BarcelonaEn set anys els Mossos d’Esquadra han perdut 710 agents. El 2013 la policia catalana tenia 17.160 membres i el 2019 són 16.450. L’última promoció del cos va sortir el 2012, quan Felip Puig era el conseller. Des d’aleshores han passat cinc consellers d’Interior. La caiguda d'efectius s’hauria de revertir a partir de la setmana vinent perquè en sortirà la nova promoció. Fa nou mesos, al setembre, 510 aspirants van començar la formació a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, l’Escola de Policia, i dimecres faran el tradicional gest de llançar la gorra per celebrar que han acabat. Tot i que no es graduaran els 510 aspirants perquè alguns poden haver renunciat durant el curs i altres haver suspès, un centenar dels nous mossos seran destinats a Barcelona, segons diverses fonts consultades per l'ARA.
Una part dels agents que rebrà la regió policial de Barcelona es focalitzaran al districte de Ciutat Vella, sobretot al barri del Raval, que el 2017 i el 2018 ha quedat marcat pels narcopisos, encara que els Mossos donen el fenomen per acabat des d’aquest any. Els narcopisos, sumats a altres delictes, com ara els furts (que des de fa un temps alguns s’han convertit en robatoris violents), han comportat un augment de l’activitat dels agents de la comissaria de Ciutat Vella, que el 2018 va fer 13 detencions diàries (un 38% més que el 2017) en aquest districte. En el primer trimestre d’enguany els delictes han mantingut una tendència a l’alça a Barcelona, perquè han crescut un 13% més que el 2018, i en el mateix període els Mossos han fet una quarantena de detencions al dia 'in fraganti'.
El centenar de nous policies que faran els seus primers serveis als carrers de Barcelona pot variar –en nombre d’efectius– després de l’estiu. El motiu és que els agents graduats, quan ja han rebut el diploma, tenen assignat un primer destí en què es prioritzen les localitats costaneres, coincidint amb la temporada estival. Un cop hagi acabat l’estiu, alguns dels nous mossos que ara seran destinats al litoral es redistribuiran entre la resta de regions policials de Catalunya, segons apunten fonts del departament d’Interior. Per tant, el repartiment de la nova promoció dels Mossos –que serà la 26a del cos– no es donarà per completat fins després de l’estiu i ha de servir per cobrir la falta d’efectius, que és una necessitat que es reclama arreu del territori.
Conflicte entre Colau i Buch
El nombre d’agents dels Mossos a Barcelona ha suposat un estira-i-arronsa els últims mesos entre l’Ajuntament i el departament. A la Junta Local de Seguretat de l’estiu de fa un any, l'alcaldessa Ada Colau va reclamar més agents al conseller d’Interior, Miquel Buch, que va respondre que no estava previst. A la Junta següent, el departament va anunciar que els Mossos es redistribuirien a la capital per ser més presents "als llocs sensibles", sobretot a Ciutat Vella. Tot i això, a la Junta de Seguretat de l’abril Colau va reclamar 150 nous agents a Buch, que no va assistir a la trobada.
El conflicte entre l’alcaldessa i el conseller va esclatar a les portes de la campanya de les eleccions municipals, quan Colau va acusar Buch d’haver abandonat Barcelona en seguretat i va plantejar si això podia tenir finalitats “electorals”. El conseller va respondre que "ni a Barcelona ni a la resta del país" hi ha una ràtio òptima de mossos i va culpar "la crisi" de la situació.
10.675 sol·licituds
L’última promoció del cos va ser el 2012 i l’aleshores conseller Puig, en plena etapa de les retallades, va assegurar que la limitació en l’oferta pública impedia fer una altra convocatòria de mossos. En conseqüència, això ha provocat que els últims anys l’Escola de Policia només hagi graduat agents de policies locals, però no de mossos. No va ser fins a l’estiu del 2017 quan el llavors conseller d’Interior, Jordi Jané, va firmar una convocatòria de 500 noves places dels Mossos –que és la promoció que es graduarà la setmana vinent–. Jané ho va fer després d’un intent del ministeri d’Hisenda de frenar aquesta oferta.
En la 26a promoció dels Mossos s’hi van presentar 10.675 persones. Per poder-hi optar es va eliminar el límit d’edat dels 35 anys (podien tenir fins a 65 anys) però calia tenir el batxillerat (fins aleshores només es demanava l’ESO). També es permetien alguns tatuatges visibles.
Les xifres
510 aspirants
Fa nou mesos, al setembre, 510 aspirants van començar la formació a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, l’Escola de Policia, i aquest dimecres faran el tradicional gest de llançar la gorra per celebrar que han acabat. Tot i això, no es graduaran els 510 aspirants, perquè alguns poden haver renunciat durant el curs i altres haver suspès.
16.450 agents
El 2013 la policia catalana tenia 17.160 membres i el 2019 són 16.450. L’última promoció va sortir el 2012, quan Felip Puig era el conseller i en plenes retallades va assegurar que la limitació en l’oferta pública impedia fer una altra convocatòria. No va ser fins a l’estiu del 2017 quan el llavors conseller Jordi Jané va firmar la convocatòria de 500 places.