Barcelona permetrà que les terrasses de bar guanyin espai sobre la calçada
L'Ajuntament anuncia una rebaixa del 75% de la taxa i facilitarà que tots els locals en puguin tenir
BarcelonaMés espai, més facilitats per instal·lar-se i una rebaixa de la taxa del 75%. Són els termes de l'acord que, després de setmanes d'estira-i-arronsa, ha tancat l'equip d'Ada Colau amb els restauradors per decidir com serà la nova vida de les terrasses dels bars i restaurants de Barcelona a mesura que avancin les fases de desconfinament. Tot i la negativa inicial a plantejar una rebaixa general de la taxa, el govern municipal ha anunciat avui que en proposa una del 75% des que s'acabi l'estat d'alarma –ara els restauradors estan exempts de pagar-la– i, com a mínim, fins al final de l'any, una mesura que tindrà un cost per a les arques municipals d'uns set milions d'euros. Però, en la línia de les demandes del Gremi de Restauradors, les terrasses també podran ocupar més espai públic per evitar que l'obligació de garantir una distància mínima entre clients comporti per als locals renunciar a taules i cadires, després que el govern espanyol hagi anunciat una reducció del 50% de l'aforament. La idea, com remarca el gremi, és que amb aquest acord alguns locals fins i tot en puguin afegir alguna per compensar l'activitat que no faran a les taules interiors, però que la majoria puguin mantenir les que ja tenen.
L'equip de Colau defensa, això sí, que l'espai es guanyarà sempre que es pugui sobre les calçades, sigui en carrils d'aparcament o de circulació, per no perjudicar els vianants i que serà unamesura temporal. La ciutat ja va provar terrasses d'aquesta mena a l'entorn de la Sagrada Família quan, el 2016, es va decidir fer-les baixar de la vorera, i la proposta funciona bé a unes altres ciutats europees, com remarca Roger Pallarols, president del gremi, molt satisfet amb l'acord. "Han decidit posar l'espai públic al servei de la recuperació econòmica", celebra. El govern municipal té clar que en alguns casos, com en places i cascs antics, l'ampliació no es podrà fer sobre la calçada i defensa que s'analitzarà cada situació per trobar-hi una solució. I al gremi assumeixen que en situacions com quan hi hagi una sola terrassa en un carrer no s'envairà un carril de trànsit, sinó que es guanyaran metres de vorera, però la tinent d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz, ha declinat avui entrar en els detalls de com se solucionarà cada cas. S'analitzarà cada situació.
ARAVID20200415_0009Oda als bars i les terrasses de Barcelona
5.567 terrasses a la via pública
L'entesa, que es portarà al plenari com a decret d'alcaldia, també inclou la idea que tots aquells locals que no tenen terrassa –el 40% del total– puguin sol·licitar-ne el permís i guanyar espai de la mateixa manera que les ja existents i amb la rebaixa del 75% de la taxa, encara que potser hagi de ser una terrassa de mínims. L'autorització d'ocupar més metres quadrats es tramitarà de manera ràpida i serà vàlida fins al final de l'any, quan es podria optar per prorrogar la mesura. Actualment a la ciutat hi ha 5.567 terrasses a la via pública –i 137 més en espais privats però d'ús públic– i la gran majoria, el 70%, tenen un màxim de quatre taules.
El govern municipal encara no descartava aquest matí que la ciutat pogués entrar dilluns a la fase 1 de desconfinament. La decisió, remarcaven, l'han de prendre les autoritats sanitàries, però al consistori li toca estar preparat. "Treballem amb la previsió que sigui dilluns", ha resumit el primer tinent d'alcalde, Jaume Collboni, que ha remarcat que l'Ajumtament preferiria que obrissin el màxim nombre de terrasses i que, per això, s'acceleren mesures com les que s'han presentat avui per intentar decantar els restauradors cap a l'obertura. "La vida econòmica passarà als carrers, que són el lloc amb més seguretat sanitària", ha defensat Collboni, que també ha anunciat mesures per facilitar les mostres de comerç al carrer i promoure'n en llocs on fins ara no se'n feien. També el gremi ha fet una crida als locals a obrir i acollir-se a les noves ajudes.
Tenint en compte les limitacions que hi haurà a l'interior dels comerços, el govern municipal diu que opta ara per flexibilitzar els criteris d'ocupació de l'espai públic, que havien estat especialment restrictius des de l'arribada dels comuns al consistori. Aquest any, de fet, s'havia aprovat un polèmic augment del preu de la taxa de terrasses –en vies turístiques com la Rambla i el passeig de Gràcia es va multiplicar per quatre– i això havia tornat a tensar la relació amb el gremi. L'acord anunciat avui ha calmat l'ànim.
Representants dels restauradors, de fet, s'havien reunit el 25 d'abril amb l'equip de Collboni amb tres demandes clares sense obtenir-ne respostes immediates: una bonificació del 75% de les taxes i no només un ajornament fins a l'octubre de l'impost de terrasses, com havia anunciat el govern municipal, i poder sumar més taules i cadires a les terrasses ocupant més espai de la via pública. Ara donen les reivindicacions per acceptades. "És un missatge que ens feia falta en un moment com l'actual", assegura Pallarols.
També els grups de l'oposició, que aquests dies s'han erigit en defensors de mesures per facilitar l'activitat de la restauració, han celebrat el canvi de parer del govern, contrari d'entrada a una baixada general de taxes. ERC ja havia anunciat, poc abans de la roda de premsa, que el govern municipal havia vist amb bons ulls la seva proposta de reduir entre un 70% i un 75% la taxa de terrasses i flexibilitzar els criteris d'ocupació de l'espai públic, i també el grup de Junts per Catalunya havia celebrat la "rectificació" cap a una baixada general de la taxa. Cs també ha celebrat haver "aconseguit" una mesura "imprescindible".
En els dos plens que la ciutat ha celebrat des de la declaració de l'estat d'alarma, un d'extraordinari i un d'ordinari, els grups han coincidit en demanar mesures per afavorir sectors com el de la restauració i el comerç, però el govern de Colau rebutjava l'exempció de taxes per no afeblir la capacitat econòmica del consistori i poder dirigir les ajudes.