Societat15/08/2017

Barcelona té 900 pisos turístics il·legals menys que fa un any

L'Ajuntament calcula que encara hi ha 6.000 pisos sense llicència, la majoria a l'Eixample, Ciutat Vella i Sant Martí

Selena Soro
i Selena Soro

BarcelonaSorolls a altes hores de la matinada, festes improvisades al terrat, maletes que rodolen amunt i avall... aquestes són algunes de les molèsties que denuncien els veïns de Barcelona que es veuen obligats a conviure amb un pis turístic al seu edifici; això si tenen la sort de no ser substituïts per un turista quan els venç el contracte de lloguer. L’Ajuntament calcula que actualment a la capital catalana hi ha 6.000 pisos turístics que operen sense llicència, la majoria a l’Eixample, Ciutat Vella i Sant Martí.

Així i tot, segons va anunciar ahir la tinent d'alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, Barcelona té ara prop de 900 pisos turístics il·legals menys que fa un any, quan el govern d’Ada Colau va posar en marxa un pla de xoc en contra dels pisos turístics il·legals, que l’oposició xifra en 10.000 habitatges. “Queda molta feina per fer, però estem capgirant la situació”, va celebrar Janet Sanz, que va reivindicar que la disminució de pisos sense llicència es deu a la política de “tolerància zero” de l’Ajuntament, que “actua amb contundència”, contra tots els propietaris o llogaters que “incompleixen la llei”.

Cargando
No hay anuncios

Un any de pla de xoc

El pla de xoc de l’Ajuntament activat fa un any consistia en la creació d’un nou equip de visualitzadors, via web, 8 inspectors més i la posada en marxa d’un telèfon gratuït per rebre informació dels veïns. Al gener, el grup municipal d’ERC va forçar el govern de Colau a triplicar el cos d’inspectors a canvi del seu vot al pla especial que blinda el centre a nous hotels, el PEUAT. A través d’aquest acord, l’Ajuntament ha doblat en 6 mesos l’equip que es dedica a detectar pisos turístics il·legals a la ciutat. S’ha passat de comptar de 40 visualitzadors –localitzen els pisos 'in situ' o via web– i inspectors a 80. L’acord també estableix que el 2018 l’Ajuntament ha d’ampliar el cos inspector fins a comptar amb 110 persones. Des de maig, l’equip de visualitzadors compta amb una oficina pròpia.

Cargando
No hay anuncios

La tasca d’aquest equip, va explicar ahir Janet Sanz, ha permès precintar 145 habitatges turístics il·legals, i s’ha comprovat que 744 pisos ja han acatat l’ordre de cessament i han deixat d’operar. En total, 889 pisos turístics menys a Barcelona. Segons Eva Mur, directora de serveis d’inspecció d’urbanisme, moltes ordes de cessament s’arxiven perquè “els propietaris acaben fent contractes de llarga durada”.

Un miler de trucades de veïns

Actualment hi ha 1.443 pisos il·legals amb un expedient obert. Del total de 6.197 expedients oberts en un any, 3.473 són sancionadors, amb multes de 60.000 euros per operar sense els permisos corresponents.

Cargando
No hay anuncios

Des del juliol de l’any passat, l’Ajuntament ha rebut 3.059 queixes o reclamacions de veïns a través del web habilitat per denunciar pisos turístics il·legals, així com 1.116 trucades.

Aquest va ser un dels punts més polèmics del pla de xoc. L’Associació de Veïns i Amfitrions de Barcelona va considerar que el fet “que un veí n’hagi de denunciar un altre” era “propi de la inquisició”. Justament per aquest motiu, l’agost passat un grup anònim d’amfitrions d’Airbnb van animar els veïns a “boicotejar” l’Ajuntament amb falses denuncies per “inundar” el servei.

Cargando
No hay anuncios

La tinent d'alcalde d’Ecologia, Mobilitat i Urbanisme també va informar ahir que Airbnb ja ha retirat el miler de pisos il·legals del llistat que li va entregar l’Ajuntament el mes passat, fruit de l’acord a què l’empresa i el consistori van arribar després d’un llarg estira i arronsa, amb una amenaça de multa de 600.000 euros per publicitar pisos il·legals.

El 15% dels infractors, rellogats

Sanz va assenyalar que el 15% dels infractors que tenen pisos il·legals són persones que relloguen. En aquest sentit, Sanz va explicar que l’Ajuntament té detectats llogaters que arrenden fins a 9 pisos i els fan servir per a llogar-los a turistes. El cas més sonat és el de Timur Alarcón, el misteriós estranger que va provocar que una veïna de la Barceloneta llogués el seu propi pis a través d’Airbnb per poder recuperar-lo de mans del llogater, que l’utilitzava com a pis turístic sense permís. Dissabte, els veïns de la Barceloneta van fer una multitudinària cadena humana a la platja per demanar l’abolició de tots els pisos turístics al barri.