"Fa 10 anys que llogo una habitació"
Barcelona regularà el lloguer d'habitacions d'ús turístic i avisa que serà "molt restrictiva"
La Generalitat cedirà la competència a l'Ajuntament gràcies a un acord pels pressupostos
BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona assumirà una nova competència que li permetrà regular el lloguer turístic d'habitacions. Des del 2015, el govern municipal reclamava a la Generalitat que aprovés el reglament per regular aquesta pràctica, que actualment és alegal, però finalment l'opció acordada entre les dues administracions ha estat un traspàs de competències. La capital catalana, que a partir de la Carta Municipal de Barcelona aprovada el 1998, té un règim especial, tindrà ara "la competència per regular, mitjançant les ordenances municipals, les activitats d'habitatge d'ús turístic i de llar compartida, que inclou la possibilitat d'establir requisits i limitacions temporals i límits màxims de vigència de l'habilitació per exercir aquestes activitats". Aquesta cessió, que ja s'havia pactat amb els grups municipals d'ERC i Junts per Barcelona el novembre passat, era una de les condicions dels comuns al Govern de la Generalitat a canvi d'aprovar els pressupostos i donarà a l'Ajuntament la capacitat de fixar quines condicions hauran de complir les persones que vulguin posar a lloguer alguna habitació de casa seva.
La tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz, ha valorat positivament l'acord: "Aquest canvi ens dona molta força per negociar amb les plataformes, que són les que anuncien les habitacions", ha dit. I ha afegit: "La regulació també ens costarà diners, però preferim entomar el conflicte i assumir-la que no pas estar-nos queixant sempre".
"Molt restrictiva"
Ara el govern municipal d'Ada Colau haurà de preparar la normativa tenint en compte la doble realitat que amaga aquest fenomen. Per una banda, hi ha les persones que s'aprofiten de la falta de regulació per llogar totes les habitacions d'un mateix pis i obtenir així més rendiment econòmic, sense cap llicència i lliure d'impostos. Però també hi ha l'altra cara de la moneda: els propietaris que, de manera ocasional, posen en lloguer una habitació del pis on viuen per completar el sou o per tenir alguns ingressos. Tot i que la norma encara no s'ha tancat, Sanz ja ha avançat a l'ARA que serà "molt restrictiva" i ha reivindicat que "amb l'habitatge no es pot especular". "A partir d'ara, el lloguer d'habitacions passarà a estar molt controlat", ha insistit la tinent d'alcaldia.
En principi, totes les persones que vulguin llogar una habitació s'hauran de registrar i pagar també una taxa. I, sobretot, caldrà viure al pis del qual s'està llogant una habitació. "Caldrà garantir que qui lloga també hi viu perquè, si no, és una pensió encoberta", avisa. També es limitarà el nombre de dies l'any que es poden llogar les habitacions. Encara no s'ha tancat aquesta xifra però podria ser al voltant de 60 dies anuals. Altres ciutats com París permeten el lloguer d'habitacions durant 120 dies l'any. "La via lliure en lloguer d'habitacions té els dies comptats a Barcelona", ha assegurat Sanz. La regulació vindrà amb un pla especial que permetrà "limitar encara més el lloguer d'habitacions a les zones on ja hi ha moltes places turístiques", segons la tinent d'alcaldia.
La cessió de la competència i les ganes de l'Ajuntament de regular aquesta pràctica "són una bona notícia", segons valora l'advocat Dylan Tarín, que representa l'Associació d'Afectats pel Conflicte entre l'Ajuntament de Barcelona i Airbnb (ACABA). Aquesta entitat va néixer l'any 2016, en ple pols entre el primer govern d'Ada Colau i la plataforma de lloguer de pisos turístics. El seu objectiu és representar els ciutadans que havien llogat una habitació de casa seva i que van ser multats amb tota la duresa per l'Ajuntament com si estiguessin llogant el seu pis sense llicència. "Tinc clients a qui l'Ajuntament ha posat multes de 60.000 euros per llogar una sola habitació", lamenta Tarín. Segons denuncia, "l'Ajuntament ha interpretat el buit legal actual de la manera més restrictiva". Serien els justos que paguen pels pecadors. En aquest sentit, critica que la nova norma tingui "limitacions temporals" i reclama que la nova norma "ha de permetre que les persones que no tenen accés al mercat laboral puguin tenir uns ingressos".
Consultant anuncis d’habitacions a Internet, el diari ARA s'ha posat en contacte amb una persona que lloga una habitació del pis on viu de lloguer des de fa 10 anys. “Prefereixo no identificar-me perquè cobro una ajuda de l’Ajuntament per pagar el lloguer”, ha justificat perquè no es publiqués el seu nom. Segons ha explicat, cobra 330 euros al mes amb totes les despeses incloses i, gràcies a aquests ingressos extres, pot pagar el lloguer de 700 euros mensuals que costa el pis del barri de Gràcia de Barcelona. Durant tot aquest temps que ha posat l’habitació de lloguer, ha compartit pis amb gent de tot tipus, tot i que prefereix que s’hi estiguin llargues temporades. Normalment, les estades dels seus companys de pis són de més d’un any. “Som molts els que lloguem habitacions però si ho limiten potser hauré de deixar de fer-ho”, ha dit.