Colau esquiva la garrotada per la gestió de la vaga de metro
L’oposició li retreu falta d’autoritat però suavitza el text que li exigia responsabilitats polítiques
BarcelonaNo es pot dir que n'hagi sortit il·lesa, perquè ha rebut crítiques de totes bandes, però l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s'ha salvat en el ple d’avui in extremisper la manera com ha assumit la negociació amb els sindicats de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) per evitar la vaga del metro coincidint amb el Mobile World Congress. L’alcaldessa ha girat full a la crisi sense autocrítica i escoltant com l’oposició li retreia falta d’autoritat i de previsió però no li demanava responsabilitats polítiques. La moció d’urgència que havia presentat CiU dijous perquè “lamentava la mala gestió” de Barcelona en Comú ha quedat, finalment, diluïda en la negociació. I el text que s'ha acabat discutint en el plenari d'aquest divendres ja passava per alt qualsevol exigència de conseqüències i se centrava en la necessitat de reprendre les negociacions amb els treballadors per evitar que situacions com la d’aquesta setmana es tornessin a repetir.
La transacció que s'ha discutit la va negociar ERC amb CiU -que veia que no sumava prou suports per tirar endavant el seu text- i amb aportacions del PSC. I el text resultant -“amb to constructiu”, com ha remarcat la mateixa Colau- ha fet que l’alcaldessa no tingués cap problema a acceptar la urgència amb què es presentava la moció i s’avingués a dedicar-hi espai al plenari. La proposició, de fet, s'ha aprovat sense vots en contra i amb les úniques abstencions del PP i la CUP. Però ni Colau ni Mercedes Vidal, la presidenta de TMB, han viscut un plenari plàcid. El debat ha deixat alguns dards dels grups de CiU, C’s, el PP i la CUP a l’actuació del govern. El PSC i ERC, més conciliadors, s'han centrat més en la defensa de la importància del Mobile i a demanar diàleg.
Vidal, qüestionada
“Benvinguda a la realitat”, li ha etzibat a l’alcaldessa el portaveu de CiU, Joaquim Forn, que en el govern de Xavier Trias era el responsable de gestionar els conflictes a TMB: “Van ser tan ingenus que es pensaven que a vostès això no els passaria i han trigat massa a veure que el conflicte anava de debò”. C’s, en la línia del que també havia criticat l’exalcalde Trias, ha retret a Colau que assumint les regnes de la decisió deixava desautoritzada la regidora de Mobilitat, Mercedes Vidal. Una acusació que Colau, en el seu torn de resposta, ha negat amb l’argument que BComú vol canviar les formes de fer política i que entén que ella, com a alcaldessa, ha de ser al carrer i no tancada al seu despatx i que ha de prendre part en els assumptes importants. “No s’ha desautoritzat ningú”, ha contestat Vidal en ser directament interpel·lada pel PP. A l’hora de valorar la gestió del seu equip, la presidenta de TMB ha tert pit dels bons resultats del congrés i ha reconegut, això sí, que hi va haver afectacions a la mobilitat causades, ha dit, “per la bossa d’aire del Sàhara i l’activitat derivada del Mobile”.
Com era previsible, la intervenció més encesa l'ha firmat el regidor de la CUP Josep Garganté, que ha criticat “l’agenollament” de l’Ajuntament davant els organitzadors del congrés i les paraules del govern que titllaven de “desmesurada” la vaga dels treballadors del metro. Garganté ha tingut unes paraules, també, per a l’alcaldessa: “Ada, et van votar per canviar les coses. Recapacita. El conflicte és entre els de dalt i els de baix”, li ha recomanat després de retreure-li que fes públics els sous dels treballadors del metro però no els dels directius. Colau ha remarcat que el seu govern analitzarà l’estructura directiva de TMB i que “farà tot el que faci falta” per racionalitzar-la i posar-hi ordre. De fet, l’alcaldessa ha concretat que saben que hi ha una setantena de directius i uns 500 tècnics fora de conveni i que la seva política serà la d’integrar els perfils tècnics en el conveni i avançar cap a la reducció de sous dels càrrecs de nova creació.
Modificació de crèdit
Vistes les dificultats negociadores que s’està trobant i que ja disposa de poc marge de temps per aprovar el pressupost d’aquest 2016, d’altra banda, l’equip de govern ultima un pacte que confia tenir tancat la setmana que ve per poder aprovar una modificació de crèdit que li doni més marge per a les inversions tot i mantenir prorrogat el pressupost de l’exercici anterior. Les converses avancen amb ERC i el PSC però caldria comptar amb alguna abstenció. La negociació per tancar aquest acord era ahir un dels temes més comentats entre passadissos mentre avançava el ple.
BComú vol liberalitzar el sector funerari
Morir-se a Barcelona pot costar més del doble que fer-ho en altres ciutats de l’Estat. La falta d’una liberalització real del sector funerari, com va denunciar aquest diari, es tradueix en preus més elevats. La síndica de la ciutat, Maria Assumpció Vilà, va instar l’Ajuntament a assumir responsabilitats i avançar cap a aquesta liberalització, sobretot tenint en compte que l’ordenança municipal manté limitacions com l’obligació de tenir un tanatori propi per poder operar a la ciutat. Vilà ha reiterat en el ple aquesta petició a l’equip de govern i ha rebut la resposta positiva del primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, que ha manifestat la intenció de Barcelona en Comú de modificar aquesta normativa. “Estem treballant en l’actualització de l’ordenança de serveis funeraris per evitar les traves actuals a les petites funeràries”, ha assegurat Pisarello. Vilà presentava en el ple el seu últim informe del mandat, ja que l’Ajuntament té en marxa el procés de renovació del síndic. De moment, a banda de la mateixa Vilà, hi ha dos candidats més: l’exgerent de Qualitat de Vida, Àngel Miret, i el doctor en dret David Bondia.