Xeringues i excrements en una plaça que fa de pati escolar al Gòtic
Les famílies exigeixen canvis després que un nen s'hagi rascat amb una agulla
BarcelonaJa fa temps que les famílies de l'Escola Baixeras, al Barri Gòtic de Barcelona, estan descontentes amb l'espai que el centre pot fer servir com a pati des del 2018: una plaça guanyada en un solar a tocar de la muralla romana que, durant l'horari lectiu, es tanca perquè els alumnes del centre hi puguin fer l'esbarjo. A partir del vespre la plaça, amb molt poc ús, sol atraure gent que hi va a dormir, beure o drogar-se. I després, esclar, en queden els rastres. Però el que va passar el primer dia de curs ha superat una línia vermella: un alumne de primer de primària (6 anys) es va fer una rascada amb l'agulla d'una xeringa (la resta de la xeringa no va aparèixer) mentre jugava i es va haver d'activar el protocol per casos de punxada i fer-li anàlisis. Per sort, l'ensurt no va passar d'aquí, però sí que ha disparat el malestar de les famílies, que demanen que es protegeixi més l'ús escolar en aquest espai.
No és la primera vegada que la comunitat de l'escola alerta de la presència de xeringues (el districte assegura que té constància que se n'han retirat una desena aquest any) i excrements (tant humans com d'animals) a la plaça-pati. La degradació de l'espai ha augmentat després de l'estiu, uns mesos en què no hi ha hagut classes i la plaça ha tingut menys ús infantil, i l'arrencada del curs no és gens fàcil. Per això l'Associació de Famílies d'Alumnes (AFA) de l'Escola Baixeras aixeca ara el to de la mobilització per exigir que es prenguin mesures que garanteixin que l'espai que els seus fills utilitzen a l'hora del pati és un lloc "digne".
"Volem tenir la tranquil·litat que és un espai segur per als nostres fills. Sabem que no és un pati convencional, sinó un espai compartit amb el barri, però el que no pot ser és que els infants hi trobin xeringues o excrements perquè és un espai més de l'escola", denuncia Pedro Montesinos, el president de l'AFA de l'escola, que lamenta que fins ara no s'ha trobat la manera d'aconseguir que aquest espai d'ús compartit sigui segur per als infants.
L'espai de la polèmica és la plaça Carme Simó, que es va obrir ara fa cinc anys en un solar amb el doble objectiu de guanyar un espai públic per al Gòtic i donar una solució a l'històric dèficit per a l'esbarjo a l'Escola Baixeras, que aquest any ha celebrat el centenari i que fa dècades que es va quedar sense pati descobert. Per això es va decidir que, durant l'horari escolar, el nou espai –que queda a tocar de la muralla romana, al carrer Sotstinent Navarro– estaria tancat per a l'ús del centre (per a alumnes de 6 a 12 anys) i que a la resta de franges del dia funcionaria com una plaça més de la ciutat. I es va obrir un llarg procés participatiu per acordar com havia de ser, amb els alumnes de l'escola com a part implicada dibuixant tota mena d'elements que voldrien al seu pati (la majoria dels quals no van quedar recollits al projecte definitiu perquè no es tractava exclusivament d'un espai d'ús infantil). La plaça, de poc més de 900 metres quadrats i amb desnivells importants per deixar visible la part baixa de la muralla, va acabar incorporant bancs, una font i espais de sauló i vegetació.
Un dels punts més delicats era decidir com havia de ser el tancament, que es volia prou contundent per demostrar que en certs moments era un espai escolar, però no prou per convertir-lo en una plaça tancada. El resultat va ser una tanca amb barrots d'aproximadament un metre d'altura que la comunitat de l'escola sempre ha considerat insuficient i que ara, amb més raó, demana que s'aixequi més. Volen que, d'alguna manera, es deixi clar que es tracta d'un espai d'ús escolar i que això es protegeixi amb més contundència. També volen que els equips de neteja hi passin com més a prop millor de l'hora d'obertura de l'escola per evitar que algú pugui deixar-hi alguna cosa en l'impàs entre la neteja de primera hora i l'arribada dels alumnes.
Mesures de seguretat
Després de l'ensurt del primer dia de curs, el centre ja ha pres precaucions com ara posar tanques grogues per impedir que els alumnes baixin a la zona del fossar, que és on es fa més difícil detectar si hi ha elements estranys. També s'han preparat cartells per visibilitzar que la plaça és un espai d'ús escolar: un paper escrit amb lletra infantil recorda ara que és un lloc utilitzat per a activitats escolars. I s'han intensificat tant les revisions a l'espai abans de cada ús com les explicacions a l'alumnat sobre les prevencions que cal prendre si troben determinades deixalles. Però les famílies insten el govern municipal a prendre mesures urgents.
L'Ajuntament admet mancances i promet canvis
Ahir es va celebrar una assemblea extraordinària de l'AFA per acordar quins han de ser els pròxims passos de la mobilització i es confia en les converses que mantenen escola i districte perquè els canvis arribin aviat. El regidor del districte de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, es va acostar ahir a parlar amb les famílies després de l'assemblea per transmetre'ls la "preocupació" i garantir-los que hi haurà canvis.
Rabassa ha assegurat a aquest diari que, després de cinc anys de funcionament, s'ha fet evident que a la plaça hi ha "mancances" i que l'espai s'haurà de remodelar per ser "més confortable". Defensa que durant tot aquest temps hi ha hagut un "diàleg continu" amb la comunitat de l'escola i que la prioritat és fer les millores necessàries (tant a la plaça com a l'entorn) perquè l'espai continuï funcionant com un pati escolar. "Hem de garantir que la plaça està en condicions sempre i, sobretot, durant l'horari lectiu", assumeix el regidor, que detalla que des de l'inici de curs ja hi ha dues persones del districte controlant que tot està en ordre durant l'horari escolar i que es preveu fer reajustaments en la neteja. L'estat de la plaça entrarà també en el debat polític perquè el grup municipal d'ERC té previst portar-lo a comissió la setmana que ve.