Barcelona anuncia un setge als clubs cannàbics
L’Ajuntament s’empara en el TSJC per introduir límits
BarcelonaSense fer gaire soroll, l’Ajuntament de Barcelona va enviar un comunicat a finals de juliol en què avisava que “les associacions cannàbiques hauran d’adaptar-se a una nova situació legal”. El consistori feia públic l’advertiment després que fos ferma una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que tombava la normativa urbanística municipal per ordenar els clubs cannàbics. El TSJC va argumentar que l’Ajuntament no és competent per regular-los, “ni tan sols des del vessant urbanístic”, perquè considera que són espais “susceptibles de comissió de delictes”. Al·lega que és competència exclusiva de l’Estat.
El govern d’Ada Colau s’empara en aquesta sentència per supervisar ara les associacions cannàbiques. El consistori va dir que anunciaria als clubs els canvis abans de fer les inspeccions per controlar-los i la carta ja ha arribat. S’hi pot llegir, segons ha pogut saber l’ARA, que l’activitat “s’ha de limitar a proporcionar informació, elaborar o difondre estudis, fer propostes, expressar de qualsevol forma opinions sobre la matèria i promoure reunions o seminaris”. L’escrit afegeix que “en cap cas aquesta habilitació permet la promoció del consum del cànnabis, el seu cultiu o la seva distribució”, inclosa la venda. Fonts municipals diuen que les prop de 200 llicències vigents a la ciutat “passen a ser de clubs socials privats”, cosa que també impedeix, per exemple, exposar productes de cànnabis.
L’Ajuntament avança que l’àrea de Seguretat, que lidera el tinent d’alcalde Albert Batlle, començarà la campanya de les inspeccions en “els clubs cannàbics que més impacte negatiu generen, enfocats al turisme i a la venda massiva”, però “més endavant” també “s’abordaran els grups comunitaris i d’autoconsum”.
Dubtes sobre els controls
La situació ha causat incertesa. El portaveu de la Federació d’Associacions de Cànnabis de Catalunya (CatFac), Eric Asensio, recorda que la sentència anul·la una normativa urbanística “que no entrava en el consum ni la dispensació”. Per això considera que “se sobrepassa” a l’hora de posar el focus en els clubs. Malgrat tot, Asensio confia que el model que CatFac defensa, “el de la no promoció”, en què només els associats poden consumir cànnabis sempre dins els locals, no es vegi afectat per les inspeccions de la Guàrdia Urbana de Barcelona.
“Estem retrocedint i es juga amb una ambigüitat que no afavoreix ningú”, alerta Asensio, que pensa que aquesta nova falta de reconeixement dels clubs encara els deixa més “desprotegits i desemparats” en el debat legal. Recorda que les associacions cannàbiques de molts municipis “funcionen sense cap llicència específica”, motiu pel qual demana a l’Estat una regulació. Tot i que el govern de Barcelona està format pels mateixos socis que l’executiu espanyol, el consistori també fa la mateixa petició. El Parlament de Catalunya ja va aprovar una llei per regular els clubs que més tard el Tribunal Constitucional va tombar.