Societat10/05/2018

Barcelona condiciona els ajuts per rehabilitar edificis a l'índex de referència de preus de lloguer

L'ajuntament rehabilitarà almenys 158 finques que es consideren d'alta vulnerabilitat

Mireia Esteve
i Mireia Esteve

BarcelonaComplir amb l'índex de referència de preus de lloguer serà una condició obligatòria per rebre un ajut per rehabilitar un edifici a Barcelona. I no només això. L'ajuntament de la capital catalana també ha posat com a requisit per accedir a aquest tipus d'ajuts que els lloguers siguin de cinc anys. "Qualsevol ajuda de rehabilitació en matèria d'habitatge no podrà superar mai l'índex de referència de preus de lloguer", ha avisat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en roda de premsa.

El consistori barceloní dona utilitat a aquest indicador, que van impulsar la Generalitat i l'ajuntament de Barcelona mateix, per tal de regular els preus dels lloguers a la capital catalana. "No podem obligar tots els lloguers a adequar-se a aquest índex, però sí totes les polítiques de l'ajuntament a utilitzar aquest índex", ha argumentat Colau, que també ha admès que aquest indicador encara està en una "fase d'experimentació i s'ha d'anar millorant".

Cargando
No hay anuncios

En total, l'ajuntament preveu destinar 42,5 milions d'euros al programa d'enguany de rehabilitació de finques. Amb tot, Colau ha retret a la Generalitat i l'Estat que hagin reduït "un 20%" la seva aportació financera a aquests ajuts. El consistori barceloní aportarà un 80% del total de la inversió. "Necessitem que totes les administracions assumeixin les seves responsabilitats", ha lamentat l'alcaldessa. En aquest sentit, Colau també ha retret a Ciutadans i el PSOE que ahir no "es volguessin reunir" amb l'alcaldessa al Congrés dels Diputats per abordar el problema de l'habitatge. "És un menyspreu a Barcelona i la seva política d'habitatge", ha denunciat Colau.

El mapa de les finques més vulnerables

El mapa de les finques més vulnerables de Barcelona ja existeix. En total s'han detectat 404 edificis que es consideren "d'alta complexitat", a partir d'un estudi elaborat per la Universitat Politècnica de Barcelona (UPC), i l'ajuntament ja n'ha visitat 225, dels quals 158 ja s'han adherit al programa d'ajuts per rehabilitar aquest tipus de finques. Dels edificis en què les comunitats de veïns ja han donat el vist-i-plau a la rehabilitació de la finca, 85 ja han signat el primer contracte obligatori per tirar endavant les millores –totes externes a l'edifici– i 32 ja han començat les obres. "La rehabilitació no arribava a qui més la necessitava", ha defensat Colau.

Cargando
No hay anuncios

Tots els edificis que han entrat dins aquest paquet d'ajuts estan dins el Pla de Barris i, per tant, actua dins les 16 zones que hi estan incloses. A diferència de la resta de línies d'ajuts, en aquest cas és l'ajuntament qui proposa les finques que ha detectat com a més vulnerables, i són les comunitats de veïns dels edificis detectats les que decideixen si s'hi adhereixen. De les finques detectades, només s'hi poden acollir les que tinguin un 60% d'ocupació regular. L'ajuntament també preveu que si el propietari que té un pis buit el posa dins la borsa de lloguer social, podrà considerar-se pis ocupat. Als barris de Ciutat Vella i Ciutat Meridiana és on s'ha detectat un percentatge més alt de pisos buits o ocupats de manera irregular.

Segons l'estudi de la UPC, les zones on s'han detectat els edificis més vulnerables són al districte de Ciutat Vella, sobretot al Raval i el Gòtic sud; i també al nord de la ciutat, en zones com Ciutat Meridiana, Torre Baró, Vallbona, Trinitat Vella, Trinitat Nova o el Carmel. Els experts que han elaborat l'estudi han fet la selecció a partir de criteris sociodemogràfics, socioeconòmics i residencials. Es tracta de zones que estarien en risc "d'exclusió social".