Barcelona defensa el pla hoteler i anuncia que demanarà un aclariment judicial al TSJC

L'equip d'Ada Colau remarca que el PEUAT continua vigent i que se seguirà aplicant

Imatge d'arxiu d'un grup de turistes a Barcelona.
M.o / G.g.g
01/08/2019
3 min

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona ha defensat aquest dijous el pla especial urbanístic d'allotjaments turístics (PEUAT), després que ahir se sabés que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) l'havia declarat nul. "El centre de Barcelona necessita més veïns i no més hotels", ha denunciat la tinent d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz, que ha remarcat que el pla de regulació hotelera del govern d'Ada Colau continua vigent perquè la sentència encara no és ferma i que, per tant, s'aplica exactament igual que quan es va aprovar, el gener del 2017.

En aquest sentit, la quarta tinenta d'alcalde ja ha avisat que el consistori demanarà un aclariment judicial sobre la resolució, ja que consideren que la causa de la nul·litat no queda clara. Els serveis jurídics municipals tampoc no descarten presentar un recurs de cassació. Sobre la necessitat de regular els allotjaments turístics, ha assenyalat, hi ha "un consens social i polític" i el PEUAT és un instrument "necessari i solvent jurídicament".

El tribunal al·lega que Barcelona no ha elaborat una avaluació econòmica i financera "lògica i ponderada" que justifiqui l'execució del pla i, en aquesta direcció, insta el govern municipal a revisar la mesura. El Gremi d'Hotelers ja celebra com un triomf aquest revés judicial, ja que posaria entre les cordes un dels projectes estrella del mandat d'Ada Colau, molt criticat pel sector des que va començar a gestar-se, i permetria presentar nous projectes i obrir nous negocis a Barcelona.

Segons Sanz, el pla hoteler va passar tots els controls legals interns del consistori abans de ser aprovat i no requeria d'una memòria econòmica, com apunta el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a la sentència -que, a més, és una de les causes clau de la nul·litat del PEUAT-, perquè la mesura no obliga els allotjaments a prendre cap mesura.

Des del consistori subratllen que la sentència inclou un vot particular en contra i que el que es critica és una "qüestió formal", concretament que no hi hagi un estudi econòmic de l'afectació. La tinent d'alcalde ha remarcat, en aquest sentit, que la majoria de plans especials no tenen aquest informe econòmic al darrere i que el PEUAT no el necessita perquè no suposa canvis d'usos sinó restriccions. Sanz ha recordat que el secretari i l'interventor municipals van descartar l'informe econòmic perquè era un pla "solvent i segur jurídicament, valent i pioner políticament, i important pel futur de la ciutat".

A més, el govern municipal apunta que totes les sentències emeses fins ara els avalen i els reconeix les competències per regular, i que algunes de les resolucions només qüestionen articles concrets com el que obliga a reduir en un 20% els llits quan els hotels fan grans reformes o rehabilitacions i que no està permès per la llei catalana d'urbanisme.

"Caldria restringir el pla encara més"

La sentència del TSJC ha caigut com una gerra d'aigua freda entre els partidaris del pla hoteler. Amb tot, passat el primer ensurt, l'Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS) assegura a l'ARA que es mira la decisió "amb inquietud però amb cautela" i que mentre no arriba la revisió és essencial no comprar el relat triomfalista del sector hoteler.

"La sentència, més enllà de com acabi, pot servir els 'lobbys' d'escletxa per intentar fer pressió i augmentar el nombre d'allotjaments", ha denunciat Daniel Pardo, portaveu de l'entitat, que ha afegit que "ara és el moment que l'Ajuntament estigui al costat dels veïns". Si bé defensen el pla hoteler com a mesura positiva i necessària, l'ABTS emfatitza que la mesura segueix sent insuficient per a una ciutat turística com Barcelona: "Caldria restringir el pla encara més, perquè els allotjaments turístics no han deixat de proliferar".

stats