Barcelona es postula com a destí sanitari d'Europa de l'Est
Les clíniques privades han trobat en Rússia i Europa de l'Est un mercat emergent. Uns 350 pacients russos es tracten cada mes a Barcelona, des de simples revisions fins a operacions complexes.
BARCELONAElena Rusiaeva, de 40 anys i natural de Moscou, ha vingut a passar uns dies a Barcelona amb tota la seva família. Ella aprofitarà per visitar un endocrí i un gastroenteròleg a la Clínica Sagrada Família i fer-se un tractament d'estètica a l'Hospital Quirón. A més, la seva família es farà una revisió general a la Clínica Teknon. "Fa sis anys que només visitem especialistes a Barcelona perquè aquí els metges són molt professionals, els centres tenen bons aparells de diagnòstic i les instal·lacions són molt sofisticades", explica Rusiaeva. "I en fem publicitat entre els nostres amics i coneguts", afegeix. Ella és un exemple de l'anomenat turisme mèdic .
Es calcula que 10.000 pacients estrangers vénen cada any a Barcelona a fer-se algun tipus de tractament, des d'una simple revisió mèdica fins a operacions d'alta complexitat. Un mercat emergent és el rus i el de les ex-Repúbliques soviètiques. "Al voltant de 350 pacients russos i d'Europa de l'Est arriben cada mes a Barcelona per rebre tractament mèdic", explica Fernando Echevarne, president de Barcelona Centre Mèdic (BCM), una entitat que agrupa una vintena de clíniques privades -però també alguns centres concertats- i que amb el suport de les administracions es dedica a atreure pacients estrangers. I en els últims tres anys s'ha centrat en el mercat d'Europa de l'Est. Els pacients russos ja representen el 60% dels seus clients. I això que Barcelona "ha entrat tard en el mercat del turisme mèdic rus", explica Olga Solovieva, la responsable del mercat d'Europa de l'Est de BCM.
"El ciutadà rus ha estat bombardejat amb la idea que la millor medicina d'Europa és a Alemanya, Israel i Suïssa, i des dels anys 90 viatgen a aquests països per tractar-se", explica Solovieva. Barcelona hi comença a treure el cap amb discretes campanyes de promoció. "Tenim els millors metges però els russos encara no associen Barcelona amb altes tecnologies", reconeix Solovieva. El repte és posicionar-se com a capital sanitària, però per fer-ho "cal promoció, inversió i infraestructura", reclama Solovieva a l'administració. "Tenim el nivell i el prestigi mèdic comparable a Houston però no som suficientment coneguts", afegeix Echevarne.
Els pacients russos vénen, sobretot, a fer-se tractaments d'oncologia i cirurgia oncològica, neurocirurgia, traumatologia, cardiologia i cirurgia cardiovascular. "El pacient rus ve normalment en un estat avançat de la malaltia. Quan el que li proposen a Rússia no li funciona, busca una alternativa", explica Solovieva.
A la Clínica Teknon, el 70% dels pacients estrangers ja són d'Europa de l'Est. "Hem apostat per aquest mercat i volem aprofitar la conjuntura actual de promoció turística a Rússia. A més de platja i sol, també tenim sanitat", explica Carlos Mestre, director de desenvolupament internacional. Són pacients molt fidels que, com Rusiaeva, en fan promoció en el seu entorn. Es calcula que cada pacient en porta darrere tres o quatre més.
Beneficis per a la ciutat
També arriben casos de nens amb patologies cardiovasculars o escoliosis importants. Aquests pacients es deriven a l'Hospital Sant Joan de Déu i els costos de les operacions els assumeixen fundacions benèfiques russes. Tot i que Barcelona Centre Mèdic treballa bàsicament amb clíniques privades, també ha arribat a convenis amb hospitals com Sant Joan de Déu, Sant Pau i Barnaclínic, on arriben els casos més complexos i "aquells procediments que seria il·legal fer en una clínica privada", diu Solovieva. "Si un pacient rus vol venir a fer-se un trasplantament només el pot fer en un hospital públic". En aquest cas, perquè no sigui un greuge comparatiu amb els pacients d'aquí, només poden ser trasplantaments de donant viu (ronyó, medul·la òssia), amb el qual ja vénen des del seu país d'origen -normalment, un familiar-, i el pacient o el seu país n'assumeix els costos. "Ja se n'ha fet algun, però són pocs, perquè són casos molt complexos", explica.
I també molt cars. El preu d'un trasplantament de moll de l'os al·logènic (amb cèl·lules d'un donant) és de prop de 54.000 euros. L'any passat, es van fer als hospitals catalans només 7 trasplantaments de medul·la òssia a malalts estrangers. "Aquí vénen les persones que es poden permetre un tractament molt car", reconeix Solovieva, ja que els preus poden oscil·lar entre els 17.000 euros d'una operació ortopèdica fins als 40.000 d'un tractament oncològic. Aquests pacients, amb un poder adquisitiu alt, també generen ingressos a la ciutat. "S'allotgen en bons hotels, gasten diners al passeig de Gràcia i dinen als millors restaurants", conclou Solovieva.