Barcelona

Barcelona rebaixa les sancions als particulars que lloguen pisos turístics il·legals

L'Ajuntament aplica nous criteris per diferenciar entre qui opera amb xarxes organitzades i qui ofereix el propi habitatge esporàdicament

Un grup de turistes a punt d'entrar a un apartament
M.O.
26/07/2021
2 min

BarcelonaDesprés de la gran ofensiva que ha mantingut el govern de Colau contra els pisos turístics il·legals, l'Ajuntament de Barcelona ha decidit ara filar més prim en les sancions per diferenciar aquelles persones que lloguen pisos de manera reincident i en el marc de xarxes organitzades d'aquelles que ho fan de manera esporàdica i oferint el seu propi habitatge com un complement als seus ingressos. La tinent d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz, assegura que el consistori aprovarà en els pròxims dies una instrucció amb nous criteris per fer més "proporcionades" les multes relacionades amb l'activitat il·legal d'habitatge d'ús turístic tenint en compte factors com la reincidència o el nombre d'allotjaments que es comercialitzen.

Totes les infraccions vinculades a pisos turístics es continuaran considerant, d'entrada, una falta molt greu, però podran acabar convertint-se en greus si l'infractor al·lega que no té antecedents d'aquest tipus, que cessa l'activitat, que lloga un sol pis, que aquest és l'habitatge on ell viu de manera habitual i que no disposa de cap altre pis a la ciutat. Si s'acredita tot això, la multa podrà passar a ser de 6.001 euros, amb la meitat de descompte si es fa el pagament ràpid, mentre que fins ara podien arribar als 60.000 euros.

Fins al gener del 2017, l'Ajuntament castigava aquestes infraccions amb imports que anaven dels 30.000 als 300.000 euros i, arran d'un canvi normatiu a tot Catalunya, va doblar els valors de la sanció fins a la forquilla d'entre 60.000 i 600.000 euros. Si en el procés de tramitació l'afectat justificava lloguer ocasional i situació de vulnerabilitat, les multes s'atenuaven en funció de cada cas.

Ara el govern municipal considera que les actuacions que ja s'han fet han permès reduir l'oferta il·legal de manera considerable i que s'ha posat de manifest la necessitat de fer la diferenciació entre tipus d'infractors per no penalitzar en excés qui llogava el pis de manera ocasional per complementar els seus ingressos. Assegura que molts dels infractors que actuaven així ho feien sota la idea, promoguda pels mateixos portals, que fer d'amfitrió i oferir l'habitatge per a estades curtes era una activitat permesa. Per això, ara canvia els criteris. El canvi s'aplicarà a les sancions que es posin a partir d'ara. Aquesta modificació respon a les demandes de l'Associació d'Afectats pel Conflicte entre l'Ajuntament i Airbnb (ACABA), que ja uneix més de 200 persones afectades per les sancions.

Amb el canvi normatiu, si s'acredita vulnerabilitat, es podrà obtenir una rebaixa de 3.000 euros a la multa. I hi haurà també circumstàncies agreujants, que encariran la sanció en 3.000 euros, com que es demostri que hi ha més de deu comentaris sobre el pis a les plataformes en dos anys o més d'una acta presentada per la Guàrdia Urbana o els serveis d'inspecció municipal sobre el pis. "Fa cinc anys vam desenvolupar un pla de xoc per posar fre al descontrol dels pisos turístics il·legals perquè l'oferta de gairebé 10.000 legals creiem que es suficient", defensa la tinent d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz, que admet que s'havia de resoldre la situació dels particulars perquè les multes siguin més "proporcionals".

La mesura s'ha acordat amb els afectats. "No se'ls pot tractar de la mateixa manera que a una xarxa organitzada i necessitem elements per poder demostrar que no ho són", apunta Sanz, que afegeix que en la majoria de casos particulars sancionats s'ha pogut comprovar que, després de la multa, l'activitat cessava.

stats