“Més recursos” contra la violència masclista

La manifestació a Barcelona denuncia que no n’hi ha prou amb les lleis

La manifestació contra la violència masclista ha arrencat a la plaça Universitat.
Laia Seró
25/11/2018
3 min

BarcelonaMilions de dones van sortir ahir al carrer en el Dia Internacional per l’Erradicació de la Violència contra les Dones. Barcelona, Lleida, Madrid, Palma, Ciutat de Guatemala, Quito... El crit contra la violència masclista va ressonar a desenes de ciutats d’arreu del món.

La periodista Ariadna Oltra va ser l’encarregada de llegir el manifest unitari a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, i de posar veu a un dels missatges que més es van sentir durant la jornada: calen més “recursos” per lluitar contra la violència masclista. En aquest sentit, Oltra va denunciar que ja fa més d’una dècada que hi ha una llei sobre els drets de les dones i una altra contra la violència de gènere, i que, tot i així, es continuen exercint violències contra les dones. Les dades demostren, va dir, que les lleis no són suficients per acabar amb aquestes violències i que són necessaris més recursos i més suport perquè totes les dones víctimes puguin “trencar el seu silenci”.

El text que va llegir la periodista també feia referència al cas de la Manada, als fets ocorreguts aquell 7 de juliol del 2016 quan un grup de cinc amics van forçar una jove durant els Sanfermines, a Pamplona. Sobre aquest fet va assegurar que la cobertura que se’n va fer ha sacsejat consciències entre la població i ha significat una “oportunitat de visibilitzar un fenomen sovint silenciat i desconegut” com el de les agressions sexuals. L’impacte de casos com el de la Manada és, de fet, una de les causes que assenyalen alguns experts per explicar l’augment de dones víctimes d’agressions sexuals que ha atès aquest any l’Hospital Clínic de Barcelona, el centre sanitari que concentra l’atenció a les pacients d’aquest tipus a la ciutat. En la mateixa línia del protocol que segueixen els professionals del Clínic, Oltra va advertir que a Catalunya és necessari un model que s’adreci a les violències sexuals amb una visió integral i que expliqui a les víctimes que se’n poden sortir. La periodista també va demanar que la lluita contra la violència masclista no afluixi, que sigui un tema de país del qual es parli durant tot l’any. “Estem més decidides que mai a superar el patriarcat, que el poder estigui en mans de les dones a parts iguals; no tenir por”, va afirmar llegint el manifest unitari oficial de les administracions, que també va reivindicar el dret de totes les dones a viure sense violència. Però la periodista també va mostrar-se confiada: “Els temps estan canviant”, va dir.

Fins al Palau de Justícia

A mig matí, qui va convocar la marxa al centre de Barcelona va ser la plataforma Novembre Feminista. Sota el lema “Juntes soscavem l’ordre patriarcal”, milers de dones van acompanyar-se per protestar contra la violència masclista. Van arrencar de la plaça Universitat i es van dirigir fins al passeig Lluís Companys, al davant del Palau de Justícia de Barcelona. La meta de la marxa tenia un motiu simbòlic: aquest any la reivindicació es va voler “centrar en les violències institucionals, les legislatives, executives i judicials”, segons la membre de Novembre Feminista Laia Rosich. Al llarg de tot el recorregut, les participants van corejar lemes com “Disculpin les molèsties, ens estan assassinant” i “Si ens toquen a una, ens toquen a totes”. També portaven pancartes amb missatges com ara “Ja n’hi ha prou d’agressions contra les dones”, “Hem decidit no callar” i “Ens volem vives, combatives i rebels”.

Hores després que la plataforma convocant posés fi a la marxa del 25-N, els mitjans van publicar la notícia d’una nova víctima mortal de la violència masclista. Segons les dades del ministeri, la número 45 a l’Estat en el que portem d’any.

stats