i abans havia estat al capdavant d'altres actes en què només hi havia pirotècnia. "Barcelona sempre ha sigut un refugi per a mi", ha assegurat l'artista, que fa més de quaranta anys que està vinculat a la capital catalana. "És molt agradable, i per això sempre li tinc un afecte molt gran en comparació amb altres ciutats", ha conclòs.

stats