Barcelona ordena el tancament d’un terç dels clubs cannàbics
La Guàrdia Urbana ja ha precintat 13 locals per deficiències en el funcionament
BarcelonaL’ofensiva de l’Ajuntament de Barcelona contra els clubs cannàbics continua. Si bé l’11 de juny la comissió de govern de l’Ajuntament de Barcelona ja va aprovar suspendre l’obertura i l’ampliació de clubs cannàbics durant un any a la ciutat, ahir va ordenar el tancament de 49 locals d’aquest tipus a la ciutat. Les associacions clausurades en el marc de l’operació Sàtiva representen més d’un terç del total dels 145 clubs que hi ha a la capital catalana. El consistori defensa que ha detectat deficiències en el seu funcionament i problemes de convivència amb el veïnat, entre altres motius. Els últims dos dies la Guàrdia Urbana ja ha precintat 13 d’aquests locals -10 a Ciutat Vella i 3 a Horta-Guinardó-, ja que, segons el govern municipal, havien fet “cas omís” de l’ordre de cessament de l’activitat. Set locals ja han aturat per iniciativa pròpia l’activitat en rebre la notificació de l’Ajuntament. Les altres 29 associacions que han de tancar i esmenar les deficiències detectades ho hauran de fer en un màxim de 48 hores.
La Guàrdia Urbana precintarà altres clubs “els pròxims dies o setmanes’’, segons va assegurar ahir el govern. Els objectius del consistori són actuar contra la venda il·legal de cànnabis i combatre els clubs que facin publicitat, els que no hagin presentat un comunicat d’obertura a l’Ajuntament i els locals que no tinguin un sistema de ventilació adequat. A causa de la falta de regulació del consum de cànnabis, els últims anys s’ha detectat un increment considerable del nombre d’associacions cannàbiques, tant a Barcelona com en diverses ciutats de l’Estat. La legislació espanyola no prohibeix el consum ni tampoc la tinença de petites quantitats de marihuana per a consum propi. El que sí que es prohibeix és el consum en espais públics -que registraria una infracció administrativa- i el cultiu, el tràfic o la promoció, que constituirien una infracció penal. Pel que fa a la normativa municipal, l’ordenança preveu que una associació cannàbica que estigui registrada com a entitat no necessita una llicència d’activitat i que pot operar fent arribar una comunicació a l’Ajuntament de la capital catalana. Aquest fet, va assegurar l’executiu, “ha facilitat la seva extensió i n’ha dificultat el control administratiu”.
Els clubs, en peu de guerra
“La falta de regulació d’aquestes associacions no pot convertir Barcelona en un lloc ideal per a la venda i el consum de cànnabis”, va denunciar ahir el primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn. A més a més, va considerar que el buit legal “no pot ser una excusa per no actuar”. Davant d’aquest fet, el govern ha encarregat diversos informes a la Guàrdia Urbana, a l’Agència de Salut Pública, a l’àrea d’Hàbitat Urbà i a la direcció de Serveis Jurídics sobre les repercussions que estan tenint aquests clubs a Barcelona. Com a resultat, l’Ajuntament va considerar que calia elaborar una regulació que determini en quines condicions poden desenvolupar la seva activitat aquestes associacions. El departament de Salut durà al mes de setembre al Parlament un esborrany per regular el paper de les associacions cànnabiques, que s’haurà de sotmetre a debat.
L’ofensiva de l’Ajuntament ha posat en peu de guerra les associacions de cànnabis. El club cannàbic Associació 420 ha presentat els últims dies una querella contra tres funcionaris de l’Ajuntament de Barcelona, a qui acusa d’ordenar el tancament de l’entitat de manera “injusta i totalment arbitrària”. “Es tracta d’una neteja d’imatge, una operació política”, va denunciar ahir a l’ARA l’advocat Albert Miguel, que forma part d’un bufet que representa diversos clubs cannàbics. L’advocat va subratllar que el consistori “fins ara no ha tingut cap problema a obrir la butxaca [en referència als impostos municipals]” i va denunciar que s’ha saltat els procediments legals, i ha violat així “drets fonamentals”. No obstant, l’advocat entén que la voluntat del govern no és clausurar tots els clubs. “Si fos aquesta la seva intenció, ja ho haurien fet”, va raonar. El PSC i el PP van culpar l’alcalde, Xavier Trias, de la “proliferació” dels clubs cannàbics a la ciutat a causa de l’actual normativa. “Si hi ha tants clubs, és precisament perquè el govern ha permès iniciar l’activitat només amb un comunicat d’obertura ”, va lamentar l’alcaldable socialista, Jaume Collboni. Pel líder del PP, Alberto Fernández Díaz, gràcies a Trias “Barcelona s’ha convertit en la cocapital mundial del porro al costat d’Amsterdam”. Malgrat això, el PP es va mostrar favorable a les mesures preses pel consistori.