Societat24/04/2019

Les famílies s’organitzen per demanar un infermer a l’escola

Barcelona reserva 220 places per a infants amb necessitats educatives especials però n’atén el triple

Laia Vicens
i Laia Vicens

BarcelonaL’octubre del 2017 es va aprovar el decret de l’escola inclusiva, que havia de servir perquè tots els alumnes s’escolaritzin en centres ordinaris, on han de tenir cobertes les necessitats d’assistència sanitària. Es volia acabar amb la separació dels infants amb discapacitat (física o mental) en centres d’educació especial. Però passar de la teoria -llei- a la pràctica -diners- no és fàcil: famílies amb infants amb necessitats específiques denuncien que aquest decret no s’està desplegant perquè la Generalitat no hi posa prou recursos i lamenten la falta de personal d’infermeria als centres per atendre aquests casos. Una crítica que, demà, un grup d’afectats traslladaran als departaments d’Educació i Salut, a qui reclamaran que qui atengui aquests nens i nenes siguin professionals amb formació sanitària.

En el millor dels casos hi ha vetlladors que van al centre, però davant la manca de personal sovint són els pares o els mestres qui atenen les qüestions mèdiques dels alumnes, ja sigui per sondar-los, per punxar-los insulina o per vigilar possibles atacs epilèptics. “Volem una infermera escolar que formi part de la comunitat educativa del centre per atendre els infants però també perquè formi part del claustre, fent feina de detecció i prevenció”, explica Ana Ibáñez, membre d’Acise, l’Associació Catalana d’Infermeria i Salut Escolar, que agrupa famílies amb fills amb malalties cròniques. Després d’una llarga lluita, va aconseguir que la seva filla Martina, de 3 anys, tingui una vetlladora 21 hores a la setmana per vigilar els seus nivells de glucosa en sang i punxar-la quan calgui.

Cargando
No hay anuncios

Qui també ha batallat fins al final ha estat la Noemí, la mare de l’Emma-Joana, la primera nena de Catalunya que va tenir garantida l’assistència sanitària en horari escolar amb una infermera. Ni recórrer al Síndic de Greuges, als partits o als mitjans havia servit per accedir a un professional sanitari que atengués la nena, que té espina bífida i necessita un sondatge cada tres hores. “Fins que no hem contactat amb una advocada de dret administratiu no hem aconseguit que la infermera vingui dos cops al dia”, diu la Noemí. Ara volen pressionar l’administració perquè altres famílies puguin accedir a aquests recursos. En tot cas, els afectats són conscients que les limitacions pressupostàries del Govern dificulten l’aplicació d’aquesta mesura, però demanen que això no sigui una “excusa” i que prioritizin els casos més urgents.

Una crida a omplir les llars d’infants

Cargando
No hay anuncios

La reunió de demà -hi seran les famílies d’Acise, els sindicats CCOO i USTEC i les organitzacions de pares Fapaes i Fapac- arriba dos dies després que l’Ajuntament de Barcelona hagi fet una crida a escolaritzar els infants de 0 a 3 anys a les llars d’infants municipals, fent especial èmfasi en els nens i nenes amb necessitats educatives especials (NEE), és a dir, amb discapacitats físiques o intel·lectuals o condicions socioeconòmiques molt desfavorides. Per això l’Ajuntament tornarà a reservar 220 places en les 101 escoles bressol, una xifra que es podria ampliar de cara a futurs cursos si es manté la demanda. De fet, durant el curs passat els serveis que detecten aquests casos van atendre 672 infants, el triple de les places reservades. D’aquests, 317 eren nens a qui se’ls va detectar NEE, 156 van ser seguiment de cursos anteriors i 199 eren casos prèviament detectats fora de l’àmbit escolar. “Molts dels casos acaben corregint-se i s’evita que es cronifiquin”, va dir ahir la tinent d’alcalde Laia Ortiz.

Malgrat que les escoles bressol ja tenen una alta demanda, el consistori fa una crida a apuntar els fills a les llars d’infants perquè això millora l’èxit educatiu i crea vincles amb la resta de la comunitat. En total s’oferiran 4.277 places per al curs que ve: 783 per als infants nascuts el 2018, 3.378 per als del 2017 i 4.248 per als del 2016. Això vol dir que creix l’oferta respecte a l’any anterior, ja que durant aquest curs s’han posat en marxa tres escoles bressol. L’any vinent se n’obriran tres més (Sants-Badal, Germanetes i Pere Calafell), i per al curs 2021-2022 està previst que entrin en funcionament tres llars d’infants més.

Cargando
No hay anuncios
4.277 places de llar d’infants en joc


Cal portar al centre triat el llibre de família (original i còpia), un DNI o targeta de residència i la targeta sanitària.

Com que la demanda supera l’oferta, es tria un número a l’atzar a partir del qual es trien les sol·licituds.

Les famílies s’inscriuen. Per tercer any s’aplicarà la tarificació social, amb quotes des dels 50 fins als 395 euros.