Corrupció
Barcelona30/09/2022

L'Ajuntament de Barcelona (sense el PSC) comença a saldar el deute amb Itziar González

L'exregidora lamenta que els socialistes no se sumin a l'acte que les reconeix a ella i la funcionària Lourdes Conesa com a alertadores per la trama corrupta de llicències turístiques

BarcelonaEl ple de Barcelona d'aquest divendres, el primer des de l'arrencada de l'últim curs polític abans de les eleccions, no ha tingut com a protagonista cap dels possibles alcaldables –ni els presents al saló, ni els que esperen confirmació, com Xavier Trias–. Avui el protagonisme era per a l'arquitecta i exregidora de Ciutat Vella, Itziar González, i per a qui va ser arquitecta municipal a Ciutat Vella al seu costat, Lourdes Conesa. Quinze anys després que comencessin a aixecar la veu contra la trama corrupta que atorgava llicències a pisos turístics al centre de Barcelona, l'Ajuntament els ha fet costat avui, per primera vegada, de manera pública. Totes dues han lamentat que durant tots aquests anys, en què han arribat a patir robatoris i amenaces de mort, han patit molt i ho han fet soles. Encara avui, en el que era el primer acte de rescabalament de la seva imatge, hi ha hagut absències destacades. No hi ha anat cap representant del que va ser el grup polític de González al consistori: el PSC.

Inscriu-te a la newsletter De Sant Jaume al mónInscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

"Lamento profundament que no hi siguin. El meu compromís amb l'alcalde Hereu va ser absolut. Lamento que hagin fet una lectura frontista i personal d'un acte de reparació, però puc entendre que fer un reconeixement públic de coses que no has fet prou bé no és fàcil", ha defensat González, emocionada i tornant a lluir el pin de l'Ajuntament que no es posava des que va dimitir com a regidora fa 12 anys: "Torna a ser un orgull haver sigut regidora". Fonts socialistes justifiquen la seva absència per la voluntat de dirigir la crítica només als funcionaris que s'han demostrat corruptes i no posar l'ombra del dubte sobre tots, i també pels "dubtes legals" que, diuen, tenen sobre com s'ha de fer el rescabalament econòmic de les afectades.

Cargando
No hay anuncios

Avui mateix l'alcaldessa ha firmat un decret per incoar d'ofici un expedient de responsabilitat patrimonial per determinar si s'ha de compensar econòmicament les afectades pels danys patits. I el PSC entén que són les afectades les que haurien de reclamar la compensació i no el mateix Ajuntament. "Ens hauria agradat que avui el ple reconegués sense ombres legals el seu paper", ha justificat la socialista Montserrat Ballarín.

Cargando
No hay anuncios

"Ho tornaria a fer"

Abans que González ha parlat Conesa, que ha descrit les conseqüències laborals que va tenir per a ella alertar de pràctiques que no veia ajustades a normativa. "M'ha comportat greus conseqüències per a la salut", ha assegurat, després de relatar com va ser traslladada contra la seva voluntat a unes dependències municipals on hi havia el director de llicències que ha acabat condemnat pel cas. I que durant tot aquest temps, ha dit, ningú no li ha trucat per saber com estava. "Malgrat el patiment, la solitud i el dolor d’aquest temps, tornaria a fer el que vaig fer", ha resumit. I González, que ha lamentat, intentant contenir el plor, no haver pogut estar prou al costat de la funcionària ni evitar que fos traslladada, ha criticat que l'administració pública funcioni de manera "deshumanitzada".

Cargando
No hay anuncios

"Un recorregut infernal"

Ada Colau, com a alcaldessa, ha fet el primer reconeixement públic de l'Ajuntament a la feina de l'una i l'altra. "Han passat per un recorregut infernal que no haurien d'haver passat i ho han fet pel compromís de defensar la ciutat i lluitar contra la corrupció en un cas molt de greu de llicències de pisos turístics", ha explicat. I ha afegit que cap de les dues no ha rebut el suport institucional que hauria d'haver rebut i que, per això, ara el consistori s'ha de "revisar" per garantir que res d'això no torni a passar. Colau ha considerat que obrir l'expedient patrimonial d'ofici per al rescabalament era "el mínim possible" que quedava a les mans del govern municipal.

Cargando
No hay anuncios

Ja fa temps que la Viquipèdia dona a Itziar González aquest reconeixement com a alertadora i la situa a la mateixa llista que Hervé Falciani o Edward Snowden. Però que l'administració no ho fes ha començat a canviar avui, tant per a ella com per a Conesa. Primer, les ha rebut Colau al seu despatx. Ja s'hi havien reunit feia un dia, després que es publiqués la sentència que condemna 17 persones per la trama de funcionaris i empresaris a Ciutat Vella i reconeix el dret de González i Conesa a ser indemnitzades pels danys que els van causar les amenaces que van rebre. En aquella trobada, van acordar la manera com el consistori començaria a rescabalar-les i això es va traduir en una declaració que els comuns han portat al plenari per reconèixer el paper de les dues alertadores i reconèixer que l'Ajuntament no les ha acompanyat prou durant tot el procés.

Cargando
No hay anuncios

"Absències clamoroses"

El text s'ha aprovat amb el suport dels comuns, ERC, Junts i Ciutadans, tot i que aquests últims no han participat enl'acte oficial de rescabalament. No han sortit a la foto, però han assegurat que mantenen al 100% el seu "compromís amb la transparència" i que els alertadors han de tenir les institucions al seu costat. Tampoc no hi eren el PSC, ni Valents, ni el PP. I grups de l'oposició com ERC i Junts han lamentat sobretot l'absència dels socialistes. "Clamorosa és l'absència dels que no hi són", ha etzibat el republicà Ernest Maragall. El PSC, finalment, s'ha abstingut. També ho han fet el PP i Valents. "L'Ajuntament haurà de fer el que digui la justícia, no pot fer el que vulgui", ha justificat Óscar Benítez, de Valents, sobre l'expedient patrimonial.

Cargando
No hay anuncios

El ple ha discutit i aprovat, també, una proposició d'ERC que, a banda de reconèixer el paper en la lluita contra la corrupció de González i Conesa, lamenta que des del 2007 cap govern municipal "no ha estat a l'altura" (els republicans ho poden fer perquè no han format part de cap d'aquests governs). I critica que, en el segon mandat dels comuns (el que comparteixen sencer amb el PSC) s'hagin reduït els recursos del Comitè d'Ètica i s'hagi deixat sense funcions el Consell Assessor per a la Transparència.

"On han quedat les proclames sobre l'Ajuntament amb parets de vidre? Podem tenir la certesa que el que va passar, no tornarà a passar?", ha etzibat Elisenda Alamany. El text aprovat ha sumat una esmena dels comuns que afegia la necessitat d'incoar d'ofici l'expedient de responsabilitat patrimonial per compensar les dues afectades. I ha quedat aprovat amb els mateixos suports que l'altre.

Cargando
No hay anuncios