Societat09/10/2017

Barcelona vol que els turistes paguin més al transport públic

El consistori també estudia fer pagar els autocars que circulen per la ciutat

Maria Ortega
i Maria Ortega

BarcelonaCom a mínim un de cada deu desplaçaments dels que es fan cada dia per Barcelona el fa un turista. La majoria, a peu –el 45% de tota la mobilitat turística a la ciutat–, però també en metro (32,7%), que és el mitjà de transport públic més utilitzat per les persones que visiten la capital. I el gruix de turistes que baixen al suburbà o agafen un autobús regular ho fan amb una T-10 a la mà (el 62,7%). Una realitat que preocupa el consistori, ja que aquest és un títol de transport altament subvencionat–cada viatge es paga a un euro i té un cost real d'1,52 euros– . Però el bitllet senzill no triomfa entre els visitants: només el fan servir el 13,3%. I encara ho fa menys el títol Hola BCN!, un bitllet específic per als turistes que passen entre dos i cinc dies a la ciutat i que els dóna dret a viatges il·limitats i a l'anada i tornada amb metro des de l'aeroport. És el títol de transport utilitzat pel 12,3% dels turistes.

Per això, una de les mesures que l'Ajuntament vol estudiar a través de l'estratègia de mobilitat turística que ha presentat avui és que els turistes paguin més pel transport públic, que assumeixin el 100% del cost del seu bitllet. Un objectiu que, admeten, ha d'anar sincronitzat amb l'entrada en funcionament de la T-Mobilitat, que permetrà distingir entre els usuaris que fan un ús intensiu de la xarxa de transport públic i els esporàdics i que, per tant, encarirà el transport públic per als turistes, però també per als usuaris esporàdics. La discriminació de preu, com ja es va veure quan es volia fer pagar els no barcelonins al Parc Güell, no es pot fer de manera indiscriminada contra els turistes -la Unió Europea prohibeix que els serveis públics puguin discriminar els ciutadans comunitaris en funció del seu origen- i, per això, es fa a través del nombre d'utilitzacions.

Cargando
No hay anuncios

El govern municipal també estudia la fórmula per fer més atractiva la targeta Hola BCN!, que actualment només adquireixen el 12% dels visitants –tot i que entre el 2015 i el 2016 va créixer un 20%–, així com també repensar el servei del bus turístic i poder oferir, per exemple, una alternativa als turistes que actualment col·lapsen el bus 24 per arribar al Parc Güell. Aquest any ja s'ha utilitzat part de la taxa turística per sufragar el cost del reforç d'aquestes línies en temporada alta.

El pla també es marca reptes, com ara millorar la moblitat d'autocars turístics. Això es proposa a través d'un sistema de monitoratge, que permetria que els autocars que circulen per la ciutat paguin per fer-ho i que seria, a la pràctica, com la taxa als excursionistes que el govern de Colau ja havia posat sobre la taula. De mitjana, cada dia hi ha entre 200 i 250 autocars turístics a la ciutat -amb puntes de 300-, però el principal problema és que es concentren en zones com la Sagrada Família o el Parc Güell.

Cargando
No hay anuncios

La presència de turistes la xarxa de transport públic, a més, no és homogènia i es concentra al voltant dels principals punts d'atracció de la ciutat. Hi ha set línies de bus i una quinzena de parades de metro especialment saturades per aquesta situació.

Cada any arriben a Barcelona de visita 28,1 milions de persones, si se sumen les persones que pernocten a la ciutat i les que hi venen només a passar el dia, que són els coneguts com a excursionistes (4,3 milions) i els creueristes (1,3 milions). Cada dia arriben a la ciutat, de mitjana, 62.943 persones, el 24,5% de les quals no hi fan nit. Els turistes representen, ara com ara, 600.000 descalçaments diaris, i això és prop del 15% del total de la mobilitat interna. Només el 5% dels desplaçaments turístics es fan en taxi, que és també una de les apostes que el govern municipal es planteja reforçar en la nova estratègia, que pot passar per fomentar l'ús compartit del servei o promoure l'ús d'aplicacions mòbils per minimitzar els trajectes en buit.

Cargando
No hay anuncios

L'estratègia que s'ha presentat avui busca, com ha explicat el regidor de Turisme, Agustí Colom, fomentar un model de visites sostenible i fer compatible la mobilitat turística amb la vida quotidiana de la ciutat. Per això, el que es fa ara és esbossar una sèrie de mesures que s'hauran de concretar en els pròxims mesos. La regidora de Mobilitat, Mercedes Vidal, ha remarcat que el fet que els turistes tinguin patrons de mobilitat similars als dels barcelonins -amb predomini dels viatges a peu- reforça l'estratègia del govern municipal d'avançar en la pacificació d'espais i la reducció de pes del vehicle privat.