Barcelona no dóna suport als contractes de seguretat privada del Consorci de la Mina
L’Ajuntament s’absté d’aprovar les adjudicacions
BarcelonaMalgrat que el Consorci de la Mina manté que els contractes de vigilància dels pisos que té en propietat són correctes, l’equip de govern de l’Ajuntament de Barcelona no ho acaba de veure clar. A la reunió de la comissió executiva del Consorci que es va fer el 23 de desembre, el representant barceloní -el regidor del districte de Sant Martí, Josep Maria Montaner- es va abstenir en la votació que va aprovar tirar endavant els contractes de vigilància pendents d’adjudicar per al 2016, segons fonts municipals.
El representant de l’equip de govern d’Ada Colau es va abstenir per dues raons. D’una banda, perquè tenia dubtes sobre possibles irregularitats en els contractes de vigilància. Però també perquè a Montaner, sempre segons fonts municipals, li sembla poc lògic que hi hagi pisos de protecció oficial buits a la Mina que, a sobre, cal pagar per vigilar mentre hi ha necessitat d’habitatge. La resta de membres de la comissió hi van votar a favor, però el procés d’adjudicació encara no s’ha completat.
Segons la documentació que es va dur a la comissió executiva del Consorci de la Mina el 23 de desembre, llavors hi havia al barri 86 pisos buits protegits i acabats de construir. A aquests caldria sumar-hi els 53 pisos dels blocs antics de famílies que han sigut reallotjades. En total, 139 pisos buits al barri.
La reunió de la comissió executiva del Consorci va ser la primera presa de contacte entre l’equip d’Ada Colau i el Consorci de la Mina. Des que són a l’Ajuntament encara no s’ha convocat cap consell de govern.
El barri de la Mina forma part de Sant Adrià de Besòs, però té una situació peculiar. El govern municipal de facto allà no l’exerceix l’Ajuntament, sinó el Consorci de la Mina, que agrupa quatre administracions. Els representants que hi decideixen no els escullen els ciutadans directament, sinó que els trien les institucions que el formen. El consell de govern del Consorci el presideix la consellera d’Afers Socials, Dolors Bassa, i té catorze representants de la Generalitat, vuit de l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, tres de la Diputació de Barcelona i tres de l’Ajuntament de Barcelona. L’alcalde de Sant Adrià, Joan Callau, és el vicepresident del Consorci.
El consell de govern, amb tot, es reuneix molt poc sovint. La comissió executiva, més petita i àgil, es convoca més fàcilment. En formen part tres representants del Govern, tres de Sant Adrià, tres de Barcelona, una secretària, l’interventor delegat i el gerent del Consorci de la Mina, Juan Luis Rosique.
A la pràctica, qui porta el dia a dia de l’entitat és Rosique. I tot i això, per acabar d’embolicar la situació, el gerent no està contractat directament pel Consorci. El Consorci de la Mina contracta la seva pròpia gerència a una empresa de l’Ajuntament de Sant Adrià que es diu Pla de Besòs. Juan Luis Rosique, doncs, és alhora gerent del Consorci de la Mina i de Pla de Besòs.