Mossos d'Esquadra

Arxivada la causa per la gravació d'una reunió del tribunal d'oposicions als Mossos

La jutge considera que no hi ha cap prova que permeti imputar un inspector

Una patrulla dels Mossos d'Esquadra
14/02/2023
2 min

BarcelonaEl jutjat d'instrucció 8 de Barcelona ha arxivat la causa oberta pel mòbil que va aparèixer gravant una reunió del tribunal avaluador de les oposicions per a intendents dels Mossos d'Esquadra, segons ha avançat El País i ha confirmat l'ARA. La resolució ja és ferma i la Fiscalia hi ha donat el vistitblau. Els fets van tenir lloc el 22 de setembre, quan es va trobar un mòbil amagat amb la gravadora activa en un calaix de la sala on es reunia el tribunal, a la comissaria de les Corts, a Barcelona. El telèfon no tenia SIM i no s'hi van trobar empremtes. Les proves es van suspendre (es van reprendre poc després) i el cas es va judicialitzar. La jutge encarregada del cas va citar a declarar com a investigat un únic inspector, però ha arxivat la causa penal contra ell perquè no hi ha indicis suficients de la seva relació amb els fets. Queda pendent la via administrativa, ja que els Mossos li van obrir un expedient que havia quedat aturat mentre avançava la via penal. En tot aquest temps l'inspector ha estat apartat de les seves funcions.

Inscriu-te a la newsletter Barcelona Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

Segons fonts coneixedores de la investigació, l'inspector treballa a la Divisió d’Avaluació i Serveis, pilotada pel major del cos, Josep Lluís Trapero. En aquell moment formava part del tribunal avaluador que havia de proposar candidats a ser inspector –el rang que ell té actualment–. També, però, s'havia presentat a les oposicions per ser intendent. La principal hipòtesi dels investigadors de la Divisió d'Afers Interns és que va aprofitar el seu accés a les sales del tribunal perquè ell en formava part per col·locar un telèfon que gravés el contingut de les proves per ascendir a intendent, l'oposició a la qual es presentava. Ara bé, la jutge conclou que no hi ha cap prova que subjecti aquesta hipòtesi. És més, afirma que totes aquestes proves són "circumstancials" i no contenen "cap element objectiu que permeti la imputació" de l'inspector.

Les diligències de la policia assenyalen, entre altres, que l'inspector era l'única persona que era a la quarta planta de la comissaria (on hi havia la sala de reunions) quan es va col·locar el telèfon, i que tenia interès directe en l'oposició d'intendent, perquè s'hi presentava. La jutge, però no ho considera un element solvent: creu que es desconeix quines persones, de totes les que treballen a la mateixa planta, podrien tenir interès directe o indirecte en el contingut de la reunió. A més, no era inusual que l'inspector fos a la comissaria a aquella hora, les 7.38 h del matí, perquè molts cops arriba d'hora a treballar. "No constitueix res més que una hipòtesi policial", conclou la jutge.

També apunta que no hi ha cap "element objectiu" que permeti concloure que va ser l'inspector qui va agafar el mòbil –propietat d'un superior seu– del despatx d'aquest agent. En resum: "No es pot sustentar la imputació", afirma.

Ara la decisió recau en l'instructor de la DAI que ha portat el cas. Ell proposarà una resolució per a la via administrativa, que bàsicament és decidir si l'agent acabarà suspès o tornarà a les seves funcions habituals. El director general de la policia, Pere Ferrer, serà la persona que acabi prenent una decisió.

stats