Barcelona
Societat03/05/2021

Bosses d'escombraries amb xips identificatius al barri de Sant Andreu de Barcelona

El desplegament en aquesta zona del sistema de recollida porta a porta és el més gran dels que s'han fet fins ara a Catalunya

BarcelonaEl sistema de recollida de brossa porta a porta ha superat amb bona nota la prova pilot que l'Ajuntament de Barcelona fa des del 2018 a Sarrià Vell. Sobretot, perquè ha aconseguit l'objectiu de reduir de manera notable la fracció d'escombraries que acaba al contenidor gris –sense cap possibilitat de ser reciclada–, que al conjunt de la ciutat representa més del 60% del total i que s'ha aconseguit reduir al 45% en aquesta zona: s'ha passat del 19% de recollida selectiva al 55,2%. I ara s'entoma el repte d'estendre el sistema. La prova de foc es farà al barri de Sant Andreu de Palomar, on es faran servir bosses d'escombraries amb xip per saber qui les llença. El canvi afectarà uns 28.000 veïns, cosa que suposa un salt d'escala perquè la ciutat superarà la barrera de les 38.000 persones regides per les noves normes de recollida i es convertirà en el municipi de Catalunya on més veïns fan servir el porta a porta. Després està previst que el nou sistema desembarqui també a Horta i a Sant Antoni durant aquest 2021 i que, si tot va com està previst, el 2025 sigui majoritari a la ciutat.

Cargando
No hay anuncios

El primer pas, que ja fa setmanes que es prepara amb trobades amb els afectats, es farà a partir del 24 de maig a Sant Andreu de Palomar –la segona fase es desplegarà al barri a partir del 18 d'octubre– i suposarà canvis importants en els hàbits dels veïns. D'entrada, hauran d'estar pendents del dia de la setmana per saber quina és la fracció de brossa que toca baixar. La brossa orgànica es recollirà tres cops per setmana, els envasos dos i el paper i cartró i el rebuig un cop a la setmana. Amb la decisió de recollir amb menys freqüència el que acaba sense reciclar es busca fomentar que tothom s'esforci al màxim a l'hora de destriar el que va a cada lloc.

A més, les bosses no seran anònimes, sinó que portaran un xip identificatiu que ha de servir per verificar que tot es fa bé, però que, com ha volgut remarcar el regidor d'Emergència Climàtica, Eloi Badia, no entraran en la intimitat del que llença cada llar. L'objectiu, ha dit, és "trencar l'anonimat" i poder individualitzar la informació sense que això comporti, d'entrada, cap tipus de sanció: "Necessitem identificar en quins llocs cal més pedagogia o algun reforç". El calendari de recollida no serà igual a tota la zona, que s'ha dividit en dos àmbits, nord i sud. El que sí que és coincident és la freqüència de recollida i els horaris en què cal treure els residus de casa: de les vuit a les deu del vespre.

Cargando
No hay anuncios

Perquè tot funcioni com s'ha previst s'ha començat a distribuir material als veïns: per a la fracció orgànica hi haurà bosses compostables, un cubell airejat per a la cuina i un altre de més gran i amb xip que és el que servirà per baixar la brossa al carrer –les finques amb més de 44 habitatges tindran també bústies comunitàries per a la brossa orgànica i una identificació per a cada veí–; per als envasos reciclables es lliuraran bosses grogues semitransparents i amb xip, i per al rebuig, bosses iguals però de color gris. El paper s'haurà de deixar en una bossa de paper o en una capsa de cartró o en el comunitari que tindran algunes finques.

Cargando
No hay anuncios

Per al vidre, en canvi, no hi ha novetats: el contenidor verd continuarà funcionant amb normalitat. Però serà l'únic. La resta de contenidors desapareixeran del carrer. En total, 283 contenidors menys, uns 150 metres quadrats alliberats en vorera i plataformes úniques.

Els comerços de la zona es regiran per les mateixes normes, però en alguns casos tindran reforç de recollida de determinades fraccions, com ara el paper i el cartró o l'orgànica en cas de comerços alimentaris. Si són establiments que generen molt de residu de tots els tipus, disposaran de recollides addicionals de totes les fraccions.

Cargando
No hay anuncios

Servei per a bolquers

"Estem convençuts que tindrem un Sant Andreu més sostenible", ha celebrat el president de l'associació de veïns del barri, Santi Serra, que ha explicat que el procés per arribar fins aquí no ha sigut senzill i que han anat resolent dubtes com ara què passa amb recollida de bolquers: s'ha habilitat un servei extraordinari que farà voltes al barri de manera recurrent. Ara, assegura, tot està a punt per començar. I, segons Badia, és imprescindible fer-ho per arribar a complir amb els objectius fixat per la UE en matèria de recollida selectiva: el 55% s'hauria de poder reciclar el 2025.

Cargando
No hay anuncios

Actualment, cada barceloní genera 500 quilos de brossa a l'any i d'aquesta muntanya només el 38% acaba en contenidors de recollida selectiva. Una altra dada preocupant és que dos de cada tres residus de plàstic no acaben al contenidor groc. "El model caduc de contenidor no ens permet complir amb el que marca Europa", ha emfatitzat Badia. El regidor ha defensat els canvis que preveu la ciutat amb la nova contracta de la neteja, com començar a instal·lar contenidors intel·ligents que permetin individualitzar la taxa de recollida de residus que ha de pagar cada ciutadà en funció de quin és el seu nivell de reciclatge.

Cargando
No hay anuncios

A Sant Andreu ja s'hi ha posat en marxa una Oficina del Porta a Porta, situada a la Fabra i Coats, que repartirà el material necessari, com ara possibles recanvis de les bosses amb xips per als veïns que les esgotin, i també resoldrà tots els dubtes associats al nou funcionament. També s'ha estrenat una aplicació mòbil on hi ha tota la informació i on es pot fer el seguiment de nivell de participació.