Barcelona

Aigua, ventalls i gorres a Barcelona per suportar l'onada de calor

El consistori activa la fase d'alerta diürna del Pla Calor i canvia a fase d'emergència per nits tòrrides

3 min
Una dona comprant una gorra a una senyora gran per protegir-la de la calor al centre de Barcelona.

BarcelonaLes temperatures s'han disparat a causa de l'onada de calor, que previsiblement tocarà sostre aquest dimecres. Davant d'aquest escenari, l'Ajuntament de Barcelona ha activat la fase d'alerta diürna del Pla Calor i la d'emergència per nits tòrrides, ja que s'espera que les temperatures s'enfilin fins als 34 graus aquest dimarts a la capital catalana. A més, el Centre d'Urgències i Emergències Socials (CUESB) –en coordinació amb el servei de Protecció Civil municipal i la Creu Roja– ha engegat un operatiu de carrer per informar persones en situació de vulnerabilitat sobre la ubicació dels refugis climàtics i per repartir material preventiu com gorres i cantimplores. "L'objectiu és sortir de manera proactiva a cercar persones vulnerables i oferir-los recomanacions i recursos per combatre la calor", ha explicat aquest dimarts la comissionada d'Acció Social del consistori, Sònia Fuertes.

Amb l'activació de l'alerta diürna del Pla Calor, aquest dimarts tres equips formats per personal del CUESB i de la Creu Roja han recorregut els carrers de la ciutat entre les 10 i les 13 hores. Aquests grups s'encarreguen d'informar persones amb més risc de patir els efectes de la calor sobre les mesures que es recomanen per passar la calor, com ara fer ús dels refugis climàtics si és necessari i no estar a les hores de més calor sota el sol. Entre els col·lectius que es consideren de risc hi ha les persones que fan esport a l'aire lliure, gent gran, infants o persones que puguin estar en situació de sensellarisme.

La directora dels Serveis d'Urgències i Emergències Socials, Montserrat Rovira, ha destacat que els grups que s'encarreguen de recórrer la via pública segueixen una ruta de zones identificades on hi sol haver persones vulnerables, tot i que si pel camí identifiquen algú que pugui necessitar aquest tipus d'informació, també s'hi aturen. A més, ha afegit que cadascun dels tres equips compta amb dos professionals: una persona del CUESB i una altra de la Creu Roja.

D'altra banda, l'Emergència Calor Intensa per nits tòrrides del Pla Calor, que estava activada en fase d'alerta, ara ha passat a la fase emergència, que a Barcelona s'engega quan la temperatura mínima supera els 28 graus durant la nit. En aquest cas, el CUESB es manté en situació d'alerta per si cal fer alguna intervenció específica o algun trasllat puntual de persones. A més, els serveis d'atenció a persones de l'Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) i els de teleassistència amplien el seguiment de persones vulnerables. També es valora l'acolliment al Servei d'Estades Breus en els casos que sigui necessari.

Campanyes preventives i de seguiment

Diferents entitats vetllen al llarg de tot l'any perquè les condicions climatològiques no siguin un problema afegit per a les persones vulnerables. De fet, des de la Fundació Arrels, asseguren que "les mesures que s'apliquen durant els mesos de més calor o més fred des dels consistoris haurien d'allargar-se tot l'any i tenir continuïtat". En el seu cas, els centres de què disposen no tanquen a l'agost per garantir que les persones sense llar puguin utilitzar els seus serveis també durant el període de vacances.

Així mateix, la Creu Roja, organització que col·labora en l'operatiu específic del Pla Calor de Barcelona, també impulsa diferents campanyes arreu del territori per pal·liar els efectes de les altes temperatures. Fonts de l'entitat expliquen que les conseqüències de la calor perjudiquen la salut de persones vulnerables com infants, gent gran, persones amb malalties cròniques o treballadors a l'aire lliure.

Des de l'organització impulsen mesures generals, però també d'altres que fan especial èmfasi en aquests col·lectius vulnerables. Per exemple, les campanyes de seguiment i preventives comencen al mes de maig i s'allarguen fins a finals de setembre i s'habiliten seus de la Creu Roja com a refugis climàtics. També fan seguiment telefònic a més de 9.000 persones durant els mesos d'estiu; posen en marxa les Unitats d'Emergència Social (UES), que són les persones encarregades de sortir al carrer i oferir atenció i recursos per combatre la calor; reparteixen material preventiu com cremes de sol i after sun a més de 2.000 persones, i fan actuacions de sensibilització i informació a través de les xarxes socials i a peu de carrer.

stats