Colau limita els llits turístics nous a 12.000
BComú aprova inicialment el pla especial urbanístic d'allotjaments turístics, que centrifuga els hotels als barris perifèrics
BarcelonaEn els pròxims anys el govern d’Ada Colau permetrà 11.705 llits turístics més a la ciutat, "amb un màxim de 12.000", segons ha afirmat aquest dijous la tinent d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz. Ni un més i només als barris perifèrics.
És el límit que marca el Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT) que BComú ha aprovat inicialment i que posarà fi a la moratòria hotelera dictada fa vuit mesos a la ciutat. A través d’aquest nou pla, BComú divideix Barcelona en quatre zones i centrifuga els hotels als barris menys saturats.
- La zona 1, la més cèntrica, serà de decreixement natural. Inclou la zona que va des de la Barceloneta fins a la Vila de Gràcia i des de les Glòries fins a Sants, i no s'hi podrà construir cap nou hotel. A més, quan un establiment es doni de baixa del cens no se’n podrà obrir cap altre.
- A la zona 2, que inclou àrees com el districte de Sant Martí o part de Sants i les Corts, quan tanqui un establiment se’n podrà obrir un de nou amb la mateixa capacitat.
- La zona 3 serà de creixement contingut, i comprèn la resta del territori urbà de la ciutat, amb excepció de les zones d'actuació específica de la Marina del Prat Vermell, la Sagrera i el 22@. En aquesta zona hi podrà haver un creixement màxim de 4.025 places.
- La zona 4, de creixement contingut, afecta la Marina del Prat Vermell, la Sagrera i el 22@. A la Marina hi podrà haver un màxim de 1.480 places noves, a la Sagrera de 3.000 i al 22@ d'unes 3.200.
Així, Barcelona només podrà tenir un creixement màxim d'11.705 places. En l'actualitat n'hi ha un total de 142.053. Per tant, els allotjaments turístics a Barcelona només podran créixer un 8% per sobre de l'oferta actual.
A banda de les normes específiques per zona també n'hi haurà de generals, que s'aplicaran a tota la ciutat:
- La prohibició que un allotjament turístic en substitueixi un d'habitatge: "L'objectiu és que cap veí més hagi de marxar del seu barri per la pressió turística", ha dit aquest dijous la tinent d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, durant la presentació del nou pla.
- La ubicació en edifici exclusiu: si un edifici vol destinar-se a ús turístic, ho haurà de fer en la seva totalitat. Només la planta baixa es podrà reservar per destinar-se a altres usos (excepte habitatge), com ara comerç de proximitat.
- Amplada mínima de carrer de 8 metres: per preservar l'accessibilitat, els allotjaments turístics només podran ubicar-se en carrers amb una amplada mínima de 8 metres.