Barcelona no espera nous episodis "d'ultracongestió" al centre
L'Ajuntament demana reobrir centres comercials i ampliar el perímetre municipal de confinament
BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona preveu que no es tornin a donar les circumstàncies per a una tempesta perfecta en matèria de congestió al centre de la ciutat, com va passar dilluns, al mig del pont de la Puríssima i sense confinament municipal. Per prevenir nous col·lapses, a banda d'un dispositiu especial de Nadal de la Guàrdia Urbana per regular els fluxos de vianants i controlar el trànsit a la zona, el consistori dirigeix dues peticions al Govern: que permeti la reobertura dels centres comercials i que ampliï el perímetre de confinament municipal i l'adapti a la gran Barcelona.
El tinent d'alcalde de Seguretat, Albert Batlle, ha remarcat que atenent a les condicions de densitat de població de Barcelona, fer el tancament en els límits exactes de la ciutat concentra massa gent en poc espai –16.157 habitants per quilòmetre quadrat, quan a Madrid són 5.403– i que això es tradueix en les imatges de parcs o avingudes amb aglomeracions. Per això, demanen obrir el focus al conjunt de l'àrea metropolitana per aconseguir una densitat equivalent a la de Madrid. Avui mateix, ha dit, ell i la regidora de Salut, Gemma Tarafa, tornaran a traslladar la petició a la conselleria de Salut. "Ja hem tingut situacions difícils per la saturació", ha resumit, i ha assegurat que ja havien avisat de la possibilitat que es donessin concentracions de gent com les del pont amb les restriccions actual.
Control de fluxos de vianants al centre
Batlle, però, ha descartat que es puguin repetir les imatges "d'ultracongestió" de dilluns. Es tracta, defensa, d'una situació "feliçment irrepetible" perquè ja no hi ha més ponts i perquè confien en la reobertura de centres comercials a la perifèria que espongin el centre. L'Ajuntament ha preparat un dispositiu de 308 agents diaris de la Guàrdia Urbana per controlar els fluxos de vianants que, si detecten saturació, establiran una direcció única de moviments, de muntanya cap a mar. El punt de màxima atenció serà el Portal de l'Àngel. Si hi ha congestió, no s'hi permetrà l'accés ni des de la plaça Cucurulla ni des de la plaça Nova i els vianants que hi accedeixen des de carrers transversals hauran d'anar en sentit mar. Igualment, al carrer de Portaferrisa s'establirà un itinerari únic de trànsit de vianants en sentit de Besòs a Llobregat.
El responsable de Seguretat del consistori remarca que el moment actual és "crític" i que ho serà fins que no arribin les vacunes i que per això ens hem de preparar per a un Nadal "atípic" en el qual caldrà acatar, ha dit, la recomanació dels agents desplegats per la ciutat. Tindran una missió triple: controlar que es compleixen els mesures de seguretat sanitària –distància i mascareta–, regular els fluxos de vianants i acompanyar l'activitat comercial.
Tornar a la Rambla
Tant Batlle com el primer tinent d'alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, han fet una crida, també, a evitar al màxim l'ús del vehicle privat –sobretot per anar al centre– i a confiar que el transport públic, que encara s'usa un 40% menys que en l'època prepandèma, és segur o a arribar caminant als llocs encara que quedin una mica lluny. Collboni, de fet, ha fet les mateixes peticions que Batlle al Govern en una roda de premsa anterior en la qual es presentava una campanya per intentar que els barcelonins es reapropiïn de la Rambla, on ara per primera vegada s'hi veuen cartells de locals en traspàs i on el 40% dels establiments encara estan tancats. El primer tinent d'alcalde ha defensat que el 80% de les botigues dels centres comercials són del petit comerç "i no de grans cadenes" i que podrien aconseguir salvar la campanya de Nadal.
La campanya que s'ha presentat aquet dijous la impulsa l'associació Amics de la Rambla, que considera que la crisi actual és un moment òptim per repensar l'oferta comercial i de restauració d'aquesta artèria i fer que deixi d'estar orientada al turisme. "Quan torni el turisme, que tornarà, ha de trobar una oferta que no sigui per a turistes, sinó pensada per a la gent de Barcelona i de la qual també puguin gaudir els de fora", ha remarcat Fermín Villar, president de l'entitat, convençut que el moment actual ha de servir perquè els barcelonins, sobretot els més joves, descobreixin Ciutat Vella.
La Rambla és un dels punts de Barcelona que més aviat va notar la crisi associada a la pandèmia. Molts dels locals de la part baixa de l'artèria, acostumats a vendre grans gerres de cervesa i de sangria, van ser els primers a decidir reenfocar l'oferta i redimensionar tant preus com mides pensant en un client local. El centre de la ciutat continua en hores baixes. I, per això, el consistori ha decidit centrar bona part de l'activitat nadalenca en punts com la plaça Catalunya.
Ara aquesta campanya anomenada Baixa a la Rambla busca que els veïns vagin al centre a fer activitats com contemplar les decoracions florals a la façana del Liceu o tastar menjars del mercat de la Boqueria. Es proposaran activitats diàries durant quatre setmanes dividies en dos trams. El primer, des d'ara fins per Nadal i el segon, ja passat el període de festes. Collboni ha fet una crida a recuperar l'hàbit de "ramblejar" i ha assegurat que aquests dies s'ha vist com l'excés de turistes o l'absència de barcelonins en determinats llocs "té conseqüències". Quan no hi ha turisme, el centre queda buit.