Barcelona

El 12-M trastoca els plans de Collboni a Barcelona

Les eleccions refreden el pacte amb Esquerra i donen una nova carta a Colau

3 min
Jaume Collboni i Elisenda Alamany conversant a l'inici del ple del mes de febrer a Barcelona

BarcelonaJaume Collboni haurà d'esperar. Després de les eleccions catalanes de diumenge, l'alcalde de Barcelona té molt difícil complir la seva promesa de trobar algun soci de govern abans de l'estiu. L'horitzó a l'Ajuntament sempre va ser tancar, després d'aprovar els pressupostos, el pacte que el PSC i ERC havien anat teixint en els últims mesos, però la derrota d'Esquerra el 12-M ho ha congelat tot. La desfeta electoral ha deixat els republicans en xoc, cosa que impossibilita que prenguin aviat una decisió d'aquesta magnitud. Menys encara quan la pròxima cita amb les urnes –les eleccions europees– la tenim aquí mateix.

La primera tinent d'alcaldia, Laia Bonet, refusava aquest dilluns a Betevé que els resultats del 12-M i les negociacions per la investidura del futur president de la Generalitat puguin condicionar els pactes a Barcelona. "El moment en el qual arribem a un acord serà prioritzant Barcelona i no depenent d'altres escenaris", va dir. La realitat, però, és que a l'Ajuntament tothom fa càbales des de diumenge. I la conclusió majoritària és que poca cosa es mourà abans de l'estiu.

Collboni s'encamina així a complir un any sencer de govern en solitari i amb només deu regidors. Una franca minoria que li ha generat maldecaps –no ha pogut aprovar les ordenances fiscals ni el pla d'actuació municipal (PAM) i el ple l'ha castigat diversos cops– però que, tanmateix, no li ha impedit tenir pressupostos aprovats mitjançant, això sí, una qüestió de confiança. Precisament el fet de tenir els comptes vigents des de fa dues setmanes és un baló d'oxigen per als socialistes que rebaixa les seves urgències per trobar socis.

Tanmateix, tenir només deu regidors genera altres inconvenients més enllà dels problemes per aprovar mesures. Fa temps que els membres del govern municipal admeten en privat que van sobrepassats de feina. D'aquí que molts esperaven tancar aviat l'aliança amb Esquerra i que els cinc regidors d'Elisenda Alamany s'arremanguessin per gestionar el dia a dia de la ciutat.

Entrar a formar part del govern de Collboni era, de fet, la prioritat del grup municipal republicà, que creia que havia aconseguit vèncer les reticències que un acord amb el PSC a la capital generava dins del partit. Ara, però, la derrota electoral revifa aquesta oposició a un acord amb Collboni que, a més, costaria de presentar si al mateix temps ERC rebutja frontalment investir Salvador Illa a la Generalitat.

Els comuns tornen a l'escenari?

Una de les derivades de l'acord entre el PSC i ERC a la ciutat era que deixava els comuns fora del pacte. El no dels d'Ada Colau als pressupostos municipals va ser la munició que feia mesos que esperava Collboni per poder tancar la porta del seu executiu al grup de l'exalcaldessa. Ara, però, caldrà veure si aquesta decisió es manté. Tot i els mals resultats obtinguts al Parlament –només sis diputats, una xifra que l'espai que abans ocupava ICV no obtenia des del 1999–, els comuns són claus ara per a una hipotètica investidura de Salvador Illa, i podrien reclamar a canvi el seu tros de pastís a Barcelona.

Encara és més incert què pot passar amb Junts per Catalunya. Durant els primers compassos del mandat, Collboni va explorar la sintonia que hi podia haver amb els de Xavier Trias, però l'entesa es va acabar descartant pels dubtes que generava l'estabilitat del grup juntaire un cop Trias plegui i pel fet que el PSC quedaria en minoria dins del govern municipal. Fallides aquelles converses, Trias va solemnitzar el seu paper de cap de l'oposició. En el context de la investidura a Catalunya, i amb Carles Puigdemont demanant a Salvador Illa que s'abstingui per fer-lo a ell president, no sembla tampoc fàcil que es reprenguin aquelles converses, com a mínim a curt termini.

La ressaca del 12-M fa pensar que Collboni encara haurà d'esperar.

stats